Váltás akadálymentesített változatra
fejléc
ünnep
 


Máriapócs

Miskolci Apostoli Exarchátus

Szent Lukács Szeretetszolgálat

Szeretettár

Szent Atanáz Hittdományi Főiskola

Görögkatolikus cigánypasztoráció

parochia.hu

Szeminárium

Szent Atanáz Kegytárgybolt

Örökségünk kutatócsoport

Tudásolimpia

Diakónus

MKPK


Ha kérdése van egyházmegyénkről, egyházunkról, rendezvényeinkről, itt választ kaphat. Tegye fel kérdését!
(IP-cím: 54.205.122.62)


Mennyi nulla meg hat? (számmal)


Tisztelt Szerkesztő!

A Nyíregyháza belvárosi püspöki székesegyházból élőben lehet(ne) követni a szertartásokat...(amennyiben a jó képminőség mellett a hangot is érteni lehetne..)
A kedd esti liturgia közvetítésekor a mély, torzító hangú mikrofonból az apotoli szakasztól kezdve érthetetlen öblös és taszítóan "túlvilági" hang szólt.
Így nincs értelme a követésnek!...célt téveszt az amúgy sok távol élő görög katolikus hívő számára "egyenesben követhető" liturgia!...
Kérem sziveskedjék továbbítni a jelzést az illetékeseknek!

Üdvözlettel: egy nyíregyházi görög katolikus hívő

Tisztelt Panaszos!

A nyíregyházi belvárosi társszékesegyházban az országban az elsők között (elsőként?) teremtettük meg a lehetőségét annak, hogy a híveink - amennyiben a személyes résztvétel akadályba ütközik - otthonról is bekapcsolódhassanak a szertartásokba.

Jelenleg a társszékesegyház professzionális hangosításán dolgozik a hangmérnök, sok új mikrofont és hangszórót kell összehangolnia a stúdió minőségű hangzás érdekében. Úgy véljük, ebben az átmeneti időszakban is van értelme a közvetítésnek.

Panaszát továbbítjuk a székesegyház parókusának, aki a hangosítás megvalósításáért felelős, egyben szíves türelmét kérjük!

(szerk.)


Dícsértessék a Jézus Krisztus! Fejes Máté vagyok.Olyan kérdésem lenne,hogy szoktam hallgatni a Szent István rádión a Görög katolikus félórát,és a műsor végén van egy férfi operaének féle. Ennek a címét szeretném elkérni. Önök a Görög katolikus egyház műsorát hallották,és közbe van ez az operaének :).

A Szent István Rádió egy regionális katolikus rádió, egri központtal.
Kérjük érdeklődjön az alábbi elérhetőségeken:
www.szentistvanradio.hu , vagy
(46) 505-500
szerk.


Kedves Kriszta!

Lehet, hogy a Szent István Rádiót hallgattad? Őket kellene megkeresni evégett.

http://www.szentistvanradio.hu/index.php/features-mainmenu-35/msorrend-mainmenu-60

Üdv,
Sz.

(szerk)


november 6-án 21 órakor autórádióban hallgattam a Görögkatolikus félórát.Az adás végén elhangzott Áprily Lajos:Két út c. verse, majd az előadó által elmondott prózai rész.Megható és gyönyörű volt!! Hol tudnám újra meghallgatni,esetleg letőlteni? Kriszta

Kedves Kriszta!
Mivel nem ismerjük azt az adót amelyiket hallgatta, ennek hiányában nem tudunk segíteni.
szerk.)


Az lenne a kérdésem, hogy görögkatolikusok között vannak-e bíborosok?

Igen vannak. A Pápa adományozhatja ezt a rangot, a keleti katolikus egyházon belül általában a pátriarcháknak vagy a nagyérsekeknek.


Furcsa kérdésem van Én római katolikus vagyok de nálunk van Gr kat mise, a misén többször hallom az ajtókat , az ajtókat fiygelmezzünk ez mit jelent? A gonosz ellen készüljünk imával?

