Váltás akadálymentesített változatra
fejléc
ünnep
 


Máriapócs

Miskolci Apostoli Exarchátus

Szent Lukács Szeretetszolgálat

Szeretettár

Szent Atanáz Hittdományi Főiskola

Görögkatolikus cigánypasztoráció

parochia.hu

Szeminárium

Szent Atanáz Kegytárgybolt

Örökségünk kutatócsoport

Tudásolimpia

Diakónus

MKPK


Ha kérdése van egyházmegyénkről, egyházunkról, rendezvényeinkről, itt választ kaphat. Tegye fel kérdését!
(IP-cím: 54.81.170.186)


Mennyi hat meg kettő? (számmal)


Megkerhetem h a nagyheti es husveti szertartasok idopontjait a nyiregyhazi puspoki templombol itt feltegyek?! Mert en az interneten keresztul tudok csak reszt venni ezeken templomi alkalmakon!
Elore is koszonom!

A honlapunkon is és a társ-székesegyház honlapján (nyiregyhaza.gorogkatolikus.hu) is olvasható a húsvéti szertartási programja, amely a következő:

Nagyhétfő:
07.30 Utrenye
17.00 Előszenteltek liturgiája

Nagykedd-nagyszerda:
06.30 Utrenye
17.00 Előszenteltek liturgiája

Nagycsütörtök:
06.30 Utrenye
16.00 Nagy Alkonyati Istentisztelet Szent Bazil Liturgiájával, lábmosás, antimenzion szentelés
20.00 Utrenye a 12 Kínszenvedési evangéliummal

Nagypéntek:
07.30 Királyi imaórák
17.00 Sírbatételi vecsernye
20.00 Kis esti zsolozsma, utána virrasztás
A szertartások alatt gyónási lehetőség.

Nagyszombat:
07.30 Jeruzsálemi utrenye a Szentsírnál
17.00 Nagy Alkonyati Istentisztelet Szent Bazil Liturgiájával
23.30 Éjféli zsolozsma, feltámadási utrenye körmenettel, utána püspöki Szent Liturgia pászkaszenteléssel
A szertartások alatt gyónási lehetőség.

Húsvét vasárnap (Jézus Krisztus feltámadása):
6.00, 7.00, 8.30, 10.00, 12.00, 17.30 Szent Liturgia
Minden liturgia után pászkaszentelés.

Húsvét hétfő-kedd:
szokott vasárnapi rend

Húsvét szerda (Szent György):
szokott hétköznapi rendSzeretettel ajánljuk kedves híveink figyelmébe a társ-székesegyház honlapját (nyiregyhaza.gorogkatolikus.hu) és facebook oldalát (https://www.facebook.com/nyiregygorkat), ahol tájékozódhatnak minden, az egyházközséget érintő hírekről, eseményekről.


Az egyházban mit jelent az pozíció, ha valaki pasztorális helynök?
Mi a különbség az ő és egy "szimpla" helynök feladata között?
Gábor

Kedves Gábor!
A püspöknek lehetősége, hogy hatékonyabb kormányzásának érdekében egy bizonyos területre un. püspöki helynököt nevezzen ki, aki ugyanazzal a hatalommal rendelkezik, mint a főhelynök. (vö. CCEO 246.kánon) A pasztorális helynök, amint ez a római katolikus egyházmegyékben is tapasztalhatjuk, elsősorban az egyházmegye lelkipásztori életének hatékonyabb működtetésében segíti a püspököt.
Szeretettel: a szerkesztők


Dicsőség Jézus Krisztusnak!
Arra szeretnék választ kapni, hogy görögkatolikus egyházunkban végzik-e a Szent Jakab Liturgiáját? Ha nem akkor miért nem? (nincs lefordítva vagy nincs engedélyezve )
Köszönettel:
egy érdeklődő

Kedves Érdeklődő!
Görögkatolikus Egyházunk nem végzi a Szent Jakab Liturgiát. Nincsen hivatalos fordításunk.
Szeretettel:a szerkesztők


Tisztelt Szerkesztő!
Azt szeretném megkérdezni, hogy a keresztlevelemet hogyan tudom kikérni a Létavértesi katólikus templomból! Keresztelőhöz szükséges!

