Váltás akadálymentesített változatra
fejléc
ünnep
 


Máriapócs

Miskolci Apostoli Exarchátus

Szent Lukács Szeretetszolgálat

Szent Atanáz Hittdományi Főiskola

Szeminárium

Szent Atanáz Kegytárgybolt

Görögkatolikus cigánypasztoráció

Tudásolimpia

Örökségünk kutatócsoport

Szeretettár

Diakónus

MKPK

parochia.hu

magyarkurir.hu

Keresztény Élet

Katolikus Rádió

Szent István Rádió

Bonum TV


Ha kérdése van egyházmegyénkről, egyházunkról, rendezvényeinkről, itt választ kaphat. Tegye fel kérdését!
(IP-cím: 50.17.105.215)


Mennyi kettő meg nyolc? (számmal)


Kedves Szerkesztő!

Több helyen láttam már kiírva, hogy Hajdúdorogi Főszékesegyház ill. Debreceni Főszékesegyház.

Ilyen létezik? Az egyiknek társszékegyháznak kell lennie, nem? A bulla alapján viszont a Főszékesegyház az Attila téri templom lett.

Ezek alapján a Hajdúdorogi lenne társszékesegyház?

Köszönöm a választ!

A magyar nyelvünkben még nem alakult ki egységes szóhasználat, pedig már rögzülhetett volna.
Debrecen - főszékesegyház (arkhi)
Hajdúdorog - első-székesegyház (proto)


Mi a Hierarchák Tanácsa és kik a tagjai?

A Hierchák Tanácsa a saját jogú egyház vezetői szerve. Tagjai - a jognál fogva - a metropólia fölszentelt püspökei, elnöke pedig a metropolita. A magyarországi Görögkatolikus Metropóliában pápai jogon tagja a Hierarchák Tanácsának az újonnan megválasztott apostoli kormányzó is, noha nem fölszentelt püspök.


Dicsőség Jézus Krisztusnak!

Nagyon vártam már egy olyan kottás könyv megjelentetését, ami szép rendben végigvezet a Liturgia és más isteni dicséretek állandó és változó részein, s segítséget nyújt a templomi szertartásokra való felkészülésben. Ezért aztán igen megörültem a Főiskola által Collectanea Athanasiana sorozatban kiadott "Görögkatolikus Szent Liturgia. Kottás tankönyv"-nek.

Erről (a dunántúli szórványban) idén sikerült értesülnöm, s így most vásároltam meg a kiadványt. Nem lévén zenei képzettségű, aki szakmai készségként olvassa kottát és illeszti hozzá a külön szedett szöveget, szomorú csalódást okozott.

50. oltalától a 76. oldaláig közli a tankönyv a liturgiai torpárokat, kontákokat és istenszülői énekeket, de ezt oly' módon teszi, hogy egy-két sorban a kis doxológia szavaival bemutat néhány dallamsort, majd a dallamvonal kottáját szöveg nélkül, végül az oldalakon alább, a kottáktól külön szedve, a szövegeket. Noha a Miskolci Egyházmegye kegytárgyboltjában 2.500,- Ft-ért sikerült szert tennem a kottás könyvre, borítója tanúsága szerint ezért a munkáért eredetileg példányonként 10.000,- Ft-ot kértek volna.

Bárhogy vizsgálom, félmunkának találom. Kezdeti örömömet igencsak beárnyékolja e keserű csalódás. Emlékszem arra a "Görög katolikus istentiszteleti segédlet" címen magánkiadásban megjelent munkára, ami tartalmilag ugyanezt tudta a dr. Bubnó Tamás professzor úr neve fémjelezte nyári egyházzenei műhely résztvevői számára. A csak az óta eltelt hét-nyolc év alatt nem sikerült volna a kevéssé vájt fülűek számára is értékelhető, a szöveggel aláírtan lekottázott könyvet készíteni?

Mikor várható ilyen kiadvány? Talán a Miklósy püspök által 1932-ben alapított és gyümölcstelenül működött egyházmegyei énekrendező bizottság századik évfordulójára? Vagy még arra sem. Nem volna "latinizáció" a jezsuitáktól a gyakorlatban eltanulni a "magis" szellemiségét és ethoszát. Nem megtanulni sem "keletieskedés".