Szent Maximosz hitvalló a VII. században a templom ajtóinak bezárását a hitjelöltek elbocsátásával hozta összefüggésbe, és így magyarázta annak szimbolikus jelentését: „Az, hogy... a hitjelöltek elküldése után bezárják Isten szent templomának ajtóit, azt jelenti, hogy elmúlnak az anyagi dolgok, és ez után a rettenetes szétválasztás és még rettenetesebb ítélet után az arra méltók be fognak lépni a szellemi világba, vagyis Krisztus menyegzős szobájába, és teljesen megszabadulnak az érzékekben működő félrevezető erőtől” (15. fejezet). Érdekes módon ez az értelmezés megtalálható Germánosz pátriárkánál is, akinél azonban már nem a hitjelöltek elbocsátásakor, hanem a Hiszekegy előtt jelenik meg (művének 41. fejezetében). A mai liturgikus gyakorlat ez utóbbit követi. Egyes területeken ilyenkor kihúzzák a királyi ajtóban elhelyezett függönyt.
(szerk.)


Magyarországon a gör.kat. egyházban miért nincs érseki cím? Esetleg valamelyik határontúli érsekség alá tartozik? Szlovákiában pl. van gör.kat. érsek. Köszönöm!

A görögkatolikus egyház nem tartozik külföldi érsekséghez. Magyarországon két egyházmegye működik, amely még nem kaphat érseki címet.
szerk.


Tisztelt Szerkesztők!

Én már nem zarándokolok a fiatalokkal, de gratulálni szeretnék Önöknek az ifjúsági gyalogos zarándoklat mobil telefonos programjához, nagyon jó hogy benne vannak a szertartások és átláthatóan a változó részek, az összes imaóra és nem kell a könyvben előre hátra lapozgatni! Jó lenne megcsinálni az egész napi zsolozsmát is.

János (Budapest)

Köszönjük a program készítője nevében is! :)

a szerk.


Tisztelt Szerkesztő Úr!
Családunkban történt sajnálatos események miatt (válás) a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban szeretnénk egyéves gyerekünket megkereszteltetni. Tudna-e útmutatással segíteni, hogy mi az eljárás menete? Nyíregyházán lakunk. A gyerek édesapja görög katolikus vallású, és a házasság is az Önök egyházában köttetett. Valamint szeretném megtudni, hogy az édesapa jelenléte szükséges-e a ceremóniához. Köszönöm. Vámosiné.

Kedves Érdeklődő!
Kérjük keresse fel minél hamarabb parókusát, aki részletes felvilágosítást tud adni kérdéseire.

szerk.


Tisztelt Szerkesztő!
Szeretném megkérdezni, hogy Székelyudvarhely vagy Csíkszereda és környékén van-e magyar görögkatolikus egyházközség.
DJK!
Kristóf

A Hajdúdorogi Egyházmegyének Székelyudvarhely és Csíkszereda környékén nincs egyházközsége.
szeretettel: a szerk.


Tisztelt szerkesztő!
Az augusztusi Bodrogolasziban megrendezésre kerülő lelkigyakorlatra hol és hogyan lehet jelentkezni? A hír nem tartalmazza a jelentkezés módját.
Várom válaszát!
Andrea

Kedves Andrea!
Jelentkezni lehet az iroda@gorogkatolikus.hu címen.
szerk.


Tisztelt Szerkesztő!

AZt szeretném megkérdezni, hogy különböző programokról rövid beszámolót közzé lehet-e tenni, illetve milyen módon lehet eljuttatni Önökhöz.

Köszönettel.Tünde

Kedves Tünde!
A sajto@gorogkatolikus.hu címre lehet eljuttatni az egyházunkkal kapcsolatos programok leírását.
szerk.


Kedves Lelki Atya!

Szeged - Máriapócs gyalogos zarándoklat lesz ebben az évben?

válaszát előre is köszönöm.

Tamás

Kedves Tamás!
Sajnos, idén nem indul gyalogos zarándoklat Szegedről. Parókus atya az érdeklődőket arra buzdítja, hogy a Sárospatakról indulókhoz csatlakozzanak.


