Váltás akadálymentesített változatra
fejléc
ünnep
 


Máriapócs

Miskolci Apostoli Exarchátus

Szent Lukács Szeretetszolgálat

Szent Atanáz Hittdományi Főiskola

Szeminárium

Szent Atanáz Kegytárgybolt

Görögkatolikus cigánypasztoráció

Tudásolimpia

Örökségünk kutatócsoport

Szeretettár

Diakónus

MKPK

parochia.hu

magyarkurir.hu

Keresztény Élet

Katolikus Rádió

Szent István Rádió

Bonum TV


Ha kérdése van egyházmegyénkről, egyházunkról, rendezvényeinkről, itt választ kaphat. Tegye fel kérdését!
(IP-cím: 54.161.234.150)


Mennyi egy meg hat? (számmal)


Tisztelt szerkesztő!Az öcsémnek,ez év szeptemberében lenne az esküvője!Miután a menyasszonya Szerb,így Szerbiában tartanák!Viszont ehhez tudnunk kellene milyen vallású,mert ki kell,kérnie a keresztelő levelet!Itt jön az én gondom!A szüleink nem élnek,én is csak arra emlékszem,hogy Sárospatakon keresztelték,kb 1981-és 83 magaslatában!Hogyan tudnám megtalálni ,hogy hol keresztelték?Azért önnek írok,mert nagymamánk aki tavalyhalt meg,mindig azt mondta,hogy az öcsém görög katolikus!Válaszát előre is köszönöm üdvözlettel Sándor András

Kedves András!
Sárospatakon kellene érdeklődni a parókián, a parókustól.
Parókus: Mosolygó Tamás atya
tel: (47)311 648
Sárospatak, Szent József u. 6.
(szerk)


Dicsőség Jézus Krisztusnak!

Tisztelt Szerkesztő!

Az alábbi kérdésre nem válaszolt, hanem egyéb információt közölt:

„Tisztelt Szerkesztő!
Szeretném megkérdezni, hogy Székelyudvarhely vagy Csíkszereda és környékén van-e magyar görögkatolikus egyházközség.
DJK!
Kristóf
A Hajdúdorogi Egyházmegyének Székelyudvarhely és Csíkszereda környékén nincs egyházközsége.
szeretettel: a szerk.”

A kérdező nem a Hajdúdorogi Egyházmegye egyházközségéről érdeklődik, hanem, MAGYAR EGYHÁZKÖZSÉGRŐL:

Tisztelettel közlöm, hogy egyházközség ugyan nincsen, de a Balázsfalvi Nagyérsekség hallgatólagos engedélyével néhány éve indult önkéntes erdélyi gör. kat. magyar misszió. Bármiben örömmel segíthetünk, publikus elérhetőség található a Szűzanya gyergyószentmiklósi ikon-könnyezését bemutató honlapon: http://dominiummarianum.webs.com/gyergyiknnyezszz.htm

Továbbá fontos tudnivaló, hogy a Balázsfalvi Nagyérsekség elöljárói évek óta felkínálták az erdélyi magyar gör. kat. misszió hivatalosításának lehetőségét a Hajdúdorogi Püspökségnek, de eddig nem sikerült sort kerítenie Nm. Ft. Kocsis Fülöp Püspök Úrnak, amiről az RTV1 Magyar Adásában közvetített riportfilmben is nyilatkozott, a „Görög katolikus magyarok és székelyek” c. filmben, 24:10-nél kezdődően:
http://gloria.tv/media/ZL14vnvLakB

Köszönjük szépen a pontosítást és az egyéb tájékoztatást.


Tisztelt szerkesztők!

Segítségüket kérem egy dologban. Látom hétről hétre felkerülnek a honlapra a hangos utasítások is, ami jo es hasznos is főleg a kántorok számára. Azonban nagyon hiányolom, hogy most bojtben amikor is a Bazil liturgiát végezzük, felkerulhetne esetleg a liturgia változó enekeinek hanganyaga is. Gondolok itt a Méltó es igazsagostol egészen a Te benned örvendezz énekükre.
Elore is köszönöm!

Attila

Kedves Attila!
A Szent Bazil liturgia kottái megtalálhatók a honlapunkon.

liturgia/liturgikus dallamvilágunk/egyebek/Szent Bazil liturgia dallama

(szerk.)