Szeretettel és imával:
(Gallai Tamás)

Kedves Tamás!
Köszönjük szépen a jelzését. Az említett kottás könyv, miként annak bevezetője is magyarázza, elsősorban tankönyv, segédkönyv, de megfelelő gyakorlattal akár a kántorizálásnál is hasznosítható. Ezért készült ezzel a rendszerrel. Ugyanakkor a gyakorlat - mint arra Ön is utal - azt mutatta meg, hogy többen tudnák használni, ha a kiírt kották is szerepelnének, s nem csak a dallamváz, amely, egyébként szintén fontos elemet jelent a zenei világunk megismerésében. Ezek miatt a javított kiadásban már az egyes tropárok és kontákok is külön le lesznek kottázva. A javított kiadás hamarosan megjelenik. Erről, természetesen külön hírt fogunk adni.


Helyeslem azt,hogy az egyház és a főpap az elnevezésben és a hivatalos iratokban az eredeti az Ó-betűs írást használja.Közíratokban és beszédben,használjuk inkább a Helyesírási Szótár és a Magyar Értelmező Kéziszótárban elfogadott, meghonosodott O-betűset.Az-az a metropolitát.Én sem vagyok kozmopÓlita.Tisztelettel

Írásainkban a METROPÓLIÁT írjuk Ó-val, azt hogy METROPOLITA rövid O-val írjuk.


Tisztelt Szerkesztőség!
Családfakutatást végzek, és a 19. században élt felmenőimet szeretném megtalálni. A nyíregyházi Gorögkatolikus Püspöki Levéltártól azt az információt kaptam, hogy az általam keresett iratok a hajdúdorogi parókián találhatóak.
Ezzel kapcsolatban szeretném megtudni, hogy meg tudom-e tekinteni ezeket a dokumentumokat és ha igen, akkor hol, és mikor.
Köszönettel: Filep Réka

Kérem hívja fel a hajdúdorogi parókiát (52/389-775), Ők tudnak segíteni ebben a kérdésben.


Azt szeretném megkérdezni,lesz e idén nyáron görögtűz,és ha igen,hol.Veronika

Igen lesz!
Jún. 29-től júl 3-ig, Hajdúdorogon.
szerk.


Lehetne e egy szentek élete alkalmazást kiadni?

Bizony, jó volna. Köszönjük az ötletet. Még nem kezdtünk el dolgozni rajta, de lehetőség szerint közreadjuk.


Dicsőség Jézus Krisztusnak!

Néhány hete a városunkban útba igazítást kért tőlünk egy külföldi diák, aki - vasárnap lévén - szentmisét keresett. Akkor, mivel mi is misére igyekeztünk, mondtuk neki, hogy jöjjön el velünk a Szent Liturgiára. Ezután e-mailben elküldtük neki (angolra lefordítva) városunk összes katolikus templomának a miserendjét.
Azóta örömmel fedeztem fel, hogy a fiatalember (ugyancsak külföldi diáklányok társaságában) ott van más görög katolikus szentmisén is.
A lányok kezében láttam az okostelefonjukat, ahol - gondolom - a liturgia szövegét (a szentírási szakaszokat) próbálták követni a saját (vagy angol) nyelven, ahogyan ezt a római liturgiákon gyakran látom. De nem tudom, hogy tényleg megtalálták-e az arra a vasárnapra vonatkozó görög katolikus mise szentírási szakaszait, vagy csak az ugyanarra a vasárnapra vonatkozó rómait olvasták?
A kérdésem az, hogy a római gyakorlathoz hasonlóan létezik-e olyan okostelefonra letölthető applikáció, amely segítségével a külföldi diákok követni tudják az adott napi Szent Liturgiát angolul, vagy más nyelven? (Egy halláskárosult magyar hívőnek is nagy segítséget adhatna...)
S, létezik-e olyan kiadvány (füzet) a görög katolikus Szent Liturgiához, ahol két nyelven - magyarul és angolul / magyarul és németül / stb. - megvan a mise állandó részeinek a szövege, hogy kézbe lehessen adni a külföldi diákok számára? (Valami hasonlóra gondolok, mint amit bilingvis segédeszközként ismerünk a latin rítus esetén - nem kifejezetten teljes teljes misekönyvre gondolok, mint a Szunyogh Xavér 1930-as években kiadott magyar - latin kétnyelvű könyve -, hanem néhány oldalas füzetecske, amelyben tényleg csak a legáltalánosabb, a hívekre vonatkozó részek szerepelnek; külföldön találkoztam ilyesmivel.)