Közvetlenül a létavértesi egyházközséggel kellene felvenni a kapcsolatot, az alábbi elérhetőségeken:

Parókia címe: 4281 Létavértes, Batthyány u. 53.
Postacím: 4281 Létavértes, Batthyány u. 53.
Telefonszám: (52) 376 265


DJK!

Egy időben kiadták a Szemlét elektronikus könyv formátumban, amit e-book reader-en nagyon jól tudtunk olvasni munkába menet a buszon, vonaton. Aztán ezt sajnos abbahagyták. Miért? Nem tudnák folytatni ezt a nagyszerű kezdeményezést?

Köszönettel:
Zsolt és barátai

Kedves Zsolt!

A kezdeményezést nem szeretnénk megszüntetni, hiszen a jövő is ebbe az irányba mutat. Jelenleg a Görögkatolikus Szemle átalakulása miatt szünetel ez a típusú megjelenés, amit a véglegesség váló tervezetek után szerenénk folytatni, s egy online megrendelési rendszert is kialakítani.


Dicsőség Jézus Krisztusnak!

Nem tudom, hogy jó helyre küldöm e levelemet, de 10 napja regisztráltam a fórumba, ahonnan visszajött egy olyan levél, melyben ez a mondat szerepelt: "Mielőtt bejelentkezhetne és megkezdhetné a fórum használatát, a kérelmét áttekintik és megerősítik. Amikor ez megtörtént, egy újabb levelet fog kapni erről a címről."
Azóta is várom a megerősítő levelet, de csak nem akar megérkezni. Kezdem azt hinni, hogy a fórumba nem jelentkezhet be akárki...

Üdvözlettel László

Kedves László!

Tudomásunk szerint nincs probléma a fórumunkkal, több új tag is regisztrált ebben a hónapban. Ha nem találja a megerősítő levelet, akkor kérjük, próbáljon meg újra regisztrálni.
A fórumozóinkat egyáltalán nem válogatjuk, bárki jelentkezését örömmel fogadjuk!
Tisztelettel, a Szerkesztő


Tisztelt Szerkesztők!

Immáron rendszeresnek mondható, hogy a jobboldali "görögkatolikus naptár" szövegdobozban a vasárnapi liturgiai olvasmányokra kattintva egészen más szöveghelyek jönnek fel.
Pl. a mai napon (214. január 19.) a szövegdobozban ez szerepel:
2. hang
Kol 3,12-16
Lk 18,18-27

De rákattintunk:
8. hang

2Tim 2,11-19

Fiam Timóteus! Igaz beszéd ez: ha vele együtt meghalunk, vele együtt élni is fogunk. ha vele együtt szenvedünk, vele együtt uralkodni is fogunk. Ha megtagadjuk őt, ő is megtagad minket, de ha hűtlenek leszünk – ő hű marad, mert önmagát meg nem tagadhatja.
Erre figyelmeztess, kérve-kérve mindenkit az Úrra. Szóvitát ne folytass; nem jó az semmire, csak a hallgatóság romlására. Azon légy tehát, hogy derék embernek bizonyulj az Úr előtt, olyan munkásnak, aki meg nem szégyenül, s aki helyesen munkálja az igazság igéjét. A világi, üres fecsegéseket ellenben kerüld, mert azok általában istentelenséghez vezetnek; az ilyen emberek fecsegése úgy terjed, mint a rákfene. Ezek közül való Himéneosz és Filétosz is, akik eltévelyegtek az igazságtól, azt állítva, hogy a feltámadás már megtörtént, – s jó néhány ember hitét feldúlták. De a szilárd alap, melyet Isten lefektetett, rendületlenül áll, és ez a pecsétje: »Ismeri az Úr az övéit« –, továbbá: »Hagyjon fel a gonoszsággal mindaz, aki az Úr nevét hívja segítségül.«


Lk 18,2-8a

Azon időben mondá az Úr e példabeszédet: „Az egyik városban élt egy bíró, Istentől nem félt, emberektől nem tartott. Élt abban a városban egy özvegyasszony is. Elment hozzá, s kérte: Szolgáltass nekem igazságot ellenfelemmel szemben. Egy ideig vonakodott, aztán mégis így szólt magában: Igaz, Istentől nem félek, embertől nem tartok, de annyira terhemre van ez az özvegy, hogy igazságot szolgáltatok neki, nehogy végül nekem jöjjön és arcul üssön.” Az Úr így szólt: „Hallottátok, hogy mit mond az igazságtalan bíró? Hát az Isten nem szolgáltat igazságot választottjainak, akik éjjel-nappal hozzá kiáltanak? Megváratja őket? Mondom nektek, hamarosan igazságot szolgáltat nekik.


