Váltás akadálymentesített változatra
fejléc
ünnep
 


Nyíregyházi Egyházmegye

Miskolci Apostoli Exarchátus

Máriapócs

Szent Lukács Szeretetszolgálat

Szent Atanáz Hittdományi Főiskola

Szeminárium

Szent Atanáz Kegytárgybolt

Görögkatolikus cigánypasztoráció

Tudásolimpia

Örökségünk kutatócsoport

Szeretettár

Diakónus

MKPK

parochia.hu

magyarkurir.hu

Keresztény Élet

Katolikus Rádió

Szent István Rádió

Bonum TV


Ha kérdése van egyházmegyénkről, egyházunkról, rendezvényeinkről, itt választ kaphat. Tegye fel kérdését!
(IP-cím: 54.162.109.245)


Mennyi négy meg kilenc? (számmal)


Kedves Érintett!

Csak jelezni szeretném, hogy amióta a telefonom frissítette magát Android 6-ra, egy kicsit szétcsúszik a templomi közvetítés a képernyőn. Nem vészes, így is látható minden, de ha lehet rajta igazítani, azt megköszönném.

Szívesen vesszük a pontosítást. Már több templomunkból is látható élő közvetítés. Ha továbbra is fennáll a nehézség, kérjük, hogy a templom megnevezésével tegyen újra jelzést. Köszönjük.


Tisztelt Szerkesztőség! A napi evangélium gör.kat applikáció amit a google playből lehet letölteni május 1-től nem működik sem nálam,sem több ismerősömnél.Eddig működött.Azt irja ki hogy sajnos az alkalmazás leállt.Egy nagy fehérséget tölt be.a fejlesztőnek is irtam,még választ nem kaptam.Huawei ascend p7 android verzioja 4.4.2.,Samsung galaxy ace android verzioja.4.2.2.Alcatel ot 995.android verzioja:4.0.2.Mivel sokunk nem tudja ezt az appot használni néhány napja,szeretnék ebben segitséget kérni,vagy továbbitsák a megfelelő helyre.Magdolna

Kedves Magdolna!
Időközben visszaállt a napi szentírási szakasz. Remélem, tudja újra használni. Ha nehézsége van vele kapcsolatban, kérjük, újra jelezze.


Tisztelt Szekesztők !

Hol tudjuk letölteni a a KÉRDŐÍV HÁZASPROKNAK nyomtatványt?

Köszönettel Gabi és Sanyi

A kérdőívet papok számára tettük elérhetővé, hogy rajtuk keresztül szólítsuk meg a házaspárokat. Ugyanakkor, ha Önök is szeretnének segíteni egyházunknak a kérdések megválaszolásával, azt szívesen vesszük. Az alábbiakban közlöm az egyszerű kérdések szövegét. Megköszönjük, ha a válaszokat elküldik az ikosz@gorogkatolikus.hu címre .

1. kérdéscsoport: Család helye az egyházban
CS 1. Mit tehet a család az Egyházért?
CS 2. Mit tehet a gyermek az Egyházért?
CS 3. Mit tehet a fiatal az Egyházért?
CS 4. Mit tehet a felnőtt az Egyházért?

2. kérdéscsoport: Egyház helye a családban
E 1. Mit tehet az Egyház a családért?
E 2. Mit tehet az Egyház a gyermekért?
E 3. Mit tehet az Egyház a fiatalért?
E 4. Mit tehet az Egyház a felnőttért?

3. kérdéscsoport: Helyünk a családban, az Egyházban
H 1. Mit tehet a magányban élő a családokért?
H 2. Mit tehet a magányban élő az Egyházért?
H 3. Mit tehetnek a családok a magányban élőkért?
H 4. Mit tehet az Egyház a magányban élőkért?


Jaczkó György Nagykálló parókusának e-mail vagy telefonos elérhetőségét szeretném kérni. Köszönettel: Kerekes Sándor /Szolnok

30 3474389
jaczko.gyorgy@gmail.com


Kedves Szerkesztő,

hogyan tudom elérni a fórumot, amelyre a lelkiatya át szokott tenni leveleket?

Köszönettel Zsuzsa

Kedves Zsuzsa!
A Fórum már jó ideje nem működik. Egyéb beszélgetési fórumok kiszorították. Ugyanígy, értelemszerűen azóta, a lelkiatya sem tesz már át oda leveleket.