Tisztelt Szerkesztő!
Azt lenne a kérdésem,hogy a mándoki Szent Miklós Szeretetotthon az önök hatáskörébe tartozik-e?
Üdvözlettel:Sándor

A mándoki Szent Miklós Szeretetotthon a helyi egyházközség fenntartásában működik. Ilyen értelemben tehát egyházi otthon, de nem az egyházmegye hatáskörébe tartozik.


Ajánlom sok szeretettel a Keresztény Élet nemrégen elinduló oldalát.
http://www.keresztenyelet.hu/
A lelkiatya válaszol rovatukban kiemelik a Görögkatolikus Lelkiatyát és átirányítanak a görögkatolikus honlapunkra.
A Keresztény Élet lapban van görögkatolikus rovat is, amire büszkék lehetünk.
Marika néni

Kedves Marika néni!
Köszönjük szépen a hasznos információkat.
(a szerk.)


Kedves Szerkesztök!
Az email jelszót elfelejtettem és állítólag soha többet nem használhatom az oldalt.
Szeretném a segítségüket kérni mit tehetek. Jó volt mert egyházi híreket és napi evangéliumot
Is kaptam és más dolgokat is.
Segítségüket köszönöm.
Ha esetleg olyan dolgot szeretnének közölni ami nem nyilvános
tudok másik email címet küldeni!

Kedves Érdeklődő!

Nem igazán értjük, hogy mi a baj, mert az egyházi hírek és a napi evangélium belépés nélkül is elérhető a honlapunkon.

Amennyiben megad egy e-mail címet (amit nem teszük közzé), szívesen adunk további eligazítást.

Üdvözlettel:
a szervezők


Tisztelt Szerkesztők!
A görögkatolikus papok adatlapját nézegetve figyeltem meg, hogy a szolgálati helyek a korábbihoz képest nincsenek mind feltüntetve. Van, hogy csak a jelenlegi, de akad olyan is, ahol csupán 2-3 szolgálati hely van. Nem lehetne egységesíteni? (Eléggé zavaró.)
Köszönettel:
Anett

Kedves Anett!

A papok életútját folyamatosan dolgozzuk fel és tesszük közzé. Többen jelezték - hol jogosan, hol nem -, hogy nem szerepel minden papnak minden szolgálati helye a listában (főleg a régmúlt adatait illetően). Ezért döntöttünk úgy, hogy amíg nem tisztázunk le és rögzítünk minden rendelkezésünkre álló adatot, addig csak a papok aktuális szolgálati helyét tesszük közzé, a legtöbb esetben úgyis erre van szükség.

Szeretettel:
a szerkesztők


Több gör.kat. püspök nyakában láttam, hogy a liturgia során két panágiát és egy keresztet hord. A magyarországi püspök atyák csak egy panágiát viselnek. A három valamilyen címhez van kötve, pl. érsek?

Kedves Érdeklődő!

Nincs egységes gyakorlat. A kereszt és panágia általában minden püspök liturgikus ruházatához tartozik.

Az orosz ortodox egyházban a XVII. századtól a pátriárka, a kijevi metropolita és néhány más főpap volt jogosult második panágia és kereszt viselésére. Az utolsó szabályozás szerint a moszkvai pátriárka, a kijevi metropolita ill. Tokió és egész Japán metropolitája hordhat második panágiát. Azok, akik korábban kaptak erre engedélyt, a saját jurisdikciójuk területén jogosultak erre. Mindenesetre ezt csak teljes liturgikus díszhez szokás fölvenni.