Dicsőség Jézus Krisztusnak! Szeretném megkérdezni, hogy milyen lehetőség van a szenvedélybetegek gyógyitásában. Tudomásomra jutott ez a lehetőség csak nem tudom bővebben, hogy ez miről is szól. Egy aggódó Édesanya vagyok és a lányomról lenne szó aki 45 éves. Van-e ilyen és milyen feltételekkel ezt szeretném megtudni.Köszönettel Höller Erzsébet

Kedves Erzsébet, kérdéseivel kapcsolatban Titkó István atya tud bővebb felvilágosítást adni.
Tel: 30/310 3790, v. 30/326-6293

(szerk.)


Dicsőség Jézus Krisztusnak!
Szeretném megkérdezni,hogy aki a nagyböjti gondolatokat kéri a telefonjára,ennek mennyi a tarifája? Tehát a fogadó félnek mibe kerül?
Köszönettel Marika

Kedves Marika!

Az SMS-ek fogadása minden szolgáltatónál ingyenes.

szerk.


Dicsőség Jézus Krisztusnak!

A Napi Evangélium telefonos programot használja a családunk minden nap. Egy olvasmányért előre lapoztam a naptárban de láttam hogy csak januárig vannak ikonok. Fogják pótolni?

Üdvözlettel:
Krisztina
(Budapest)

Kedves Hozzászóló!

A Napi Evangélum nevű applikáció nem az egyházmegyénk kiadványa, az egyik lelkes hívünk fejleszti szabadidejében, önszorgalomból. Az említett probléma nem hiányosság, hanem újítás: ez évtől a programozó az ünnepi ikonok mellett a nap szentjének az ikonját is megjelenteti a programban. Mivel több száz ikon felkutatása, kiválogatása, feldolgozása elég hosszadalmas munka, ezért a fejlesztő havi bontásban teszi fel azokat, még az aktuális hónap előtt. Megértését köszönjük!

Üdvözlettel:
a szerk.

PS: A fenti telefonos applikációt bárki szabadon használhatja, ingyen letölthető a Google Play Áruházból a https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.gerner.napiolvasmanyok&hl=hu oldalról.


Kedves Szerkesztők!

Gratulálni szeretnék a frissen megjelent Görögkatolikus Szemlélethez!Nagyon igényes és szép kiadvány!
Tényleg szemléletformáló mind az összeállítása, a tartalma és a kivitelezése!

Áldott Karácsonyt, és Boldog Új Évet kívánok!
Szentesiné Miklós Andrea

Kedves Andrea!
Köszönjük szépen a szerkesztő nevében is.
()


Tisztelt Szerkesztő Úr!
Görögkatolikus, vagy görög katolikus? Hogyan írjuk helyesen?
Bosszant, hogy bár úgy emlékszem Fülöp püspök úr állásfoglalást kért valamilyen illetékes nyelvtudós testülettől (?) és az az előbbi írásmódot ajánlotta, nem vagyok benne teljesen biztos. Ön hogy tudja?
Köszönöm a válaszát! BÚÉK!
Mária

Kedves Mária!

Az MTA engedélyével egyházunk egybe írja.

(szerk.)


Tisztelt Szerkesztő!
A nyíregyházi Szent Miklós templom hangosításához szeretnék szólni.Én is régóta figyelemmel kísérek egy-egy szertartást,mivel hétköznapi vecsernyén nincs módomban részt venni,mivel nálunk nincs is,egyébként pedig dolgozok.Szóval nagyon jó ez a közvetítés,jobb lett a hang,de nem tudom milyen frekvenciára álltak rá,de a háttérben magyar nóta szól.Feltételezem,hogy a szertartás alatt is szól,csak akkor nem hallható.Ez így fog maradni?
Üdvözlettel Marika Nyírcsászáriból

Kedves Marika!
Köszönjük az észrevételt a technikusok majd megpróbálják javítani.
(szerk.)


Tisztelt Szent Miklós társ-székesegyház!

Szeretném megköszönni a technikusok fáradozását és munkáját,akik lehetővé tették a tökéletes kép és hang minőségét mindazok számára,akik távoli részen vannak és csak a net segítségével tudnak bekapcsolódni a szent liturgia követésébe.Nagyon örültem és örülők hogy ő általuk végig nézhetem a liturgiákat,munkájukat további sok siker kísérje.Kívánok még önöknek és a Hajdúdorogi görög katolikus egyházmegyének Istentől megáldott békés,örömteli karácsonyi ünnepeket! Krisztus születik!!!!!!!!!!!!