Sajnos ezzel a lehetőséggel egyelőre nem szolgálhatunk.


Dicsőség Jézus Krisztusnak
Tisztelt Szerkesztőség!
A napokban azt olvastam, hogy a Kúria harmadfokon kedvező döntést hozott a régen folyó perben. Ez azt jelenti, hogy a Huszár telepi iskola folytathatja áldásos tevékenységét ugyanúgy ahogy korábban? Győzött az igazság és a józan ész a szélsőliberalizmus felett? Adná az ég!
Dícsértessék
Dr. Antalóczy Péter

Istennek hála, valóban kedvező döntés született. Az iskola folytathatja működését.


Ha a püspöki naptárt nézem, akkor most melyik püspök programját fogom látni, tehát még mindig Kocsis Fülöpét vagy már az Orosz Atanáz programjai vannak a görögkatolikus.hu-n? Köszönöm: Ica

Kedves Ica!

A püspöki naptár Kocsis Fülöp érsek-metropolita programjait tartalmazza.


DICSŐSÉG JÉZUS KRISZTUSNAK

SEGITISEGET SZERETNEK KERNI CSALÁDFAKUTATÁSBA KEZDTEM SZERETNÉK TÖBBET MEGTUDNI ÖSEIMRÖL a GÖRÖG CSALADROL ALAPITVANY LETREHOZO GÖRÖG PETERRÖL HOL SZULETETT SZULEI NEVE MIKOR HALT MEG ? ERDEKELNE GÖRÖGH PÉTER PAPI MUNKASSAGA ÉS NEM UTOLSOSORBAN GÖRÖG DEMETER HALALA VOLT E GYERMEKE ILYESMI ELORE IS KOSZONOM A SEGITSEGET DICSERTESSEK

A Görögkatolikus Püspöki Levéltár tud segíteni a feltett kérdésekben, amelynek e-mail címe: leveltar@gorogkatolikus.hu.


Tisztelt Szerkesztő!
Érdeklődni szeretnék: a Fórum szándékosan nem nyitható meg máshol sem, vagy az én hálózati biztonsági beállításaim nem engedik megnyitni?
Üdvözlettel:
Tóth Zoltán

Kedves Zoltán!

A fórumunk jelenleg átalakítás alatt áll, ezért átmenetileg nem elérhető. A visszaállításig szíves türelmét kérjük!

(szerk.)


Tisztelt szerkesztőség!
Lehetséges-e megtalálni az oldalon a görögkatolikus naptár olvasmányait az év minden napjára? Amikor rákattintok a liturgikus naptárra csak az aznapi szentírási részt tudom megtalálni, szeretném összegyűjteni az egész évit. Ha esetleg ez megtalálható egy külön fájlban, vagy egy külön link alatt, nagyon örülnék, ha meg tudnák velem osztani.

Előre is köszönöm!

Sajnos nincs meg egy külön fájlban egész évre, mivel a Szertartási utasítás szerint évente változik. Ellenben tudunk ajánlani egy telefonos alkalmazást, amely tartalmazza egész évre az olvasmányokat (és a napi szentek rövid életrajzát), IDE KATTINTVA letöltheti a telefonjára.


Szerkesztő úr!
Mikor született Jézus?
Miért kellett meghalnia Jézusnak?

1.Minden rendelkezésre álló adatot figyelembe véve Jézus Krisztus valószínűleg a jelenlegi keresztény időszámítás előtt 4-ben született, Pilátus előtti elítéltetése és keresztre feszítése pedig a Kr. u. 30. évben történt. Abban az évben a mai naptárunk szerint április 7-re esett a péntek. Jézus délután 3 óra után halt meg.
2. A korabeli Izrael egyes vezetői azzal vádolták Jézust, hogy megszegi a Törvényt, a Templom ellen cselekszik, s főként sérti az egyetlen Istenbe vetett hitet, mert Isten Fiának mondta magát. Emiatt adták át Pilátusnak, hogy ítélje halálra. Ezen túlmenően pedig azért halt meg, hogy véghezvigye az Atya üdvözítő tervét: az életét váltságul adja oda sokakért (Mt 10,45.), így megszabadítson minket bűneinktől, s megnyissa számunkra az Isten Országát.