Ennek így nem sok értelme van, sőt félrevezető, mert a templomban aztán más szöveghelyet hallok. És csodálkozom...

Köszönjük észrevételét, javítottuk a hibát.


Kedves Szerkesztő úr! A hajdúdorogi gimnáziumba mi a felvételi menete? Sehol nem találunk erre információt! Tisztelettel: egy anyuka

Kedves Anyuka!
Ma már legegyszerűbb a világhálón keresztül tájékozódni. A hajdúdorogi iskola is azon keresztül küldi legtöbb tájékoztatását. Figyelmébe ajánlom tehát a http://www.szentbazil.hu/ címet, amelyen a képre kattintva további információkat talál. Reméljük, nem csak a feltett kérdéseire fog ott választ találni, hanem sok egyéb érdekességet és fontos ismereteket is talál.


Tisztelt Szerkesztő!
Sajnos nem vagyok kellően informált és valahogy az interneten sem találom a választ: a görög katolikusoknál mikor van Szenteste? Korábban úgy tudtam, január 6-án - ami, ugye, a római katolikusoknál vízkereszt-, de most teljesen elbizonytalanodtam. Lehetséges, hogy a január 6. az ortodox egyház ünnepe? Hogy is van ez?
Elnézést, ha "szakszerűtlenül" fogalmaztam!
Köszönettel: Kiszely Gabriella

Kedves Gabriella!

Valóban, a görögkatolikusok Magyarországon a római katolikusokkal egy időpontban, december 25- én (illetve 26-án és 27-én) ünneplik Krisztus megtestesülésének, születésének titkát, tehát Karácsony előestéje, 'Szenteste' december 24-én van.


Tisztelt Szerkesztő Úr!

A parochiákat néztem, és meglepett, hogy csak a legszárazabb adatokat találom. Cím, telefonszám. Hiányolom, hogy nincs a parochusok neve feltüntetve, esetleg más egyéb tudnivaló.
Ugyanígy a papok esaetében csak a születési dátumot találom. Hogy hol szolgáltak (mettől-meddig) azt nem szerepeltetik. Pedig igencsak emelné a honlapuk szinvonalát.

Tisztelettel:

Kovordányi György

A keresés csak az alapvető dolgokat dobja ki, utána lehetőség nyílik az Ön által hiányolt dolgok megtekintésére is, amennyiben a parókiák, illetve a parókusok nevére kattint.


Dicsőség Jézus Krisztusnak!

Az a kérdésem, hogy az eseménynaptárban megjelölt önkéntes betegellátó képzés hol lessz?

Köszönettel: Gyurkovics Anna

Szép napot!

Debrecenben a Megtestesülés plébánián (Borbíró tér 9.).


Tisztelt Szerkesztő!

Megtudtam, hogy a szentendrei Skanzenben a Mándokról származó fatemplomban tavaly tartottak liturgiát. Szeretném megkérdezni, hogy idén is lesz-e? A Skanzenben nem tudtak válaszolni erre.

Köszönettel,
Vaskó Gábor

Ez csak alkalomszerű. Mi sem tudunk arról, hogy lenne ott a közeljövőben Szent Liturgia.


Élettársi viszonyban élő Római katolikus pár gyermekeit szó nélkűl megkeresztelik?

Nem szó nélkül, hanem olyan biztató szavak kíséretében, amely arra irányul, hogy ha szeretnék, hogy gyermekük valóban keresztény legyen, akkor vegyék komolyan a házasságuk szentségét is. Sok esetben sajnos nem lehet rendezni a házasságot, de ez nem ok arra, hogy a gyermek ne lehessen keresztény.


DJK!
Az lenne a kérdésem, hogy Dobos András atya lett esetleg a nuncius úr asszisztense? Számos eseményen, köztük rengeteg római katolikus szentmisén láttam nuncius úr mellett, miközben tolmácsolt, fordított.

Igen. András atya lett a nuncius úr személyi titkára.


Dicsőség Jézus Krisztusnak!