Üdvözlettel:Bán Zsolt

Kedves Zsolt!
Köszönjük szépen a technikusok nevében is.
(szerk.)


Tisztelt Lelkiatya!
Eltartási szerződést szeretnék kötni idős hölggyel, vagy úrral, de nem szeretnék megbízhatatlan emberrel üzletelni, hanem a családomhoz hasonló, megbízható keresztény személlyel szeretnék eltartási szerződést kötni. Ez az adott személynek is jó lenne, hisz a megbízhatóság kölcsönös. Szeretném a segítségét kérni, hogy esetleg tudna ajánlani iylen személyt, aki eltartásra szorul. Tudom, hogy ez nem lelki természetű kérdés, de azért írtam ide, mert a szerkezstő válaszol rovaton nem tudok kiigazodni.
Tisztelettel. R

Bár nem célunk ezen a felületen ilyen szolgáltatást nyújtani, de azért ezt most közzétesszük, hátha tudunk vele segíteni. Ugyanakkor nem kaptunk meg semmilyen közelebbi elérhetőséget tisztelt R. olvasónktól, így még nehezebb a segítés ezen a módon.


Tisztelt Szerkesztő!
Az előző kérdéshez kapcsolódóan tenném fel a magamét: a görög katolikus egyházban-mármint ahol létezik a templomban teljes ikonosztáz-miért nem használnak függönyt a Liturgia alatt, mint az ortodoxoknál? Valamit hallottam, hogy az Önök egyháza próbálja ezt a régi gyakorlatot visszaállítani. Ez már folyamatban van, vagy nem?
Mikor fog a magyar görög katolikus egyház visszaállni a régi, teljes és hosszabb Aranyszájú Szt. János-féle Liturgiára, ahol az is szerepel: "Katekumenek távozzatok! Senki a katekumenek közül jelen ne légyen!" (Ehhez kapcsolódik az előző levélben szereplő: "az ajtókat, az ajtókat" figyelmeztetés. Talán ha visszatérnének a teljes szövegre, úgy jobban érthető lesz a kívül állók számára is. Én róm.katolikus vagyok, de jelenleg ortodox templomba (is) járok (korábban Önökhöz is jártam!).

Igen, valóban, már-már kiveszett a gyakorlatból. Ne feledjük, hogy a 60-as, 70-es években nem csak a függönyt, de még ikonosztázionokat is kidobáltak a templomainkból. Hála Istennek, az utóbbi évtizedekben már újra egyre több ikonosztázion készül. Ennek a folyamatnak része, hogy egyre több helyen a függöny is visszakerül (például Máriapócson), és a Liturgiát is annak teljes terjedelmében és szépségében vesszük. Püspöki Liturgiákon már most is így van.


Krisztus szuletik!

Kanadaban dolgozo rokonaink uzenetet tolmacsolom. Halas koszonet a nyiregyhaza.gorogkatolikus.hu live adasert. Idos edesanyam reggeltol estig nezte a laptopomon a miseket, meg ebed kozben is hallgatta a hatterben.

Balint Andras es csaladja

Istennek hála! Köszönjük szépen a visszajelzést.
Többen is jelezték, hogy örömmel veszik ezt a lehetőséget. Reméljük, most már megmarad ez a minőség, s még egy kicsit szeretnénk javítani rajta.


Tisztelt Szerkesztő!

A Nyíregyháza belvárosi püspöki székesegyházból élőben lehet(ne) követni a szertartásokat...(amennyiben a jó képminőség mellett a hangot is érteni lehetne..)
A kedd esti liturgia közvetítésekor a mély, torzító hangú mikrofonból az apotoli szakasztól kezdve érthetetlen öblös és taszítóan "túlvilági" hang szólt.
Így nincs értelme a követésnek!...célt téveszt az amúgy sok távol élő görög katolikus hívő számára "egyenesben követhető" liturgia!...
Kérem sziveskedjék továbbítni a jelzést az illetékeseknek!

Üdvözlettel: egy nyíregyházi görög katolikus hívő

Tisztelt Panaszos!