Dicsőség Jézus Krisztusnak!

Tisztelt Szerkesztő!

Az alábbi kérdésre nem válaszolt, hanem egyéb információt közölt:

„Tisztelt Szerkesztő!
Szeretném megkérdezni, hogy Székelyudvarhely vagy Csíkszereda és környékén van-e magyar görögkatolikus egyházközség.
DJK!
Kristóf
A Hajdúdorogi Egyházmegyének Székelyudvarhely és Csíkszereda környékén nincs egyházközsége.
szeretettel: a szerk.”

A kérdező nem a Hajdúdorogi Egyházmegye egyházközségéről érdeklődik, hanem, MAGYAR EGYHÁZKÖZSÉGRŐL:

Tisztelettel közlöm, hogy egyházközség ugyan nincsen, de a Balázsfalvi Nagyérsekség hallgatólagos engedélyével néhány éve indult önkéntes erdélyi gör. kat. magyar misszió. Bármiben örömmel segíthetünk, publikus elérhetőség található a Szűzanya gyergyószentmiklósi ikon-könnyezését bemutató honlapon: http://dominiummarianum.webs.com/gyergyiknnyezszz.htm

Továbbá fontos tudnivaló, hogy a Balázsfalvi Nagyérsekség elöljárói évek óta felkínálták az erdélyi magyar gör. kat. misszió hivatalosításának lehetőségét a Hajdúdorogi Püspökségnek, de eddig nem sikerült sort kerítenie Nm. Ft. Kocsis Fülöp Püspök Úrnak, amiről az RTV1 Magyar Adásában közvetített riportfilmben is nyilatkozott, a „Görög katolikus magyarok és székelyek” c. filmben, 24:10-nél kezdődően:
http://gloria.tv/media/ZL14vnvLakB

Köszönjük szépen a pontosítást és az egyéb tájékoztatást.


+! Dicsőség Jézus Krisztusnak! Tisztelt Szerkesztő! Az Úr jutalmazza meg a honlap működtetésével végzett üdvös szolgálatukat! A szórványban nagy segítség a szertartások kottás hanganyaga és a hangos-webkamerás követhetőség. Nagypéntek dél körültől azonban ez bármilyen operációs rendszerről használhatatlan, kép és hang egyaránt csak szakadozó foszlányokból áll. Ha esetleg növelték a felbontást, tisztelettel kérem a korábbira visszaállítani, mert sokan nem rendelkeznek csúcstechnikával, sem sok Mb-os garantált sávszélességű internetkapcsolattal. Esetleg lehessen a felbontást opcionálisan csökkenteni, mint pl. a Gloria.TV-n vagy a YouTube-on. Kegyelemteljes Szent Három-napot és áldott Húsvétot! B. Dombi Attila gör. kat. áldozópap Csíksomlyó-Gyergyószentmiklós

Elnézést kérünk, hogy nem sikerült folyamatosan közvetíteni a szép szertartásainkat. Sajnos nem sikerült időre átépítenünk a rendszerünket. Bár örvendetes, hogy nagy számú látogató kereste föl, de éppen ez okozta a közvetítés akadozását. Ezt sejtettük előre, de az új rendszer kiépítése még folyamatban van. Dolgozunk a fejlesztésen. Köszönjük megértésüket.


Köszönöm a tájékoztatást, csak a Nyíregyháza.gorogkatolikus.hu honlap nem elérhető. Tudnának ebben segíteni?
Üdvözlettel Zsolti.

A pontos cím: nyiregyhaza.gorogkatolikus.hu
Kis kezdőbetűvel és rövid i-vel. Ha így beírja, vagy innen bemásolja, akkor gond nélkül megjelenik.


Tisztelt szerkesztoseg,
Kérem legyenek szívesek kitenni a honlapra a szertartások időpontjait a Nagy Hétre, a Nyíregyházáig püspöki templomban, hogy rész vehessék az interneten kerestük a közös imakon. Köszönöm szépen.
Z.

Az egyházközség honlapján tájékozódhat: http://nyiregyhaza.gorogkatolikus.hu/


Tisztelt Szerkesztőség!