A pátriárkákat vagy más helyi egyházak fejeit általában két panágiával és kereszttel látni a teljes liturgikus díszben. Néhol viszont liturgikus ruha nélkül is fölveszik mind a hármat, a rászonra. De a többi püspök liturgikus ruha nélkül többnyire csak egyetlen panágiát hord.
Szeretettel: a szerkesztők


Tisztelt Szerkesztők!
A hittanári álláshirdetéseket miért szedik le idő előtt?
Nóra

Kedves Nóra!
Technikai okok miatt kellett levenni az álláshirdetést.
Érdeklődni lehet az egyházmegye Hitoktatási Irodájában Orosz Beátánál.
tel: (42) 597-600

Szeretettel: a szerkesztők


Tisztelt Szerkesztők!

Örömmel olvastam hírüket a pápa tömegtájékoztatási világnap alkalmából kiadott üzenetéről. Ugyanakkor eszembe ötlött, hogy már több mint egy éve megígérték itt a honlapon, hogy elkészítik az iPhoneos alkalmazásukat, amelyet a többi családtagom használ a saját telefonján. Kb. fél éve érdeklődtem, hogy hol tart ez az ügy, mikor adják ki. Azóta se iPhoneos alkalmazás, de még csak válaszra sem méltattak.

Újból megkérdezem, hogy korábbi ígéretüknek megfelelően számíthatnak-e az iPhoneos hívek mobil e-vangéliumra, vagy az egyház lemondott rólunk?

Válaszukat előre is köszönjük!

Kedves Érdeklődő!
Először is szeretnénk elnézést kérni ha elfelejtettünk válaszolni, bizonyára a problémával kapcsolatos bizonytalanságunk volt az oka.
Egyházunknak jelenleg nem áll módjában ezt az alkalmazást elkészíteni bizonyos anyagi források hiánya miatt.
Megértésüket köszönjük:a szerkesztők


Kedves Huszár-telepen tevékenykedők és filmkészítők!

Szívből gratulálok a remek kisfilm elkészítéséhez, de még jobban a Telepen tevékenykedő minden dolgozónak!!!
Magyar létemre is megkönnyeztem ezt a szép filmet!!!
Köszönöm szépen ezt az élményt és a Telepen dolgozóknak kívánok további kitartó és eredményes munkát minél tovább!!!
A Jóisten tartsa meg mindannyiukat a hasznos munkájukban!!!
Egy tisztelőjük

Köszönjük szépen a megtisztelő szavakat a filmkészítők és a Huszár-telepen dolgozók nevében.


Kedves Egyházmegye!

Szeretnénk érdeklődni hogy a Görögtűz tábort megtartják e.
A naptárban megtalálható, de máshol nem találtuk. 6 fiú jelentkezne rá a szórványból.

Köszönöm
Viktória

Kedves Viktória!
A Görögtűz táborba csak a parókusokon keresztül lehet jelentkezni. Tudjuk hogy a szorványban ez nehézkesebb, de kérjük hogy a parókussal vegyék fel a kapcsolatot.
Szeretettel: a szerkesztők


Tisztelt Szerkesztők!

Hogyan lehet régi oldalakat megtekinteni a honlapon?
pl, azt, hogy tavaly ilyenkor mi történt?
Köszönöm: efjiab

Kedves efjiab!

A honlapunk fennállása óta felkerült hírek mindegyike megtekinthető a hírarchívumunkban: hírek / hírarchívum menüpont.

Üdvözlettel: szerk.


Kedves Szerkesztő Atya!
A múltkori válaszát is nagyon köszönöm! Akkor kitértem arra, hogy sok idős, nyugdíjas atya szolgál a pesti templomokban. Ezzel kapcsolatban lenne még egy kérdésem: újabban Pásztor Bazil atyát nem látom sehol, mi történhetett vele? (Az elmúlt években rendszeresen segített itt Budán, annak ellenére, hogy szorványlelkészséget is vállalt nyugdíjas létére, ha jól emlékszem, akkor utoljára Dunapentelén volt/ez a város eredeti neve, ő nevezte így!/.) Most megkerestem a Panagia c. honlapot és Bazil atya neve alatt nem láttam semmit. Ezek szerint teljesen visszavonult a papi teendőktől? (Sajnálnám, ha így lenne, mert nagyon jó papnak tartottuk őt!)
Üdvözlettel: Macika

Kedves érdeklődő!
Pásztor Bazil atya nyugdíjba vonult, de részt vesz a budapesti egyházközségek életében.
Szeretettel: a szerk.