A nyíregyházi belvárosi társszékesegyházban az országban az elsők között (elsőként?) teremtettük meg a lehetőségét annak, hogy a híveink - amennyiben a személyes résztvétel akadályba ütközik - otthonról is bekapcsolódhassanak a szertartásokba.

Jelenleg a társszékesegyház professzionális hangosításán dolgozik a hangmérnök, sok új mikrofont és hangszórót kell összehangolnia a stúdió minőségű hangzás érdekében. Úgy véljük, ebben az átmeneti időszakban is van értelme a közvetítésnek.

Panaszát továbbítjuk a székesegyház parókusának, aki a hangosítás megvalósításáért felelős, egyben szíves türelmét kérjük!

(szerk.)


Dícsértessék a Jézus Krisztus! Fejes Máté vagyok.Olyan kérdésem lenne,hogy szoktam hallgatni a Szent István rádión a Görög katolikus félórát,és a műsor végén van egy férfi operaének féle. Ennek a címét szeretném elkérni. Önök a Görög katolikus egyház műsorát hallották,és közbe van ez az operaének :).

A Szent István Rádió egy regionális katolikus rádió, egri központtal.
Kérjük érdeklődjön az alábbi elérhetőségeken:
www.szentistvanradio.hu , vagy
(46) 505-500
szerk.


Kedves Kriszta!

Lehet, hogy a Szent István Rádiót hallgattad? Őket kellene megkeresni evégett.

http://www.szentistvanradio.hu/index.php/features-mainmenu-35/msorrend-mainmenu-60

Üdv,
Sz.

(szerk)


november 6-án 21 órakor autórádióban hallgattam a Görögkatolikus félórát.Az adás végén elhangzott Áprily Lajos:Két út c. verse, majd az előadó által elmondott prózai rész.Megható és gyönyörű volt!! Hol tudnám újra meghallgatni,esetleg letőlteni? Kriszta

Kedves Kriszta!
Mivel nem ismerjük azt az adót amelyiket hallgatta, ennek hiányában nem tudunk segíteni.
szerk.)


Az lenne a kérdésem, hogy görögkatolikusok között vannak-e bíborosok?

Igen vannak. A Pápa adományozhatja ezt a rangot, a keleti katolikus egyházon belül általában a pátriarcháknak vagy a nagyérsekeknek.


Furcsa kérdésem van Én római katolikus vagyok de nálunk van Gr kat mise, a misén többször hallom az ajtókat , az ajtókat fiygelmezzünk ez mit jelent? A gonosz ellen készüljünk imával?

Szent Maximosz hitvalló a VII. században a templom ajtóinak bezárását a hitjelöltek elbocsátásával hozta összefüggésbe, és így magyarázta annak szimbolikus jelentését: „Az, hogy... a hitjelöltek elküldése után bezárják Isten szent templomának ajtóit, azt jelenti, hogy elmúlnak az anyagi dolgok, és ez után a rettenetes szétválasztás és még rettenetesebb ítélet után az arra méltók be fognak lépni a szellemi világba, vagyis Krisztus menyegzős szobájába, és teljesen megszabadulnak az érzékekben működő félrevezető erőtől” (15. fejezet). Érdekes módon ez az értelmezés megtalálható Germánosz pátriárkánál is, akinél azonban már nem a hitjelöltek elbocsátásakor, hanem a Hiszekegy előtt jelenik meg (művének 41. fejezetében). A mai liturgikus gyakorlat ez utóbbit követi. Egyes területeken ilyenkor kihúzzák a királyi ajtóban elhelyezett függönyt.
(szerk.)


Magyarországon a gör.kat. egyházban miért nincs érseki cím? Esetleg valamelyik határontúli érsekség alá tartozik? Szlovákiában pl. van gör.kat. érsek. Köszönöm!

A görögkatolikus egyház nem tartozik külföldi érsekséghez. Magyarországon két egyházmegye működik, amely még nem kaphat érseki címet.
szerk.


Tisztelt Szerkesztők!

Én már nem zarándokolok a fiatalokkal, de gratulálni szeretnék Önöknek az ifjúsági gyalogos zarándoklat mobil telefonos programjához, nagyon jó hogy benne vannak a szertartások és átláthatóan a változó részek, az összes imaóra és nem kell a könyvben előre hátra lapozgatni! Jó lenne megcsinálni az egész napi zsolozsmát is.