Az lenne a kérdésem, hogy vajon miért kerül Debrecenbe az új metropólia székhelye? Ez a döntés az jelenti, hogy a szeminárium és egyéb központi intézmények is elköltöznek Nyíregyházáról?

Üdvözlettel és köszönettel.

A Keleti Kongregáció javaslata alapján született meg az a pápai döntés, hogy a Hajdúdorogi egyházmegye legyen a magyar görögkatolikus metropólia főegyházmegyéje, annak székhelye pedig Debrecen. A történelmi központ, a székesegyház helye továbbra is Hajdúdorog. Az eltelt száz év azonban igazolta első püspökünk, Miklósy István döntését, hogy az egyházkormányzat központja ne Hajdúdorogon legyen, hanem valamely nagyobb városban. Nyíregyházán már nagyon sok minden kialakult. Természetesen a Szeminárium és a Hittudományi Főiskola marad továbbra is Nyíregyházán, és itt ki fog épülni egy saját püspöki hivatal is a Nyíregyházi egyházmegye számára. Debrecenbe pedig idővel áttelepül a hajdúdorogi püspöki hivatal. Innen lehet majd megfelelő módon irányítani az egész országra kiterjedő főegyházmegyét, és amennyire szükséges, a többi egyházmegyét is.


DJK! Azzal, hogy immár saját jogú érsegségünk van, ez azt jelenti, hogy az új Metropólia nem tagja tovább a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának? Mit takar ez a szó, hogy "saját jogú"?

Semmiképp sem jelenti ez a döntés a Magyar Katolikus Püspöki Karból való kiválást. Mindkét püspök - esetleg később, ha több is lesz, ők is - ugyanúgy tagjai a Püspöki Karnak, mint ahogyan a Görögkatolikus Egyház is tagja az egész Katolikus Egyháznak. Önálló részegyház, tehát nem tartozik az Esztergomi Érsekség alá, testvéri viszonyban van vele. A saját jog elsősorban a rítuskérdésekre vonatkozik. A püspökök azonban saját szinódust alkotnak. Igaz, hogy most még csak ketten vannak, de várható, hogy a harmadik, Nyíregyházi egyházmegye is kap majd püspököt. A görögkatolikus püspökök testülete a püspöki szinódus, melynek jogköre és tevékenységi köre most fog kiépülni ezek után a jelentős események után.


Tisztelt szerkesztő!Az öcsémnek,ez év szeptemberében lenne az esküvője!Miután a menyasszonya Szerb,így Szerbiában tartanák!Viszont ehhez tudnunk kellene milyen vallású,mert ki kell,kérnie a keresztelő levelet!Itt jön az én gondom!A szüleink nem élnek,én is csak arra emlékszem,hogy Sárospatakon keresztelték,kb 1981-és 83 magaslatában!Hogyan tudnám megtalálni ,hogy hol keresztelték?Azért önnek írok,mert nagymamánk aki tavalyhalt meg,mindig azt mondta,hogy az öcsém görög katolikus!Válaszát előre is köszönöm üdvözlettel Sándor András

Kedves András!
Sárospatakon kellene érdeklődni a parókián, a parókustól.
Parókus: Mosolygó Tamás atya
tel: (47)311 648
Sárospatak, Szent József u. 6.
(szerk)


Tisztelt szerkesztők!

Segítségüket kérem egy dologban. Látom hétről hétre felkerülnek a honlapra a hangos utasítások is, ami jo es hasznos is főleg a kántorok számára. Azonban nagyon hiányolom, hogy most bojtben amikor is a Bazil liturgiát végezzük, felkerulhetne esetleg a liturgia változó enekeinek hanganyaga is. Gondolok itt a Méltó es igazsagostol egészen a Te benned örvendezz énekükre.
Elore is köszönöm!

Attila

Kedves Attila!
A Szent Bazil liturgia kottái megtalálhatók a honlapunkon.

liturgia/liturgikus dallamvilágunk/egyebek/Szent Bazil liturgia dallama

(szerk.)


Dicsőség Jézus Krisztusnak! Szeretném megkérdezni, hogy milyen lehetőség van a szenvedélybetegek gyógyitásában. Tudomásomra jutott ez a lehetőség csak nem tudom bővebben, hogy ez miről is szól. Egy aggódó Édesanya vagyok és a lányomról lenne szó aki 45 éves. Van-e ilyen és milyen feltételekkel ezt szeretném megtudni.Köszönettel Höller Erzsébet

Kedves Erzsébet, kérdéseivel kapcsolatban Titkó István atya tud bővebb felvilágosítást adni.
Tel: 30/310 3790, v. 30/326-6293

(szerk.)