A Püspöki Konferencia honlapján minden püspöknek van címere, egyedül Atanáz püspök atyának nincs. Tudtommal azért, mert ő nem választott magának. Ennek mi az oka? A püspököknek nem kötelező ezek szerint a címer?
Köszönöm a választ!

Nem kötelező a püspöknek címert választani. Ez sehol sincsen előírva.


Tisztelt Szerkesztők!

Szeretném megkérdezni hogy gyermek keresztelése esetén van e konkrét stólapénz, vagy önkéntes adományozás?

Nincsen. A szentség kiszolgáltatásért nem szabad pénzt kérni. Önkéntes adományt, természetesen, lehet adni.


Tisztelt Szerkesztők!

Budapestre járok dolgozni, minden reggel és este 40 percet utazom vonattal. Ilyenkor az ember sokat olvas, jómagam ebook olvasóval, irtó jó találmány! Nagyon jó ötletnek tartottam, hogy a fiatalok zarándoklatán az imádságok megjelentek ebook olvasóra is. Véleményem szerint kiadhatnák ebook formátumban a görög katolikus Szemlét is, és a többi kiadványokat. A Szemle maga is dícséretet érdemel, nagyon szép kivitelű újság lett.

Büszke vagyok arra, hogy a görög katolikus egyház nem rekedt meg egy szinten, hanem az ősi hagyományait megtartva ötvözi a mai kor vívmányaival, így el tud jutni a ma emberéhez.

Kérem, mindenképpen folytassák, amit csinálnak, jó felé haladnak!

Köszönjük.


Tisztelt Szerkesztő!

Nagyon jól teszik, hogy telefonokra is kiadták az evangéliumot, de kérjük, hogy iPhone telefonokra is adják ki, mi is szívesen olvasnánk. Minden fejlesztő kiadja a programjait iPhone alá is.

Köszönettel:
Teodor, Károly és Barna

Köszönjük a javaslatot, amennyire lehetőségeink engedik, igyekszünk minél szélesebb hozzáférhetőséget biztosítani digitális fejlesztéseinknek, folyamatosan alkalmazkodva az egyre bővülő technikai lehetőségekhez.


Tisztelt Szerkesztők!

Nem tudom hogy jó helyre írok-e, nem akartam a panaszládába mert nem panaszkodni, hanem dícsérni szeretnék. A lányom feltelepítette a telefonomra a görög katolikus napi evangéliumokat. Minden reggel amikor ébreszt a telefonom, azzal el is olvasom. Egész napra erőt ad, hogy evangélium olvasással kezdődik a napom.

Köszönettel:
K-né Julcsi
Budapest

Köszönjük, örülünk, hogy ilyen formában is segíthetjük, hogy az evangélium valóban mindennapi tápláléka lehessen életünknek.


Tisztelt Szerkesztő!
Szeretném megkérdezni hogy lehet e már pontosan tudni a 2013. szeptember 07-én (szombaton),gyalogos emlékzarándoklat, ( a Kegykép Hajdúdorogról Máriapócsra való hazatérésének évfordulója alkalmából)tervezett programját? Mint az elmúlt években;

5.30 Gyülekező (Hajdúdorogi Székesegyház)

5.45 Zarándokok megáldása (Püspök atya)

6.00 Indulás

Válaszukat előre is köszönöm!

Az emlékzarándoklat programja az alábbiak szerint alakul:

Útvonal: Hajdúdorog-Újfehértó-Nagykálló-Kállósemjén-Máriapócs

Tervezett program:

05.30 Gyülekező (Hajdúdorogi Székesegyház)

05.45 Zarándokok megáldása

06.00 Indulás (Útközben útrenye) - 15 km

09.30 Érkezés Újfehértóra

10.30 Továbbindulás (Útközben Paraklisz) - 14 km

13.30 Érkezés Nagykállóba

14.30 Továbbindulás (Útközben vecsernye) - 8 km

16.30 Érkezés Kállósemjénbe

17.30 Továbbindulás - 12 km

20.30 Érkezés, Paraklisz a Kegyképnél


Tisztelt szerkesztőség,kérem segítsenek eligazodni.Édesapám és én GÖRÖGKATOLIKUSAK vagyunk.Édesanyám RÓMAI.A feleségem RÓMAI.Esküvőnk,GÖRÖG volt.A gyermekeim,2 fiú és egy leány,szórványban születtek.Ők RÓMAI szertartás szerint lettek keresztelve.Később,GÖRÖG bérmálásban részesültek.Ők azt mondják magukról,hogy KATOLIKUSAK.Igen ,de melyik? Melyik egyház tagjai? Ps.Édesanyám emlékére és tisztelettel a feleségemre,Mindkét templomba járunk. Szívélyes köszönettel T.Simon