János (Budapest)

Köszönjük a program készítője nevében is! :)

a szerk.


Tisztelt Szerkesztő Úr!
Családunkban történt sajnálatos események miatt (válás) a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban szeretnénk egyéves gyerekünket megkereszteltetni. Tudna-e útmutatással segíteni, hogy mi az eljárás menete? Nyíregyházán lakunk. A gyerek édesapja görög katolikus vallású, és a házasság is az Önök egyházában köttetett. Valamint szeretném megtudni, hogy az édesapa jelenléte szükséges-e a ceremóniához. Köszönöm. Vámosiné.

Kedves Érdeklődő!
Kérjük keresse fel minél hamarabb parókusát, aki részletes felvilágosítást tud adni kérdéseire.

szerk.


Tisztelt Szerkesztő!
Szeretném megkérdezni, hogy Székelyudvarhely vagy Csíkszereda és környékén van-e magyar görögkatolikus egyházközség.
DJK!
Kristóf

A Hajdúdorogi Egyházmegyének Székelyudvarhely és Csíkszereda környékén nincs egyházközsége.
szeretettel: a szerk.


Tisztelt szerkesztő!
Az augusztusi Bodrogolasziban megrendezésre kerülő lelkigyakorlatra hol és hogyan lehet jelentkezni? A hír nem tartalmazza a jelentkezés módját.
Várom válaszát!
Andrea

Kedves Andrea!
Jelentkezni lehet az iroda@gorogkatolikus.hu címen.
szerk.


Tisztelt Szerkesztő!

AZt szeretném megkérdezni, hogy különböző programokról rövid beszámolót közzé lehet-e tenni, illetve milyen módon lehet eljuttatni Önökhöz.

Köszönettel.Tünde

Kedves Tünde!
A sajto@gorogkatolikus.hu címre lehet eljuttatni az egyházunkkal kapcsolatos programok leírását.
szerk.


Kedves Lelki Atya!

Szeged - Máriapócs gyalogos zarándoklat lesz ebben az évben?

válaszát előre is köszönöm.

Tamás

Kedves Tamás!
Sajnos, idén nem indul gyalogos zarándoklat Szegedről. Parókus atya az érdeklődőket arra buzdítja, hogy a Sárospatakról indulókhoz csatlakozzanak.


Tisztelt Szerkesztő!
Azt lenne a kérdésem,hogy a mándoki Szent Miklós Szeretetotthon az önök hatáskörébe tartozik-e?
Üdvözlettel:Sándor

A mándoki Szent Miklós Szeretetotthon a helyi egyházközség fenntartásában működik. Ilyen értelemben tehát egyházi otthon, de nem az egyházmegye hatáskörébe tartozik.


Ajánlom sok szeretettel a Keresztény Élet nemrégen elinduló oldalát.
http://www.keresztenyelet.hu/
A lelkiatya válaszol rovatukban kiemelik a Görögkatolikus Lelkiatyát és átirányítanak a görögkatolikus honlapunkra.
A Keresztény Élet lapban van görögkatolikus rovat is, amire büszkék lehetünk.
Marika néni

Kedves Marika néni!
Köszönjük szépen a hasznos információkat.
(a szerk.)


Kedves Szerkesztök!
Az email jelszót elfelejtettem és állítólag soha többet nem használhatom az oldalt.
Szeretném a segítségüket kérni mit tehetek. Jó volt mert egyházi híreket és napi evangéliumot
Is kaptam és más dolgokat is.
Segítségüket köszönöm.
Ha esetleg olyan dolgot szeretnének közölni ami nem nyilvános
tudok másik email címet küldeni!

Kedves Érdeklődő!

Nem igazán értjük, hogy mi a baj, mert az egyházi hírek és a napi evangélium belépés nélkül is elérhető a honlapunkon.

Amennyiben megad egy e-mail címet (amit nem teszük közzé), szívesen adunk további eligazítást.

Üdvözlettel:
a szervezők


Tisztelt Szerkesztők!
A görögkatolikus papok adatlapját nézegetve figyeltem meg, hogy a szolgálati helyek a korábbihoz képest nincsenek mind feltüntetve. Van, hogy csak a jelenlegi, de akad olyan is, ahol csupán 2-3 szolgálati hely van. Nem lehetne egységesíteni? (Eléggé zavaró.)
Köszönettel:
Anett

Kedves Anett!