Dicsőség Jézus Krisztusnak!
Szeretném megkérdezni,hogy aki a nagyböjti gondolatokat kéri a telefonjára,ennek mennyi a tarifája? Tehát a fogadó félnek mibe kerül?
Köszönettel Marika

Kedves Marika!

Az SMS-ek fogadása minden szolgáltatónál ingyenes.

szerk.


Dicsőség Jézus Krisztusnak!

A Napi Evangélium telefonos programot használja a családunk minden nap. Egy olvasmányért előre lapoztam a naptárban de láttam hogy csak januárig vannak ikonok. Fogják pótolni?

Üdvözlettel:
Krisztina
(Budapest)

Kedves Hozzászóló!

A Napi Evangélum nevű applikáció nem az egyházmegyénk kiadványa, az egyik lelkes hívünk fejleszti szabadidejében, önszorgalomból. Az említett probléma nem hiányosság, hanem újítás: ez évtől a programozó az ünnepi ikonok mellett a nap szentjének az ikonját is megjelenteti a programban. Mivel több száz ikon felkutatása, kiválogatása, feldolgozása elég hosszadalmas munka, ezért a fejlesztő havi bontásban teszi fel azokat, még az aktuális hónap előtt. Megértését köszönjük!

Üdvözlettel:
a szerk.

PS: A fenti telefonos applikációt bárki szabadon használhatja, ingyen letölthető a Google Play Áruházból a https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.gerner.napiolvasmanyok&hl=hu oldalról.


Kedves Szerkesztők!

Gratulálni szeretnék a frissen megjelent Görögkatolikus Szemlélethez!Nagyon igényes és szép kiadvány!
Tényleg szemléletformáló mind az összeállítása, a tartalma és a kivitelezése!

Áldott Karácsonyt, és Boldog Új Évet kívánok!
Szentesiné Miklós Andrea

Kedves Andrea!
Köszönjük szépen a szerkesztő nevében is.
()


Tisztelt Szerkesztő Úr!
Görögkatolikus, vagy görög katolikus? Hogyan írjuk helyesen?
Bosszant, hogy bár úgy emlékszem Fülöp püspök úr állásfoglalást kért valamilyen illetékes nyelvtudós testülettől (?) és az az előbbi írásmódot ajánlotta, nem vagyok benne teljesen biztos. Ön hogy tudja?
Köszönöm a válaszát! BÚÉK!
Mária

Kedves Mária!

Az MTA engedélyével egyházunk egybe írja.

(szerk.)


Tisztelt Szerkesztő!
A nyíregyházi Szent Miklós templom hangosításához szeretnék szólni.Én is régóta figyelemmel kísérek egy-egy szertartást,mivel hétköznapi vecsernyén nincs módomban részt venni,mivel nálunk nincs is,egyébként pedig dolgozok.Szóval nagyon jó ez a közvetítés,jobb lett a hang,de nem tudom milyen frekvenciára álltak rá,de a háttérben magyar nóta szól.Feltételezem,hogy a szertartás alatt is szól,csak akkor nem hallható.Ez így fog maradni?
Üdvözlettel Marika Nyírcsászáriból

Kedves Marika!
Köszönjük az észrevételt a technikusok majd megpróbálják javítani.
(szerk.)


Tisztelt Szent Miklós társ-székesegyház!

Szeretném megköszönni a technikusok fáradozását és munkáját,akik lehetővé tették a tökéletes kép és hang minőségét mindazok számára,akik távoli részen vannak és csak a net segítségével tudnak bekapcsolódni a szent liturgia követésébe.Nagyon örültem és örülők hogy ő általuk végig nézhetem a liturgiákat,munkájukat további sok siker kísérje.Kívánok még önöknek és a Hajdúdorogi görög katolikus egyházmegyének Istentől megáldott békés,örömteli karácsonyi ünnepeket! Krisztus születik!!!!!!!!!!!!

Üdvözlettel:Bán Zsolt

Kedves Zsolt!
Köszönjük szépen a technikusok nevében is.
(szerk.)