DJK! Egyik ismerősöm a kulcscsomójára erősített egy 33 szemes csotkit. Ez tiszteletlenség? Kerülendő az ilyen fajta csotki "viselet"?

Nekem is szokatlannak tűnik ez a csotki-viselet, de lehet jól megközelíteni azt. Lehet, nem megy föl a csuklójára, vagy más ok miatt nem teszi oda, mégis szeretné, hogy állandóan kéznél legyen. Ha viszont nem az a cél, hogy állandóan kéznél legyen és imádságra késztessen, akkor jobb lenne, ha levenné onnan, és csak akkor venné elő a zsebéből, ha valóban imádkozni szeretne vele. Nehogy üres divattá silányuljon, hogy egyre többen hordanak csotkit!


Nem lelkiségi kérdés, de hol találom az egyházmegye papjait, lehet, én nem találom a bannert? Köszönettel,
Dr. Hittner György

A közösségeink alcímmel ellátott Pünkösdi ikonra kattintva találja meg a papjaink címszót.


Szeretnék érdeklődni, hogy idén mikor lesz a zsolozsmás tábor? Ugyanúgy együtt lesz a két egyházmegyének Nyíracsádon, mint tavaly volt? (nagyon örülnék neki!)

Két zsolozsmás tábor lesz egy héten, de közvetlenül egymás után:

Sajópálfala: július 11-14
Nyíracsád: július 14-17)


Tisztelt Szerkesztők!
Mikorra várható, hogy a honlap címe (HAJDÚDOROGI EGYHÁZMEGYE) a hatályos egyházszervezeti megnevezést mutassa?
Üdv: Zoli

Szerettük volna, hogy legkésőbb a Metropólia megalakulása után egy évvel, idén március 19-ére készüljön el, de ezt most sem merjük ígérni. Három, illetve három és fél honlapot kell hozzá megszerkeszteni. Dolgozunk rajta. Köszönjük türelmét és figyelmességét.


Érdeklődnék hogy a napi evangélium gör.kat. androdidos alkalmazásban az ünnepelt szenteknél megjelenik a szent ikonja is.Pl Szent Tivadar ikonja,illetve,Szent Zakariás ikonja,ugyanakkor a www.gorogkatolikus.hu weboldalon,a liturgikus naptár menüpontban,ha rákattintok a szövegekre,csak a szöveg jelenik meg,az ikonok nem.Ez direkt van igy?Üdvözlettel:Dóka

​A gorogkatolikus.hu oldalon a Liturgikus naptár menüpontban korábban sem volt ikon. A honlapon a fölső menüsorban jelentek meg az ünnepi ikonok, ünnepeken kívül a pócsi Istenszülő ikonja szerepel.
Az androidos alkalmazás más kérdés. Ezt januártól vezettük be, hogy minden napra elhelyezzük a napi szent(ek) ikonjánt, ezzel is növelni kívánva gyűjteményünk értékét, használhatóságát. Sokan jelezték, hogy jó újítás volt, idén is jelentősen nőtt a használók száma.


Kedves Szerkesztők! Sajnálattal látom, hogy két jeles rendezvény időpontja egybe esik. Március 5 én lesz a liturgikus énekverseny és az országos hittanverseny.Esetleg lehet olyan diák, amelyik így az egyikről kénytelen lesz lemaradni. Marika

Kedves Marika, direkt egy helyen és egymás után lesz a két rendezvény, hogy le ne maradjon róla valaki!!


Kedves szerkesztők! Sajnos a jan.24-ei liturgikus naptár egy kicsit összekeveredett.Ha nyomtatásra kerül sor, akkor a 2Tim.2,11-19,az Evangélium pedig LK.18,2-8a jön nyomtatásra.Innen szoktam nyomtatni,persze összevetem a szertartási utasítással,így a mai napi szakasz nem használható.
Köszönettel Marika

Köszönjük szépen a figyelmességét. Igyekszünk kijavítani.


Amikor fölteszik az aktuális "A zsolozsma az egyház imádságát" miért nem tudnak arra ügyelni, hogy valós naptári napok szerepeljenek benne? Pl. nincs olyan, hogy 2015. december 2. kedd, hanem szerda, és így tovább... A múltkori bejegyzésben is ugyanígy elcsúszott.