Kedves T. Simon!
Jól teszi, ha gyermekeiben erősíti azt, hogy katolikusok, ugyanakkor azt is, hogy görögkatolikusok. Ez a katolikus egyházban nagy kincs, és ki hordozná más, ki tartaná fontosnak más, mint éppen a görögkatolikusok. Az a feladatunk, hogy a katolikus egyházban életben tartsuk a keleti egyház kincseit. Ma már vegyes rítusú házasfelek szabadon megválaszthatják, hogy gyermekük melyik rítusba tartozzon. Ez tehát a szülők döntésétől függ, nem a keresztelés szertartásától.


Tisztelt szerkesztő! Mit jelent a koplalva böjtölni?
Előre is köszönöm válaszukat. Tamás

A böjt sokféle lehet. A koplalás alatt azt kell érteni, hogy valaki egyáltalán nem eszik, talán nem is iszik semmit sem. Ez talán a legkeményebb böjt, de csak akkor vállalkozzon rá valaki, ha közben tudja őrizni az imádságos lelket, és egyáltalán nem ítél meg másokat.


Kedves Szerkesztő Úr/Hölgy!

A Kossuth rádióban, a 13.30 órás vallási fél órában - görög-katolikus műsor volt éppen - egy gyönyörűséges írást olvastak fel Amphilokhiosz ( kappadokiai ?) atyától a Szentlélekről. Úgy rémlik, hogy egy zsinati levél volt ez
( a 4. századból?) megpróbáltam utána nyomozni, de nem jártam sikerrel.
Ha meg tudnák szerezni, esetleg el is küldeni nekem ezt az írást, nagyon örülnék, és hálásan megköszönném.

Szivélyes üdvözlettel

Gyurácz Németh Teréz
sekrestyés
Győr-Ménfőcsanak
Nagyboldogasszony Plébánia

Kedves Teréz!
Be kell vallanunk, hogy a szöveg nem az ókorból való, hanem egyik ma élő görögkatolikus paptestvérünk tollából. A levél fiktív. Reméljük, ez azért nem okoz Önnek csalódást. S ha ennek ellenére is érdekli a szövege, alább közöljük:
Hiszek a Szentlélekben…
Kedves Püspök Testvéreim: Gergely Nazianzból, Meletiosz Antiochiából, Cirill Jeruzsálemből, Gergely Nisszából, Péter Szebasztéból és mind, ti többiek, akik azért gyűltetek össze, hogy meghallgassátok egymás hitét; ki mit vall a Lélekről, a Krisztus Urunk által elküldött Vigasz-talóról, és ha szükségesnek látszik, beépítsétek a hallottakat a Nikaiában megfogalmazott hitvallásba.
Mivel nem lehetek jelen köztetek, levélben fordulok hozzátok. Bocsássatok meg nekem, hogy mint az isteni tudományokban kevésbé jártas, de hitben élő püspök nem teológiai eszmefuttatást írok nektek, hanem egyszerű, keresetlen szavakkal, itt-ott kissé antropomorf kifejezésekkel, jelképesen néhány színbe öltöztetve vallom meg hitemet előttetek.

Hiszek a Szentlélekben.
Hiszek a Szentlélekben, aki szürke.
Szürke, vagyis nagyon egyszerű, nem kérkedő és nem hivalkodó. Akit alig lehet észrevenni. Aki „mintha nem is lenne”, nélküle mégis holt betű marad az ige, megbűzhödik a víz, megava-sodik az olaj, nélküle proszfora marad a kenyér. Aki ott fúj, ahol akar, de inkább csöndes szellőként érint, vagy vitorlát duzzaszt, vihart ritkán kavar. Ő az, aki továbblendít napi fá-radtságainkban, aki túlnöveszt bántó fásultságunkon, aki élteti egyszerű hétköznapjainkat, aki örömet csillant megszokott szolgálatainkba, aki meglepetéseivel szégyeníti meg rutinun-kat, aki lelkesedést tud csempészni kötelező feladatainkba. Akitől a szürke nem is olyan szürke.