Nem tudna nekem abban segíteni, hogy a teológus szakra jelentkezőknek melyik tanév eredményeit kell beszámíttatni a felvételi eljárás során, és melyik tárgyakat kötelező beírni? Tehát ha a matematikát nem szeretném beleszámíttatni akkor azt értelemszerűen nem kell beírni?

Tetszene tudni segíteni hogy erről hol kaphatnék bővebb információt?
Válaszát előre is köszönöm

Richárd

Kedves Richárd!
Ha a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolára szeretne felvételizni, akkor ebben a kérdésben a Tanulmányi osztály tudna bővebb felvilágosítást adni Önnek.

Tel: (42)597-600

Szeretettel: a szerkesztők


Tisztelt Atya!

Nem tartja-e furcsának, hogy Miklós atya azzal az indokkal
bocsátott el váratlanul, hogy nincs szociális gondozó és ápoló
végzettségem. Viszont a többieket meghagyta és említést sem tett
nekik arról, hogy most már ők is következnek. (Zárójelben jegyzem meg,
hogy eddig - több mint 1,5 évig - is ilyen végzettség nélkül láttam
el ezt a tevékenységet ugyanitt.)
Válaszát előre is köszöni:
Sz.E.

Nehéz erre válaszolnunk. A szövegből kihagytunk néhány pontosítást, mert kerülni akartuk a személyeskedést. Tény, hogy az utóbbi időben szigorodtak az ellenőrzések, és nem tűrnek semmilyen szabálytalanságot az intézményeinkben. Lehet, hogy ezért volt kénytelen az atya ilyen döntést hozni.


Lenne- e szabad hely az idén nyáron, augusztusban, es jövőre, május, június körül a templomban? Ugyanis, mi, az idén ünnepelnek a 25. hazassagi évfordulónkat, szüleimnek pedig jövőre lenne az 50. Kérnénk a szent atya válaszát ezzel kapcsolatosan. Délután is megfelelne nekünk az idén. Jövőre jó lenne a délelőtti mise.

Kedves Érdeklődő!
Kérjük keresse meg kérésével a helyi parókus atyát, ezekben az ügyekben Ők az illetékesek. Ők tudnak tájékoztatást adni a helyi liturgikus rendről.

Szeretettel: a szerkesztők


Kedves Lelkiatya !

Nagy örömmel látom, hogy Ön milyen sok segítséget ad a kérdezőknek. Nagyon kevés az a fórum, ahol kérdezni lehet és választ is kapunk.Nagyon hálás vagyok,mert sokat tanulok a válaszokból.
Kedves kérdezők! -Becsüljétek meg nagyon ezt a honlapot és az atyát !!

Köszönet érte ! egy pesti római katolikus

Kedves pesti római katolikus!
Lelkiatyánk nevében is szeretnénk megköszönni az őszinte biztató szavakat.
Szeretettel: a szerkesztők


DJK! Az lenne a kérdésem, hogy ki jelöli és választja ki a nuncius titkárát? Meglepő volt számomra, de egyben nagy öröm is, hogy a Hajdúdorogi Egyházmegyéből került ki nuncius atya személyi titkára. Egyáltalán miért esett görögkatolikus papra a választás?

Kedves Érdeklődő!
A nuncius titkáraként a helyi ügyekkel foglalkozó személyt általában a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia javaslata alapján jelölik ki. András atya a Miskolci Apostoli Exarchátus papja, így ő a püspöke engedélyével végzi jelenlegi szolgálatát.