Töprengtünk, hogyan jobb megjelentetni. A közölt napok nem elcsúszás, hanem a polgári és a liturgikus naptár különbségének eredménye. Az első jelzés, például 2015. december 2. a liturgikus ünneplésre vonatkozik (Szent Habakuk próféta tisztelete), de az előesti vecsernye, amelynek szövegét közreadjuk, még kedden hangzik el, s erre utal a második nap-jelzés. A közlés, tehát nem téves, hanem a liturgikus megközelítés miatt félreérthető. Megpróbáljuk a jövőben világosabbá tenni ezt az imarendet. Köszönjük a jelzést.


Tisztelt szerkesztő Úr! Ma dec.8.-án,úgy láttam hogy elmaradt a Bűnbánati lépések Karácsony titka felé c.gondolatébresztő gondolatsor.Lehetne ezt pótolni?Több gépről néztem,s nem láttam a honlapon.Szeretettel:Dóka

Elnézést kérünk. Ez valóban kimaradt. A karácsonyi böjt lezárásával elérhetővé tesszük a teljes sorozatot. Abban már megtalálható lesz.


Tisztelt Szerkesztők!

Nagy örömmel tapasztaltam, hogy már több hete, hogy a honlapon elérhetőek a hétköznapi vecsernyék szövegei. A szövegeket ismételtem megkeresni a hírek között olykor kicsit hosszabb időt vesz igénybe.
Egy kérdéssel szeretnék Önökhöz fordulni. Megoldható-e úgy a szövegek könnyebb elérhetősége, hogy a képernyő jobb, vagy bal oldalán lenne valamilyen link egy jellel és felirattal ellátva (pl.: a liturgikus naptár, vagy az aktuális feliratú részben)?
Nagy segítséget jelentene, hogy célirányosan és könnyebben megkereshetőek legyenek az adott napra előkészített liturgikus szövegek.
További eredményes és sikeres szerkesztői munkát kívánok!

Tisztelettel: Szemán András

Köszönjük a jelzést. Így fogjuk ezután közölni.


A Nyíregyházi Egyházmegye eseményeiről miért a Hajdúdorogi Főegyházmegye ad híradást (lásd Szocska A. Ábel atya első ünnepélyes szent liturgiája)?

Köszönettel:
Horváth N. Katalin

Kedves Katalin!
Folyamatban van az egyes egyházmegyék honlapjainak föl- és kiépítése. Az itt található honlap oldal egyelőre minden görögkatolikus eseményről igyekszik hírt adni, még ha nem is sikerül mindig teljes következetességgel azt megtenni. Reméljük, hamarosan elkészül a három egyházmegyét is összefogó honlaprendszer, amelyben ugyanakkor mindhárom egyházmegyének megvan a saját honlapja is.


Várható-e, hogy idővel Ferenc pápa a Nyíregyházi Egyházmegye első püspökévé nevezze ki Szocska Ábel atyát?

Ez nem törvényszerű, hiszen van arra is példa, hogy pap-kormányzó vezet egy exarchátust vagy egyházmegyét. De, természetesen, ez is lehetséges.


Tisztelt Cím!

Az alább keresett dal valamilyen megjelenését keresve akadtam a kérésre. Kottázva eddig sehol nem leltem nyomát, de mind a szövegét, mind a dallamát tudom, akár le is tudom kottázni. Számomra az egyik, ha nem a legszebb karácsonyi ének!!!

Jómagam évekig éltem Fertőrákoson, s kórusvezetésem közepette találkoztam vele, amit Herczeg Annus néni hozott Nagycenkról, s Gollner Áncsi nénivel énekelték csodálatos terceléssel. Sajnos felvétel nem maradt róla, így mind a dallam, mind a szöveg már csak néhányunkban él (családjaik).

Üdvözlettel - Zsófi
tzsofi@kkl.nyme.hu
06/30-4175967

A szöveget azért írom:

Sötét az éj, csak mécses ég
A szent barlang falán.
Míg fent a menny győz ördögön
Ő sír a földrögön.
Pihenj, pihenj, kis Jézusom
Fáradsz Te majd a keresztúton.
Pihenj, pihenj, kis Jézusom,
Aludj el.
Pihenj szerelmem, gyönyörű virágom,
Csókolja pillád, az édes álom.
Aludj el.