Hiszek a Szentlélekben, aki zöld.
Zöld, mint a folyton újuló, Isten szépségéről és gazdagságáról árulkodó természet, hisz már a teremtésben Isten lelke lebegett a vizek fölött. Zöld, mert az a remény színe, ő pedig a Paraklétosz, a megígért és megérkezett Vigasztaló, aki szorongattatásainkban, félelmeink-ben, reménytelenségeinkben és gyászunkban a remény apró, de bizonyosságot nyújtó jeleit elhintve segít túl a csüggedt életállapotokon. Zöld, hiszen maga a szabadság, s a Krisztus-követők meghívása szabadságra szól. Szabadságra keresztényüldözésekkel vagy egyházon belüli börtönviszonyokkal, szabadságra külső és belső zsarnoksággal szemben.

Hiszek a Szentlélekben, aki szivárványszínű.
Szivárványszínű, vagyis gyönyörű, harmonikus, napfényt és esőt hordozó, ellentéteket magába olvasztó, derűt sugárzó. Hivatalt és karizmát közelítő, csinovnyikot és lánglelkű apostolt egy célra ötvöző. Aki szent ügyekben háborító, csacskaságokban meg békítő. Ifjú szívek lázadó őszinteségét féltőn őrző, találkozásokat és csalódásokat is ajándékozó, fekete reverendába színes álmokat szövő, örökké fiatal, mégis bölcs, nyugodt erő.

Kedves Püspök Testvéreim!
Még fiatal pap voltam, amikor egy bölcs öregember a halálos ágyán ezt hagyta nekem örökül: „Tudja, atyám, az Atyaistenről sokat beszélünk – pedig a teremtésen már rég túl vagyunk. A Fiúistenről is gyakran hallunk – pedig a megváltáson is túl vagyunk. A Szentlélek Úristenről viszont senki nem beszél – pedig a megszentelődéstől, hej, nagyon messze vagyunk.” Az én kedves kisöregem teológiája lehet, hogy sántít, de ha nemcsak tudós értelmünkkel, hanem szívünkkel is figyeljük a szavait, talán mégse sántít annyira.
Igen, drága jó Püspök Atyák, hiányos a nikaiai szimbólum. Hiszek a Szentlélekben!
Kelt Ikoniumban, 381. vízkereszt havában
Amfilokhiosz püspök


Tisztelt Szerkesztő!

Technikai jellegű segítséget szeretnék kérni a nyíregyházi püspöki templomból való közvetítéshez. Win8 operációs rendszeren, Chrome és Firefox böngészőkkel QuickTime 7.7.4. verzióval az asztali gépemen és a laptopomon is egyaránt ezt az üzenetet kapom:
-3285 Disconnected
Olyan időpontokban is, amikor egészen biztosan van szertartás a templomban és működik a közvetítés, mivel telefonon keresztül barátaim visszajelzik, hogy ők tudják nézni az adást.
Tudna nekem segítséget nyújtani?
Köszönettel
T

Keressük az okot. Sajnos egészen különböző rendszerek játszanak szerepet ebben. Igyekszünk minél hamarabb tökéletesebb szolgálatot nyújtani ezen a téren is. Addig is, kérjük megértését.


Hírekben hallom, hogy milyen nagyszabású ünnepség volt Székesfehérváron a Szent Jobb fogadásának ünnepén.
Kérdésem:
A két görögkatolikus püspök nem tagja a püspöki karnak? Mert csak kettőjüket nem láttam...Ez megalázó a rómaiakra nézve, és sértő a görög hívekre tekintve.
Több emberi empátiát, az együttünneplés örömének kifejezését várnám el imádkozó, szerzetes atyáktól, nem pedig egy lenéző, a másikat semmibe vevő magatartást.
Én meg szoktam tisztelni azokat a kollégákat is, akik másvallásúak, nemhogy még rítuskülönbség miatt ne osztozzak a másik örömében.
Ez emberhez sem méltó, nemhogy paphoz.....
Dr.KJ