Szeretettel: a szerkesztők


Tisztelt Lelkiatya!
A napokban találkoztam egy apácával, aki azt állította, hogy Legeza József atyát 2013-ban Újpestről Orosra helyezték parókusnak. (Jozsó atya feleségével együtt odaköltözött-még ezt is hozzátette.)
A honlapon rákerestem, nem láttam változást az adatlapján. Mennyiben igaz ez a hír? (Nekem ő lelkiatyám volt, de utoljára több, mint 3 éve voltam Sashalmon és Újpesten.) Az apáca közlése azért is furcsa volt, mert az ismerőseim karácsony előtt többszőr látták Jozsó atyát hétköznap misézni itt Budán, a Fő utcában. (Oros pedig elég messze, van, ha jól tudom, akkor Nyíregyháza mellett!) Egyébként nem tartanám rossz ötletnek az áthelyezést! (A Fő utcában voltam most Húsvétkor a szertartásokon és azt láttam, hogy Ákos atya mellett sok nyugdíjas, igen idős atya szolgál.)
Várom válaszát! (Amennyiben Ön nem érne rá, kérem továbbítsa levelem a szerkesztő atyának! Köszönöm!
Christos anesti!
Macika

Kedves Macika!
Nem Legeza atya, hanem dr. Mosolygó Marcell atya teljesít szolgálatot Nyíregyháza-Oros Egyházközségben 2013. óta. Ő is Budapesten volt, ezért keverte össze őket az ismerőse.
Számunkra nagy öröm, hogy nyugdíjas papjaink még mindig aktívan részt tudnak venni a Szent Liturgiákon, és részesei Egyházunk életének.
Szeretettel: a szerkesztők


DJK!

Egy időben kiadták a Szemlét elektronikus könyv formátumban, amit e-book reader-en nagyon jól tudtunk olvasni munkába menet a buszon, vonaton. Aztán ezt sajnos abbahagyták. Miért? Nem tudnák folytatni ezt a nagyszerű kezdeményezést?

Köszönettel:
Zsolt és barátai

Kedves Zsolt!

A kezdeményezést nem szeretnénk megszüntetni, hiszen a jövő is ebbe az irányba mutat. Jelenleg a Görögkatolikus Szemle átalakulása miatt szünetel ez a típusú megjelenés, amit a véglegessé váló tervezetek után szeretnénk folytatni, s egy online megrendelési rendszert is kialakítani.))


Tisztelt Szerkesztő!
Már jó pár napja kérdeztem, de még nem érkezett sajnos valamilyen oknál fogva válasz (remélhetően a technika ördöge miatt), ezért szeretném még egyszer megkérdezni - mert a mi kis közösségünk már nagyon szeretne együtt ünnepelni - hogy mikor és hol lesz a püspök atyánknak ezüstmiséje?

Kedves érdeklődők!
Egyelőre nem nyilvános, hogy Fülöp püspök atya mikor és hol ünnepli pappá szentelésének 25. évfordulóját.

Szeretettel: a szerkesztők


Tisztelt szerkesztőség,a Görögkatolikus püspökök képeit nézve azt látom,hogy az előzők nyugati típusú öltözékben vannak.Fülöp üspök Úr viszont keleti ortodox.Ez akar valamit jelezni és ha igen mit ? A szentmisében is több,eddig nem lévő tartalom van.Pl.a 3 ágú gyertya stb.Szivlyes köszönettel,válaszukat várva D.Simeon

Kedves Simeon!
A mostani püspök atyák öltözéke elsősorban azért más, mert ők szerzetesek, és ez a liturgikus öltözékükben is megjelenik. Ugyanakkor a Rómából jövő előírásoknak megfelelően minden görögkatolikus egyháznál látható bizonyos változás Ukrajnától egészen Bulgáriáig, hogy a papok, de főként a püspökök újra inkább a keleti egyház viseletét hordják, nem pedig a római katolikus papi illetve püspöki ruházatot.

Szeretettel: a szerkesztők


Kedves Szerkesztők!

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen tárgyakra lenne szüksége a bajbajutott újfehértói családnak?
Köszönettel: Szterka

Kedves Szterka!
Köszönjük az érdeklődését.
Bővebb felvilágosítást a szeretetszolgálat munkatársa tud adni.