Tisztelt szerkesztőség!
Édesanyám gyakran énekelt egy dalt, amit sehol nem találok, ezért kérem a segítségüket. Néhány sora így szól:
Pihenj, pihenj kis Jézusom,
majd fáradsz te majd a keresztúton.
A kezdősora pedig talán ez:
Sötét az éj, csak mécses ég a..........barlang falán.
Segítségüket köszönöm. Marianna

Marianna nevű olvasónk kérdésére egy másik segítő válasz is érkezett. Köszönjük szépen.


Egy lenti kérdésre válasz: Sötét az éj kezdetű éneket a soroksári katolikus templomban szokták karácsonykor énekelni, azt tartalmazza a soroksári katolikus imakönyv is.
Sötét az éj csak mécses ég a szent barlang falán.
Míg fönt a menny győz ördögön, ő sír a földrögön.
Pihenj, pihenj, kis Jézusom, fáradsz majdan keresztúton (vagy életúton),
Pihenj, pihenj, kis Jézusom, pihenj.
Sötét az éj, csapong a szél, Isten Fia fázik,
Remeg, nyöszörg' az ég király, kis szíve értünk fáj. Pihenj...
Pihenj szegény a bűn helyén, nem találsz hű szívet,
A bűn hidegje fúj reád, nem véd meg kis ruhád. Pihenj...
Nem könnyű, lágy a jászol-ágy, meggyötri testedet,
de van hú szív a földtekén, ne sírj hát szent gyermek. Pihenj....
Dallama: szó mi szó mi szó mi lá-szó szó, szó dó' szó lá szó mi ré (ism). mi fá mi ré lá lá szo mi szó dó ti dó la lá-szó fisz szó, szo mi szo mi dó ti dó-lá fá mi-ré dó.

Köszönjük szépen a segítséget.


Tisztelt Szerkesztő!

Érdeklődöm, hogy ebben az évben van-e lehetőség adventi sms-ek kérésére, úgy ahogy az előző években az adventi és nagyböjti időszakban volt.
Nagyon várjuk, ismerőseimmel, barátaimmal együtt, mert nagyon jó volt az adventi , nagyböjti napokat azokkal a "falatkákkal", "morzsákkal", gondolatokkal kezdeni.
köszönettel
Kovács Emília

Kedves Emília!
Bocsásson meg a kései válaszért. Remélem, időközben sikerült megtalálnia itt, a honlapunkon a bűnbánati lépések címmel naponta közölt gondolatokat, illetve, az sms-küldő szolgálatot - melyet, sajnos, csak a fészbukon keresztül hirdettünk meg -, ahol szintén lelki táplálékot nyújtó napi gondolatokat kaphat. Van még egy hét, reméljük, ki tudja használni.


Nem lehetne a Bűnbánati lépéseket egy bejegyzésben olvasni? Az előző években úgy jelent meg, hogy egy bejegyzésben minden nap újat és újat olvashattunk, folyamatosan gyűltek a napi mondanivalók egy helyre. Több ismerősöm és jómagam is december 24-én egy helyről tudtuk így kimásolni és kinyomtatni, eltenni.

Ezek napi morzsákként jelennek meg. A teljes sor majd Karácsonyra készül el, akkor elérhető és letölthető lesz a honlapunkról.


Tisztelt Szerkesztőség!

Korábban minden nap kaptam a görögkatólikus evangéliumot, már több mint egy hónapja nem jön az e-mail címemre , pedig nem íratkoztam le.
Nagyon jó volt olvasni a napi evangéliumi szakaszt és a soron következő zsoltárt.
Megszűnt -e? , vagy valami változás történt?

Köszönettel: Zsuzsa

Kedves Zsuzsa!
A Szerkesztőségünk bizonyos időszakokban sms-szolgáltatással rövid üzeneteket, lelki gondolatokat küld azoknak, aki ezt előzőleg kérik. Így van ez a mostani karácsonyi időszakban is. Ugyanakkor elérhető a napi szakaszok szövege is az aznap tisztelt szent vagy szentek életének leírásával, ha valaki arra a menü pontra kattint. Eddig nem volt még olyan szolgálatatásunk, hogy sms-ben küldtük volna a napi evangéliumot. Jó gondolat ez is, megfontolandó, de egyelőre még nem vezettük be ezt a lehetőséget.