Nem tartjuk indokoltnak a felháborodását. Az említett székesfehérvári eseményen nem volt jelen a teljes püspöki kar. Nem csak a mi püspök atyáink, hanem sokan mások is távol maradtak. Nyilván ők is megfelelő okok miatt. A Szent István napi szentmisén és körmeneten sem volt ott a teljes püspöki kar, viszont tőlünk két püspök atya is részt vett az ünnepségen. A Hungario pécsi rendezvényének hétköznapjain is mindössze 8 püspök atya vett részt, abból kettő volt görögkatolikus.
Igazán nem jogos tehát a vád, hogy a görögkatolikus püspök atyák ne kapcsolódnának bele a római katolikus testvérek rendezvényeibe, hogy lenéznék, semmibe vennék őket.


Nagyon jó volt a zarándoklat, köszönet érte a szervezöknek és a zarándok társaknak! Tudom hogy még szokatlan de nekem nagyon tetszett hogy egy mobiltelefonon rajta van az összes szöveg és mindig nálam van, énekes könyvet nem hordok mindig magamnál, ezért meg tartom a programot a telefonon. Nagyon jó lenne, ha iPhonera is elkészülne, minden programot megírnak iPhonera is, nem kellene lemaradni.

Dolgozunk rajta. Reméljük, hamarosan megjelenünk ott is.


Tisztelt Szerkesztőség!
Keresek feljegyzést néhai Petrásovics József Parókus úrról.
Beregszász és környékén teljesítette hívatását 1900-as években.
Kérem ha tudnak Róla információt, kérem tájékoztassanak.
Köszönettel: Déri Anna

Kedves Anna! Kérésével bizalommal fordulhat a Püspöki Levéltárhoz, a leveltar@gorogkatolikus.hu e-mail címen.


Tisztelt Szerkesztők!

Érdeklődni szeretnék, hogy a zsolozsmás tábor hanganyaga véglegesen lekerült az oldalról?
Előre is köszönöm!

A 2013. évi zsolozsmástábor hanganyaga meghallgatható a Családi zsolozsmástábor Nyíracsádon című cikkünknél, Zolcsák Istvánné hívünknek köszönhetően.


Tisztelt Szerkesztő!
Azt szeretném megkérdezni hogy pontosan mi a templomszolga és a ministráns feladata?
Válaszát előre is köszönöm!
S.

Nagyon sokrétű. Nehéz volna néhány sorban felsorolni. A ministráns feladata, hogy a papot segítse a szent szolgálat elvégzésében. Lehet szerepe nem csak a Szent Liturgiában, hanem más szertartásokon, vecsernyén, utrenyén, imaórákon is. Általában a gyertyák, mécsesek és a tömjénező kezelése az ő feladata, hogy a papnak ezekre ne kelljen külön odafigyelnie, és teljesen az imádságra összpontosíthasson.
A templomszolga a szertartások távolabbi előkészítését látja el. Gondoskodnia kell arról, hogy mire elkezdődik bármelyik liturgia, addig a szükséges eszközök, tárgyak a helyükön elő legyenek készítve.
Mindkét tisztségben nagyon fontos a papra való odafigyelés, a vele való együttműködés. Ehhez nélkülözhetetlen a nagy fokú alázat.


Kedves Szerkesztők!

Arra lettem figyelmes, hogy egyre több cikk jelenik meg a honlapon hely megjelölés nélkül, s ez nagyon bosszantó tud lenni. Legutóbb pl. a Szent Jácint óvoda programjairól olvashattunk egy beszámolót, s csak a mellékelt képen látható kis tűzoltókocsi felirata sejteti, hogy ez az intézmény bizony Balkányban lehet. Kérem, hogy legyenek kritikusak akkor, amikor a cikket írók nem önkritikusak.

Üdvözlettel: PI

Köszönjük a figyelmeztetést a figyelmetlenségünk miatt. Most már jobban odafigyelünk erre.


DJK!
Szeretném megkérdezni, hogy a dámóci szerzetesház, ahol korábban a kát püspök atya lakott, most üresen áll? Használják valamilyen célra?

Ma három szerzetes nővér ér a dámóci monostorban. Addig lesznek ott, amíg fel nem épül Sajópálfalán a monostoruk.


Jo napot!Érdeklődnék, hogy álláslehetőségek vannak -e ezen az oldalon?