Kovács Istvánné 06-30-440-2603
Szeretettel: a szerkesztők


Megkerhetem h a nagyheti es husveti szertartasok idopontjait a nyiregyhazi puspoki templombol itt feltegyek?! Mert en az interneten keresztul tudok csak reszt venni ezeken templomi alkalmakon!
Elore is koszonom!

A honlapunkon is és a társ-székesegyház honlapján (nyiregyhaza.gorogkatolikus.hu) is olvasható a húsvéti szertartási programja, amely a következő:

Nagyhétfő:
07.30 Utrenye
17.00 Előszenteltek liturgiája

Nagykedd-nagyszerda:
06.30 Utrenye
17.00 Előszenteltek liturgiája

Nagycsütörtök:
06.30 Utrenye
16.00 Nagy Alkonyati Istentisztelet Szent Bazil Liturgiájával, lábmosás, antimenzion szentelés
20.00 Utrenye a 12 Kínszenvedési evangéliummal

Nagypéntek:
07.30 Királyi imaórák
17.00 Sírbatételi vecsernye
20.00 Kis esti zsolozsma, utána virrasztás
A szertartások alatt gyónási lehetőség.

Nagyszombat:
07.30 Jeruzsálemi utrenye a Szentsírnál
17.00 Nagy Alkonyati Istentisztelet Szent Bazil Liturgiájával
23.30 Éjféli zsolozsma, feltámadási utrenye körmenettel, utána püspöki Szent Liturgia pászkaszenteléssel
A szertartások alatt gyónási lehetőség.

Húsvét vasárnap (Jézus Krisztus feltámadása):
6.00, 7.00, 8.30, 10.00, 12.00, 17.30 Szent Liturgia
Minden liturgia után pászkaszentelés.

Húsvét hétfő-kedd:
szokott vasárnapi rend

Húsvét szerda (Szent György):
szokott hétköznapi rendSzeretettel ajánljuk kedves híveink figyelmébe a társ-székesegyház honlapját (nyiregyhaza.gorogkatolikus.hu) és facebook oldalát (https://www.facebook.com/nyiregygorkat), ahol tájékozódhatnak minden, az egyházközséget érintő hírekről, eseményekről.


Az egyházban mit jelent az pozíció, ha valaki pasztorális helynök?
Mi a különbség az ő és egy "szimpla" helynök feladata között?
Gábor

Kedves Gábor!
A püspöknek lehetősége, hogy hatékonyabb kormányzásának érdekében egy bizonyos területre un. püspöki helynököt nevezzen ki, aki ugyanazzal a hatalommal rendelkezik, mint a főhelynök. (vö. CCEO 246.kánon) A pasztorális helynök, amint ez a római katolikus egyházmegyékben is tapasztalhatjuk, elsősorban az egyházmegye lelkipásztori életének hatékonyabb működtetésében segíti a püspököt.
Szeretettel: a szerkesztők


Dicsőség Jézus Krisztusnak!
Arra szeretnék választ kapni, hogy görögkatolikus egyházunkban végzik-e a Szent Jakab Liturgiáját? Ha nem akkor miért nem? (nincs lefordítva vagy nincs engedélyezve )
Köszönettel:
egy érdeklődő

Kedves Érdeklődő!
Görögkatolikus Egyházunk nem végzi a Szent Jakab Liturgiát. Nincsen hivatalos fordításunk.
Szeretettel:a szerkesztők


Tisztelt Szerkesztő!
Azt szeretném megkérdezni, hogy a keresztlevelemet hogyan tudom kikérni a Létavértesi katólikus templomból! Keresztelőhöz szükséges!

Közvetlenül a létavértesi egyházközséggel kellene felvenni a kapcsolatot, az alábbi elérhetőségeken:

Parókia címe: 4281 Létavértes, Batthyány u. 53.
Postacím: 4281 Létavértes, Batthyány u. 53.
Telefonszám: (52) 376 265


Dicsőség Jézus Krisztusnak!