Milyen feladat- és jogkörrel rendelkezik Ábel atya a Nyíregyházi Egyházmegye élén? Miben más az, ha az apostoli kormányzó nem püspök, hanem csak áldozópap?

Szocska Ábel atya teljes kormányzati hatalommal rendelkezik az egyházmegye vezetésében. Viszont nem fölszentelt püspök. Tehát, ami a püspöki karakter sajátja, azzal nem rendelkezik. Nem végezhet püspöki Szent Liturgiát, nem szentelhet papot vagy diakónust. Amikor erre az általa vezetett egyházmegyében szükség lesz, akkor egy püspököt kell fölkérnie. Ezen kívül azonban ugyanolyan jogköre van, mintha püspök volna.


Kedves Szerkesztő!

Több helyen láttam már kiírva, hogy Hajdúdorogi Főszékesegyház ill. Debreceni Főszékesegyház.

Ilyen létezik? Az egyiknek társszékegyháznak kell lennie, nem? A bulla alapján viszont a Főszékesegyház az Attila téri templom lett.

Ezek alapján a Hajdúdorogi lenne társszékesegyház?

Köszönöm a választ!

A magyar nyelvünkben még nem alakult ki egységes szóhasználat, pedig már rögzülhetett volna.
Debrecen - főszékesegyház (arkhi)
Hajdúdorog - első-székesegyház (proto)


Mi a Hierarchák Tanácsa és kik a tagjai?

A Hierchák Tanácsa a saját jogú egyház vezetői szerve. Tagjai - a jognál fogva - a metropólia fölszentelt püspökei, elnöke pedig a metropolita. A magyarországi Görögkatolikus Metropóliában pápai jogon tagja a Hierarchák Tanácsának az újonnan megválasztott apostoli kormányzó is, noha nem fölszentelt püspök.


Dicsőség Jézus Krisztusnak!

Nagyon vártam már egy olyan kottás könyv megjelentetését, ami szép rendben végigvezet a Liturgia és más isteni dicséretek állandó és változó részein, s segítséget nyújt a templomi szertartásokra való felkészülésben. Ezért aztán igen megörültem a Főiskola által Collectanea Athanasiana sorozatban kiadott "Görögkatolikus Szent Liturgia. Kottás tankönyv"-nek.

Erről (a dunántúli szórványban) idén sikerült értesülnöm, s így most vásároltam meg a kiadványt. Nem lévén zenei képzettségű, aki szakmai készségként olvassa kottát és illeszti hozzá a külön szedett szöveget, szomorú csalódást okozott.

50. oltalától a 76. oldaláig közli a tankönyv a liturgiai torpárokat, kontákokat és istenszülői énekeket, de ezt oly' módon teszi, hogy egy-két sorban a kis doxológia szavaival bemutat néhány dallamsort, majd a dallamvonal kottáját szöveg nélkül, végül az oldalakon alább, a kottáktól külön szedve, a szövegeket. Noha a Miskolci Egyházmegye kegytárgyboltjában 2.500,- Ft-ért sikerült szert tennem a kottás könyvre, borítója tanúsága szerint ezért a munkáért eredetileg példányonként 10.000,- Ft-ot kértek volna.

Bárhogy vizsgálom, félmunkának találom. Kezdeti örömömet igencsak beárnyékolja e keserű csalódás. Emlékszem arra a "Görög katolikus istentiszteleti segédlet" címen magánkiadásban megjelent munkára, ami tartalmilag ugyanezt tudta a dr. Bubnó Tamás professzor úr neve fémjelezte nyári egyházzenei műhely résztvevői számára. A csak az óta eltelt hét-nyolc év alatt nem sikerült volna a kevéssé vájt fülűek számára is értékelhető, a szöveggel aláírtan lekottázott könyvet készíteni?

Mikor várható ilyen kiadvány? Talán a Miklósy püspök által 1932-ben alapított és gyümölcstelenül működött egyházmegyei énekrendező bizottság századik évfordulójára? Vagy még arra sem. Nem volna "latinizáció" a jezsuitáktól a gyakorlatban eltanulni a "magis" szellemiségét és ethoszát. Nem megtanulni sem "keletieskedés".