Tisztelt Lelkiatya!
Eltartási szerződést szeretnék kötni idős hölggyel, vagy úrral, de nem szeretnék megbízhatatlan emberrel üzletelni, hanem a családomhoz hasonló, megbízható keresztény személlyel szeretnék eltartási szerződést kötni. Ez az adott személynek is jó lenne, hisz a megbízhatóság kölcsönös. Szeretném a segítségét kérni, hogy esetleg tudna ajánlani iylen személyt, aki eltartásra szorul. Tudom, hogy ez nem lelki természetű kérdés, de azért írtam ide, mert a szerkezstő válaszol rovaton nem tudok kiigazodni.
Tisztelettel. R

Bár nem célunk ezen a felületen ilyen szolgáltatást nyújtani, de azért ezt most közzétesszük, hátha tudunk vele segíteni. Ugyanakkor nem kaptunk meg semmilyen közelebbi elérhetőséget tisztelt R. olvasónktól, így még nehezebb a segítés ezen a módon.


Tisztelt Szerkesztő!
Az előző kérdéshez kapcsolódóan tenném fel a magamét: a görög katolikus egyházban-mármint ahol létezik a templomban teljes ikonosztáz-miért nem használnak függönyt a Liturgia alatt, mint az ortodoxoknál? Valamit hallottam, hogy az Önök egyháza próbálja ezt a régi gyakorlatot visszaállítani. Ez már folyamatban van, vagy nem?
Mikor fog a magyar görög katolikus egyház visszaállni a régi, teljes és hosszabb Aranyszájú Szt. János-féle Liturgiára, ahol az is szerepel: "Katekumenek távozzatok! Senki a katekumenek közül jelen ne légyen!" (Ehhez kapcsolódik az előző levélben szereplő: "az ajtókat, az ajtókat" figyelmeztetés. Talán ha visszatérnének a teljes szövegre, úgy jobban érthető lesz a kívül állók számára is. Én róm.katolikus vagyok, de jelenleg ortodox templomba (is) járok (korábban Önökhöz is jártam!).

Igen, valóban, már-már kiveszett a gyakorlatból. Ne feledjük, hogy a 60-as, 70-es években nem csak a függönyt, de még ikonosztázionokat is kidobáltak a templomainkból. Hála Istennek, az utóbbi évtizedekben már újra egyre több ikonosztázion készül. Ennek a folyamatnak része, hogy egyre több helyen a függöny is visszakerül (például Máriapócson), és a Liturgiát is annak teljes terjedelmében és szépségében vesszük. Püspöki Liturgiákon már most is így van.


Krisztus szuletik!

Kanadaban dolgozo rokonaink uzenetet tolmacsolom. Halas koszonet a nyiregyhaza.gorogkatolikus.hu live adasert. Idos edesanyam reggeltol estig nezte a laptopomon a miseket, meg ebed kozben is hallgatta a hatterben.

Balint Andras es csaladja

Istennek hála! Köszönjük szépen a visszajelzést.
Többen is jelezték, hogy örömmel veszik ezt a lehetőséget. Reméljük, most már megmarad ez a minőség, s még egy kicsit szeretnénk javítani rajta.


Tisztelt Szerkesztő!

A Nyíregyháza belvárosi püspöki székesegyházból élőben lehet(ne) követni a szertartásokat...(amennyiben a jó képminőség mellett a hangot is érteni lehetne..)
A kedd esti liturgia közvetítésekor a mély, torzító hangú mikrofonból az apotoli szakasztól kezdve érthetetlen öblös és taszítóan "túlvilági" hang szólt.
Így nincs értelme a követésnek!...célt téveszt az amúgy sok távol élő görög katolikus hívő számára "egyenesben követhető" liturgia!...
Kérem sziveskedjék továbbítni a jelzést az illetékeseknek!

Üdvözlettel: egy nyíregyházi görög katolikus hívő

Tisztelt Panaszos!

A nyíregyházi belvárosi társszékesegyházban az országban az elsők között (elsőként?) teremtettük meg a lehetőségét annak, hogy a híveink - amennyiben a személyes résztvétel akadályba ütközik - otthonról is bekapcsolódhassanak a szertartásokba.