Nem tudom, hogy jó helyre küldöm e levelemet, de 10 napja regisztráltam a fórumba, ahonnan visszajött egy olyan levél, melyben ez a mondat szerepelt: "Mielőtt bejelentkezhetne és megkezdhetné a fórum használatát, a kérelmét áttekintik és megerősítik. Amikor ez megtörtént, egy újabb levelet fog kapni erről a címről."
Azóta is várom a megerősítő levelet, de csak nem akar megérkezni. Kezdem azt hinni, hogy a fórumba nem jelentkezhet be akárki...

Üdvözlettel László

Kedves László!

Tudomásunk szerint nincs probléma a fórumunkkal, több új tag is regisztrált ebben a hónapban. Ha nem találja a megerősítő levelet, akkor kérjük, próbáljon meg újra regisztrálni.
A fórumozóinkat egyáltalán nem válogatjuk, bárki jelentkezését örömmel fogadjuk!
Tisztelettel, a Szerkesztő


Tisztelt Szerkesztők!

Immáron rendszeresnek mondható, hogy a jobboldali "görögkatolikus naptár" szövegdobozban a vasárnapi liturgiai olvasmányokra kattintva egészen más szöveghelyek jönnek fel.
Pl. a mai napon (214. január 19.) a szövegdobozban ez szerepel:
2. hang
Kol 3,12-16
Lk 18,18-27

De rákattintunk:
8. hang

2Tim 2,11-19

Fiam Timóteus! Igaz beszéd ez: ha vele együtt meghalunk, vele együtt élni is fogunk. ha vele együtt szenvedünk, vele együtt uralkodni is fogunk. Ha megtagadjuk őt, ő is megtagad minket, de ha hűtlenek leszünk – ő hű marad, mert önmagát meg nem tagadhatja.
Erre figyelmeztess, kérve-kérve mindenkit az Úrra. Szóvitát ne folytass; nem jó az semmire, csak a hallgatóság romlására. Azon légy tehát, hogy derék embernek bizonyulj az Úr előtt, olyan munkásnak, aki meg nem szégyenül, s aki helyesen munkálja az igazság igéjét. A világi, üres fecsegéseket ellenben kerüld, mert azok általában istentelenséghez vezetnek; az ilyen emberek fecsegése úgy terjed, mint a rákfene. Ezek közül való Himéneosz és Filétosz is, akik eltévelyegtek az igazságtól, azt állítva, hogy a feltámadás már megtörtént, – s jó néhány ember hitét feldúlták. De a szilárd alap, melyet Isten lefektetett, rendületlenül áll, és ez a pecsétje: »Ismeri az Úr az övéit« –, továbbá: »Hagyjon fel a gonoszsággal mindaz, aki az Úr nevét hívja segítségül.«


Lk 18,2-8a

Azon időben mondá az Úr e példabeszédet: „Az egyik városban élt egy bíró, Istentől nem félt, emberektől nem tartott. Élt abban a városban egy özvegyasszony is. Elment hozzá, s kérte: Szolgáltass nekem igazságot ellenfelemmel szemben. Egy ideig vonakodott, aztán mégis így szólt magában: Igaz, Istentől nem félek, embertől nem tartok, de annyira terhemre van ez az özvegy, hogy igazságot szolgáltatok neki, nehogy végül nekem jöjjön és arcul üssön.” Az Úr így szólt: „Hallottátok, hogy mit mond az igazságtalan bíró? Hát az Isten nem szolgáltat igazságot választottjainak, akik éjjel-nappal hozzá kiáltanak? Megváratja őket? Mondom nektek, hamarosan igazságot szolgáltat nekik.


Ennek így nem sok értelme van, sőt félrevezető, mert a templomban aztán más szöveghelyet hallok. És csodálkozom...

Köszönjük észrevételét, javítottuk a hibát.
1   2   3   4   5   6   7   8   Gyűjtés a harangszóra

lablec

emft_eu uszt hu-ro nka

Letölthető pályázati dokumentumok

© Hajdúdorogi Egyházmegye

Impresszum Kapcsolat