Szeretettel és imával:
(Gallai Tamás)

Kedves Tamás!
Köszönjük szépen a jelzését. Az említett kottás könyv, miként annak bevezetője is magyarázza, elsősorban tankönyv, segédkönyv, de megfelelő gyakorlattal akár a kántorizálásnál is hasznosítható. Ezért készült ezzel a rendszerrel. Ugyanakkor a gyakorlat - mint arra Ön is utal - azt mutatta meg, hogy többen tudnák használni, ha a kiírt kották is szerepelnének, s nem csak a dallamváz, amely, egyébként szintén fontos elemet jelent a zenei világunk megismerésében. Ezek miatt a javított kiadásban már az egyes tropárok és kontákok is külön le lesznek kottázva. A javított kiadás hamarosan megjelenik. Erről, természetesen külön hírt fogunk adni.


Helyeslem azt,hogy az egyház és a főpap az elnevezésben és a hivatalos iratokban az eredeti az Ó-betűs írást használja.Közíratokban és beszédben,használjuk inkább a Helyesírási Szótár és a Magyar Értelmező Kéziszótárban elfogadott, meghonosodott O-betűset.Az-az a metropolitát.Én sem vagyok kozmopÓlita.Tisztelettel

Írásainkban a METROPÓLIÁT írjuk Ó-val, azt hogy METROPOLITA rövid O-val írjuk.


Tisztelt Szerkesztőség!
Családfakutatást végzek, és a 19. században élt felmenőimet szeretném megtalálni. A nyíregyházi Gorögkatolikus Püspöki Levéltártól azt az információt kaptam, hogy az általam keresett iratok a hajdúdorogi parókián találhatóak.
Ezzel kapcsolatban szeretném megtudni, hogy meg tudom-e tekinteni ezeket a dokumentumokat és ha igen, akkor hol, és mikor.
Köszönettel: Filep Réka

Kérem hívja fel a hajdúdorogi parókiát (52/389-775), Ők tudnak segíteni ebben a kérdésben.


Azt szeretném megkérdezni,lesz e idén nyáron görögtűz,és ha igen,hol.Veronika

Igen lesz!
Jún. 29-től júl 3-ig, Hajdúdorogon.
szerk.


Lehetne e egy szentek élete alkalmazást kiadni?

Bizony, jó volna. Köszönjük az ötletet. Még nem kezdtünk el dolgozni rajta, de lehetőség szerint közreadjuk.


Dicsőség Jézus Krisztusnak!

Néhány hete a városunkban útba igazítást kért tőlünk egy külföldi diák, aki - vasárnap lévén - szentmisét keresett. Akkor, mivel mi is misére igyekeztünk, mondtuk neki, hogy jöjjön el velünk a Szent Liturgiára. Ezután e-mailben elküldtük neki (angolra lefordítva) városunk összes katolikus templomának a miserendjét.
Azóta örömmel fedeztem fel, hogy a fiatalember (ugyancsak külföldi diáklányok társaságában) ott van más görög katolikus szentmisén is.
A lányok kezében láttam az okostelefonjukat, ahol - gondolom - a liturgia szövegét (a szentírási szakaszokat) próbálták követni a saját (vagy angol) nyelven, ahogyan ezt a római liturgiákon gyakran látom. De nem tudom, hogy tényleg megtalálták-e az arra a vasárnapra vonatkozó görög katolikus mise szentírási szakaszait, vagy csak az ugyanarra a vasárnapra vonatkozó rómait olvasták?
A kérdésem az, hogy a római gyakorlathoz hasonlóan létezik-e olyan okostelefonra letölthető applikáció, amely segítségével a külföldi diákok követni tudják az adott napi Szent Liturgiát angolul, vagy más nyelven? (Egy halláskárosult magyar hívőnek is nagy segítséget adhatna...)
S, létezik-e olyan kiadvány (füzet) a görög katolikus Szent Liturgiához, ahol két nyelven - magyarul és angolul / magyarul és németül / stb. - megvan a mise állandó részeinek a szövege, hogy kézbe lehessen adni a külföldi diákok számára? (Valami hasonlóra gondolok, mint amit bilingvis segédeszközként ismerünk a latin rítus esetén - nem kifejezetten teljes teljes misekönyvre gondolok, mint a Szunyogh Xavér 1930-as években kiadott magyar - latin kétnyelvű könyve -, hanem néhány oldalas füzetecske, amelyben tényleg csak a legáltalánosabb, a hívekre vonatkozó részek szerepelnek; külföldön találkoztam ilyesmivel.)