A papok életútját folyamatosan dolgozzuk fel és tesszük közzé. Többen jelezték - hol jogosan, hol nem -, hogy nem szerepel minden papnak minden szolgálati helye a listában (főleg a régmúlt adatait illetően). Ezért döntöttünk úgy, hogy amíg nem tisztázunk le és rögzítünk minden rendelkezésünkre álló adatot, addig csak a papok aktuális szolgálati helyét tesszük közzé, a legtöbb esetben úgyis erre van szükség.

Szeretettel:
a szerkesztők


Több gör.kat. püspök nyakában láttam, hogy a liturgia során két panágiát és egy keresztet hord. A magyarországi püspök atyák csak egy panágiát viselnek. A három valamilyen címhez van kötve, pl. érsek?

Kedves Érdeklődő!

Nincs egységes gyakorlat. A kereszt és panágia általában minden püspök liturgikus ruházatához tartozik.

Az orosz ortodox egyházban a XVII. századtól a pátriárka, a kijevi metropolita és néhány más főpap volt jogosult második panágia és kereszt viselésére. Az utolsó szabályozás szerint a moszkvai pátriárka, a kijevi metropolita ill. Tokió és egész Japán metropolitája hordhat második panágiát. Azok, akik korábban kaptak erre engedélyt, a saját jurisdikciójuk területén jogosultak erre. Mindenesetre ezt csak teljes liturgikus díszhez szokás fölvenni.

A pátriárkákat vagy más helyi egyházak fejeit általában két panágiával és kereszttel látni a teljes liturgikus díszben. Néhol viszont liturgikus ruha nélkül is fölveszik mind a hármat, a rászonra. De a többi püspök liturgikus ruha nélkül többnyire csak egyetlen panágiát hord.
Szeretettel: a szerkesztők


Tisztelt Szerkesztők!
A hittanári álláshirdetéseket miért szedik le idő előtt?
Nóra

Kedves Nóra!
Technikai okok miatt kellett levenni az álláshirdetést.
Érdeklődni lehet az egyházmegye Hitoktatási Irodájában Orosz Beátánál.
tel: (42) 597-600

Szeretettel: a szerkesztők


Tisztelt Szerkesztők!

Örömmel olvastam hírüket a pápa tömegtájékoztatási világnap alkalmából kiadott üzenetéről. Ugyanakkor eszembe ötlött, hogy már több mint egy éve megígérték itt a honlapon, hogy elkészítik az iPhoneos alkalmazásukat, amelyet a többi családtagom használ a saját telefonján. Kb. fél éve érdeklődtem, hogy hol tart ez az ügy, mikor adják ki. Azóta se iPhoneos alkalmazás, de még csak válaszra sem méltattak.

Újból megkérdezem, hogy korábbi ígéretüknek megfelelően számíthatnak-e az iPhoneos hívek mobil e-vangéliumra, vagy az egyház lemondott rólunk?

Válaszukat előre is köszönjük!

Kedves Érdeklődő!
Először is szeretnénk elnézést kérni ha elfelejtettünk válaszolni, bizonyára a problémával kapcsolatos bizonytalanságunk volt az oka.
Egyházunknak jelenleg nem áll módjában ezt az alkalmazást elkészíteni bizonyos anyagi források hiánya miatt.
Megértésüket köszönjük:a szerkesztők


Kedves Huszár-telepen tevékenykedők és filmkészítők!

Szívből gratulálok a remek kisfilm elkészítéséhez, de még jobban a Telepen tevékenykedő minden dolgozónak!!!
Magyar létemre is megkönnyeztem ezt a szép filmet!!!
Köszönöm szépen ezt az élményt és a Telepen dolgozóknak kívánok további kitartó és eredményes munkát minél tovább!!!
A Jóisten tartsa meg mindannyiukat a hasznos munkájukban!!!
Egy tisztelőjük

Köszönjük szépen a megtisztelő szavakat a filmkészítők és a Huszár-telepen dolgozók nevében.


Kedves Egyházmegye!

Szeretnénk érdeklődni hogy a Görögtűz tábort megtartják e.
A naptárban megtalálható, de máshol nem találtuk. 6 fiú jelentkezne rá a szórványból.