Igen, a honlap bal felső sarkában van egy folyamatosan frissülő 'Állásajánlatok' menüpont, ahol naprakészen követhetők az intézményeinkben adódó álláslehetőségek.


Dicsőség Jézus Krisztusnak!
Tisztelt Szerkesztő Úr!
Egyházközségünkben képviselő választás lesz, az lenne a kérdésem, hogy az egyház alkalmazottja (pl. harangozó, intézmény vezető)lehet-e képviselő, itt nincs-e összeférhetetlenség? Válaszát tisztelettel megköszönve várom.

A Magyar Katolikus Püspöki Kar által kiadott Szabályzat 4.4. pontja rendelkezik arról, hogy a testületnek vannak 'hivatalból' tagjai, ezek egy részét tételesen felsorolja, másrészt a plébános/parókus mérlegelésére bízza, hogy kinek a tagsága indokolt 'munkaköréből, társadalmi helyzetéből' fakadóan.


Tisztelt Szerkesztőség!

Érdeklődni szeretnék, hogy az idén mikor lesz a Görögtűz tábor és hol lehet rá jelentkezni?

Köszönettel:
Vargáné

Idén június 7. és 12. között rendezik meg a Görögtűz tábort Hajdúdorogon. Bővebb információt Orosz Beától lehet kérni a 30/519-0478-as telefonszámon.


Hogyan lehetne kapcsolatba lepni Nagy Krisztian Csabaval (görögkatolikus alszerpap) szemelyes ugyben?

Olah Attila

Kedves Oláh Attila!

Nagy Krisztián Csaba személyes elérhetőségeit nem áll módunkban ilyen formában kiadni, de ha a sajátját megadja, akkor természetesen továbbítjuk az érintettnek.


Tisztelettel szeretnék érdeklődni a Karitász Bolt felől, melyet Nyíregyházán fognak megnyitni!!

Június 24-én, hétfőn Fülöp püspök atya ünnepélyesen megnyitja Nyíregyházán a Hajdúdorogi Egyházmegye Szent Lukács Karitász Boltját amelyen belül a Hajdúdorogi Egyházmegyei Karitász Iroda is helyet kap.

A megnyitó 11 órakor kezdődik Nyíregyházán a Rákóczi u. 17. szám alatt.


Tisztelt Szerkesztőség!

Szíves figyelmükbe ajánlom a honlapon való megjelenítéshez a szeminárium kárpátaljai koncertjét:
http://www.youtube.com/watch?v=gRSSpKQh0nY

üdvözlettel:
KJ


Bona sera,Rendezvényekről= Az egyháznak párbeszédre kell lépnie azzal a világgal amelyben él.(VI.Pál.Ecclesiam suam 65).Ez esetben nem lesz lélekszám vesztés.Laudetur Jesus Christus.

Ebben egyetértünk, de a párbeszéden túl az Egyháznak azt Krisztust kell minden körülmények között felmutatnia, aki a 'világ életéért' önmagát adta, hogy 'életük legyen, és bőségben legyen'.


Hol lehetne elérni a szeminárium házirendjét? Egy dolgozatomhoz kellene...
Köszönettel:
L. Misi

Kedves Misi!

Javaslom, hogy kérésével keresse a szeminárium elöljáróit a gorkatpapnev@ gmail.com címen, valamint a szeminárium honlapján található elérhetőségeken.


Kedves Szerkeszto!
Van egy hat eves kislanyunk es szeretnenk megkeresztelni,de mi szulok Katolikusak vagyunk,de kislanyunkat Gorogkatolikusnak szeretnenk megkereszteltetni.Lehetseges e igy a keresztelo?Sajnos egyhazi eskuvonk nem volt csak polgari.Van e igy akadalya a keresztelonek?Nyiregyhaziak vagyunk.Koszonom a valaszat.

A keresztelendő gyermek valamely szülő rítusát követi, tehát ha Önök mindketten római katolikusok, akkor a gyermek is az lesz majd. A keresztelés feltétele pedig az, hogy biztosítsák a gyermek keresztény nevelésének lehetőségét, illetve hogy legalább az egyik szülő kérje azt.
1   2   3   4   5   6   7   8   

lablec

emft_eu uszt hu-ro nka

© Hajdúdorogi Egyházmegye

Impresszum Kapcsolat