Sajnos ezzel a lehetőséggel egyelőre nem szolgálhatunk.


Dicsőség Jézus Krisztusnak
Tisztelt Szerkesztőség!
A napokban azt olvastam, hogy a Kúria harmadfokon kedvező döntést hozott a régen folyó perben. Ez azt jelenti, hogy a Huszár telepi iskola folytathatja áldásos tevékenységét ugyanúgy ahogy korábban? Győzött az igazság és a józan ész a szélsőliberalizmus felett? Adná az ég!
Dícsértessék
Dr. Antalóczy Péter

Istennek hála, valóban kedvező döntés született. Az iskola folytathatja működését.


Ha a püspöki naptárt nézem, akkor most melyik püspök programját fogom látni, tehát még mindig Kocsis Fülöpét vagy már az Orosz Atanáz programjai vannak a görögkatolikus.hu-n? Köszönöm: Ica

Kedves Ica!

A püspöki naptár Kocsis Fülöp érsek-metropolita programjait tartalmazza.


DICSŐSÉG JÉZUS KRISZTUSNAK

SEGITISEGET SZERETNEK KERNI CSALÁDFAKUTATÁSBA KEZDTEM SZERETNÉK TÖBBET MEGTUDNI ÖSEIMRÖL a GÖRÖG CSALADROL ALAPITVANY LETREHOZO GÖRÖG PETERRÖL HOL SZULETETT SZULEI NEVE MIKOR HALT MEG ? ERDEKELNE GÖRÖGH PÉTER PAPI MUNKASSAGA ÉS NEM UTOLSOSORBAN GÖRÖG DEMETER HALALA VOLT E GYERMEKE ILYESMI ELORE IS KOSZONOM A SEGITSEGET DICSERTESSEK

A Görögkatolikus Püspöki Levéltár tud segíteni a feltett kérdésekben, amelynek e-mail címe: leveltar@gorogkatolikus.hu.


Tisztelt Szerkesztő!
Érdeklődni szeretnék: a Fórum szándékosan nem nyitható meg máshol sem, vagy az én hálózati biztonsági beállításaim nem engedik megnyitni?
Üdvözlettel:
Tóth Zoltán

Kedves Zoltán!

A fórumunk jelenleg átalakítás alatt áll, ezért átmenetileg nem elérhető. A visszaállításig szíves türelmét kérjük!

(szerk.)


Tisztelt szerkesztőség!
Lehetséges-e megtalálni az oldalon a görögkatolikus naptár olvasmányait az év minden napjára? Amikor rákattintok a liturgikus naptárra csak az aznapi szentírási részt tudom megtalálni, szeretném összegyűjteni az egész évit. Ha esetleg ez megtalálható egy külön fájlban, vagy egy külön link alatt, nagyon örülnék, ha meg tudnák velem osztani.

Előre is köszönöm!

Sajnos nincs meg egy külön fájlban egész évre, mivel a Szertartási utasítás szerint évente változik. Ellenben tudunk ajánlani egy telefonos alkalmazást, amely tartalmazza egész évre az olvasmányokat (és a napi szentek rövid életrajzát), IDE KATTINTVA letöltheti a telefonjára.


Szerkesztő úr!
Mikor született Jézus?
Miért kellett meghalnia Jézusnak?

1.Minden rendelkezésre álló adatot figyelembe véve Jézus Krisztus valószínűleg a jelenlegi keresztény időszámítás előtt 4-ben született, Pilátus előtti elítéltetése és keresztre feszítése pedig a Kr. u. 30. évben történt. Abban az évben a mai naptárunk szerint április 7-re esett a péntek. Jézus délután 3 óra után halt meg.
2. A korabeli Izrael egyes vezetői azzal vádolták Jézust, hogy megszegi a Törvényt, a Templom ellen cselekszik, s főként sérti az egyetlen Istenbe vetett hitet, mert Isten Fiának mondta magát. Emiatt adták át Pilátusnak, hogy ítélje halálra. Ezen túlmenően pedig azért halt meg, hogy véghezvigye az Atya üdvözítő tervét: az életét váltságul adja oda sokakért (Mt 10,45.), így megszabadítson minket bűneinktől, s megnyissa számunkra az Isten Országát.