Köszönöm
Viktória

Kedves Viktória!
A Görögtűz táborba csak a parókusokon keresztül lehet jelentkezni. Tudjuk hogy a szorványban ez nehézkesebb, de kérjük hogy a parókussal vegyék fel a kapcsolatot.
Szeretettel: a szerkesztők


Tisztelt Szerkesztők!

Hogyan lehet régi oldalakat megtekinteni a honlapon?
pl, azt, hogy tavaly ilyenkor mi történt?
Köszönöm: efjiab

Kedves efjiab!

A honlapunk fennállása óta felkerült hírek mindegyike megtekinthető a hírarchívumunkban: hírek / hírarchívum menüpont.

Üdvözlettel: szerk.


Kedves Szerkesztő Atya!
A múltkori válaszát is nagyon köszönöm! Akkor kitértem arra, hogy sok idős, nyugdíjas atya szolgál a pesti templomokban. Ezzel kapcsolatban lenne még egy kérdésem: újabban Pásztor Bazil atyát nem látom sehol, mi történhetett vele? (Az elmúlt években rendszeresen segített itt Budán, annak ellenére, hogy szorványlelkészséget is vállalt nyugdíjas létére, ha jól emlékszem, akkor utoljára Dunapentelén volt/ez a város eredeti neve, ő nevezte így!/.) Most megkerestem a Panagia c. honlapot és Bazil atya neve alatt nem láttam semmit. Ezek szerint teljesen visszavonult a papi teendőktől? (Sajnálnám, ha így lenne, mert nagyon jó papnak tartottuk őt!)
Üdvözlettel: Macika

Kedves érdeklődő!
Pásztor Bazil atya nyugdíjba vonult, de részt vesz a budapesti egyházközségek életében.
Szeretettel: a szerk.


Nem tudna nekem abban segíteni, hogy a teológus szakra jelentkezőknek melyik tanév eredményeit kell beszámíttatni a felvételi eljárás során, és melyik tárgyakat kötelező beírni? Tehát ha a matematikát nem szeretném beleszámíttatni akkor azt értelemszerűen nem kell beírni?

Tetszene tudni segíteni hogy erről hol kaphatnék bővebb információt?
Válaszát előre is köszönöm

Richárd

Kedves Richárd!
Ha a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolára szeretne felvételizni, akkor ebben a kérdésben a Tanulmányi osztály tudna bővebb felvilágosítást adni Önnek.

Tel: (42)597-600

Szeretettel: a szerkesztők


Tisztelt Atya!

Nem tartja-e furcsának, hogy Miklós atya azzal az indokkal
bocsátott el váratlanul, hogy nincs szociális gondozó és ápoló
végzettségem. Viszont a többieket meghagyta és említést sem tett
nekik arról, hogy most már ők is következnek. (Zárójelben jegyzem meg,
hogy eddig - több mint 1,5 évig - is ilyen végzettség nélkül láttam
el ezt a tevékenységet ugyanitt.)
Válaszát előre is köszöni:
Sz.E.

Nehéz erre válaszolnunk. A szövegből kihagytunk néhány pontosítást, mert kerülni akartuk a személyeskedést. Tény, hogy az utóbbi időben szigorodtak az ellenőrzések, és nem tűrnek semmilyen szabálytalanságot az intézményeinkben. Lehet, hogy ezért volt kénytelen az atya ilyen döntést hozni.


Lenne- e szabad hely az idén nyáron, augusztusban, es jövőre, május, június körül a templomban? Ugyanis, mi, az idén ünnepelnek a 25. hazassagi évfordulónkat, szüleimnek pedig jövőre lenne az 50. Kérnénk a szent atya válaszát ezzel kapcsolatosan. Délután is megfelelne nekünk az idén. Jövőre jó lenne a délelőtti mise.

Kedves Érdeklődő!
Kérjük keresse meg kérésével a helyi parókus atyát, ezekben az ügyekben Ők az illetékesek. Ők tudnak tájékoztatást adni a helyi liturgikus rendről.

Szeretettel: a szerkesztők
1   2   3   4   5   6   7   8   9   Gyűjtés a harangszóra

lablec

emft_eu uszt hu-ro nka

Letölthető pályázati dokumentumok

© Hajdúdorogi Egyházmegye

Impresszum Kapcsolat