Jelenleg a társszékesegyház professzionális hangosításán dolgozik a hangmérnök, sok új mikrofont és hangszórót kell összehangolnia a stúdió minőségű hangzás érdekében. Úgy véljük, ebben az átmeneti időszakban is van értelme a közvetítésnek.

Panaszát továbbítjuk a székesegyház parókusának, aki a hangosítás megvalósításáért felelős, egyben szíves türelmét kérjük!

(szerk.)


Dícsértessék a Jézus Krisztus! Fejes Máté vagyok.Olyan kérdésem lenne,hogy szoktam hallgatni a Szent István rádión a Görög katolikus félórát,és a műsor végén van egy férfi operaének féle. Ennek a címét szeretném elkérni. Önök a Görög katolikus egyház műsorát hallották,és közbe van ez az operaének :).

A Szent István Rádió egy regionális katolikus rádió, egri központtal.
Kérjük érdeklődjön az alábbi elérhetőségeken:
www.szentistvanradio.hu , vagy
(46) 505-500
szerk.


Kedves Kriszta!

Lehet, hogy a Szent István Rádiót hallgattad? Őket kellene megkeresni evégett.

http://www.szentistvanradio.hu/index.php/features-mainmenu-35/msorrend-mainmenu-60

Üdv,
Sz.

(szerk)


november 6-án 21 órakor autórádióban hallgattam a Görögkatolikus félórát.Az adás végén elhangzott Áprily Lajos:Két út c. verse, majd az előadó által elmondott prózai rész.Megható és gyönyörű volt!! Hol tudnám újra meghallgatni,esetleg letőlteni? Kriszta

Kedves Kriszta!
Mivel nem ismerjük azt az adót amelyiket hallgatta, ennek hiányában nem tudunk segíteni.
szerk.)


Az lenne a kérdésem, hogy görögkatolikusok között vannak-e bíborosok?

Igen vannak. A Pápa adományozhatja ezt a rangot, a keleti katolikus egyházon belül általában a pátriarcháknak vagy a nagyérsekeknek.


Furcsa kérdésem van Én római katolikus vagyok de nálunk van Gr kat mise, a misén többször hallom az ajtókat , az ajtókat fiygelmezzünk ez mit jelent? A gonosz ellen készüljünk imával?

Szent Maximosz hitvalló a VII. században a templom ajtóinak bezárását a hitjelöltek elbocsátásával hozta összefüggésbe, és így magyarázta annak szimbolikus jelentését: „Az, hogy... a hitjelöltek elküldése után bezárják Isten szent templomának ajtóit, azt jelenti, hogy elmúlnak az anyagi dolgok, és ez után a rettenetes szétválasztás és még rettenetesebb ítélet után az arra méltók be fognak lépni a szellemi világba, vagyis Krisztus menyegzős szobájába, és teljesen megszabadulnak az érzékekben működő félrevezető erőtől” (15. fejezet). Érdekes módon ez az értelmezés megtalálható Germánosz pátriárkánál is, akinél azonban már nem a hitjelöltek elbocsátásakor, hanem a Hiszekegy előtt jelenik meg (művének 41. fejezetében). A mai liturgikus gyakorlat ez utóbbit követi. Egyes területeken ilyenkor kihúzzák a királyi ajtóban elhelyezett függönyt.
(szerk.)


Magyarországon a gör.kat. egyházban miért nincs érseki cím? Esetleg valamelyik határontúli érsekség alá tartozik? Szlovákiában pl. van gör.kat. érsek. Köszönöm!

A görögkatolikus egyház nem tartozik külföldi érsekséghez. Magyarországon két egyházmegye működik, amely még nem kaphat érseki címet.
szerk.


Tisztelt Szerkesztők!

Én már nem zarándokolok a fiatalokkal, de gratulálni szeretnék Önöknek az ifjúsági gyalogos zarándoklat mobil telefonos programjához, nagyon jó hogy benne vannak a szertartások és átláthatóan a változó részek, az összes imaóra és nem kell a könyvben előre hátra lapozgatni! Jó lenne megcsinálni az egész napi zsolozsmát is.

János (Budapest)

Köszönjük a program készítője nevében is! :)

a szerk.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   


lablec

emft_eu uszt hu-ro nka

Letölthető pályázati dokumentumok

© Hajdúdorogi Egyházmegye

Impresszum Kapcsolat