Dicsőség Jézus Krisztusnak!

Tisztelt Szerkesztő!

Az alábbi kérdésre nem válaszolt, hanem egyéb információt közölt:

„Tisztelt Szerkesztő!
Szeretném megkérdezni, hogy Székelyudvarhely vagy Csíkszereda és környékén van-e magyar görögkatolikus egyházközség.
DJK!
Kristóf
A Hajdúdorogi Egyházmegyének Székelyudvarhely és Csíkszereda környékén nincs egyházközsége.
szeretettel: a szerk.”

A kérdező nem a Hajdúdorogi Egyházmegye egyházközségéről érdeklődik, hanem, MAGYAR EGYHÁZKÖZSÉGRŐL:

Tisztelettel közlöm, hogy egyházközség ugyan nincsen, de a Balázsfalvi Nagyérsekség hallgatólagos engedélyével néhány éve indult önkéntes erdélyi gör. kat. magyar misszió. Bármiben örömmel segíthetünk, publikus elérhetőség található a Szűzanya gyergyószentmiklósi ikon-könnyezését bemutató honlapon: http://dominiummarianum.webs.com/gyergyiknnyezszz.htm

Továbbá fontos tudnivaló, hogy a Balázsfalvi Nagyérsekség elöljárói évek óta felkínálták az erdélyi magyar gör. kat. misszió hivatalosításának lehetőségét a Hajdúdorogi Püspökségnek, de eddig nem sikerült sort kerítenie Nm. Ft. Kocsis Fülöp Püspök Úrnak, amiről az RTV1 Magyar Adásában közvetített riportfilmben is nyilatkozott, a „Görög katolikus magyarok és székelyek” c. filmben, 24:10-nél kezdődően:
http://gloria.tv/media/ZL14vnvLakB

Köszönjük szépen a pontosítást és az egyéb tájékoztatást.


+! Dicsőség Jézus Krisztusnak! Tisztelt Szerkesztő! Az Úr jutalmazza meg a honlap működtetésével végzett üdvös szolgálatukat! A szórványban nagy segítség a szertartások kottás hanganyaga és a hangos-webkamerás követhetőség. Nagypéntek dél körültől azonban ez bármilyen operációs rendszerről használhatatlan, kép és hang egyaránt csak szakadozó foszlányokból áll. Ha esetleg növelték a felbontást, tisztelettel kérem a korábbira visszaállítani, mert sokan nem rendelkeznek csúcstechnikával, sem sok Mb-os garantált sávszélességű internetkapcsolattal. Esetleg lehessen a felbontást opcionálisan csökkenteni, mint pl. a Gloria.TV-n vagy a YouTube-on. Kegyelemteljes Szent Három-napot és áldott Húsvétot! B. Dombi Attila gör. kat. áldozópap Csíksomlyó-Gyergyószentmiklós

Elnézést kérünk, hogy nem sikerült folyamatosan közvetíteni a szép szertartásainkat. Sajnos nem sikerült időre átépítenünk a rendszerünket. Bár örvendetes, hogy nagy számú látogató kereste föl, de éppen ez okozta a közvetítés akadozását. Ezt sejtettük előre, de az új rendszer kiépítése még folyamatban van. Dolgozunk a fejlesztésen. Köszönjük megértésüket.


Köszönöm a tájékoztatást, csak a Nyíregyháza.gorogkatolikus.hu honlap nem elérhető. Tudnának ebben segíteni?
Üdvözlettel Zsolti.

A pontos cím: nyiregyhaza.gorogkatolikus.hu
Kis kezdőbetűvel és rövid i-vel. Ha így beírja, vagy innen bemásolja, akkor gond nélkül megjelenik.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   
Ajánlott facebook oldalak:

lablec

emft_eu uszt hu-ro nka emft_eu

Letölthető pályázati dokumentumok

© Hajdúdorogi Egyházmegye

Impresszum Kapcsolat