Váltás akadálymentesített változatra
fejléc
ünnep
 


Nyíregyházi Egyházmegye

Miskolci Apostoli Exarchátus

Máriapócs

Szent Lukács Szeretetszolgálat

Szent Atanáz Hittdományi Főiskola

Szeminárium

Szent Atanáz Kegytárgybolt

Görögkatolikus cigánypasztoráció

Tudásolimpia

Örökségünk kutatócsoport

Szeretettár

Diakónus

MKPK

parochia.hu

magyarkurir.hu

Keresztény Élet

Katolikus Rádió

Szent István Rádió

Bonum TV


Nagyszombat Efezoszban

2010. március 18., csütörtök

Pár évvel ezelőtt a Görögkatolikus Szemlében beszámolhattam arról, hogyan készültem az IOM (International Organization for Migration) misszióval Koszovóban a Megváltó születésére ramadán alatt a muszlim világban. Most ismét a muszlim környezetben készültem a Feltámadásra Efezoszban, az ókori kis-ázsiai városban.

A Gondviselés és munkahelyem segítségével 2009 nagyhetét Törökországban tölthettem. Éppen virágvasárnap reggel indultam, első úticélom Tekirdag=Rodostó volt. Három napig voltam a Namik Kemal University Ápolóképző Karának vendége, ahol az iskola valamennyi hallgatója – 198 - hallgató előtt tarthattam előadást a magyar egészségügyi és oktatási rendszerről. Látogatást tehettem a helyi kórházban, és egy nagyon szép, családias idősek otthonában. Az intézetet adományokból tartják fenn, amihez hozzátartozik egy gyermeknevelő intézet, ahol árva, elhagyott gyermekek számára biztosítanak otthont. Meglepett a rendkívül szabályos rend, a muszlim vallással összefüggő tisztaság betartása. Nagy élmény volt a találkozás mind az idős emberekkel, mind a gyerekekkel. Elzarándokolhattam a Rákóczi emlékházba, nagy hála és köszönet Rodostó város vezetésének és polgárainak, akik ápolják történelmünk egyik nagy egyéniségének emlékét, amit a vendégkönyvben is megköszöntem.

Innen autóbusszal utazhattam végig egészen Izmirig=Szmirnáig. Ez igen nagy élmény volt számomra, bár előtte elképzelni sem tudtam, milyen viszonyok között fogom tölteni a több mint 10 órás utat. Mondhatom, abszolút nyugati színvonalon utaztam, rendkívül kényelmes autóbusszal, végig több televíziós csatorna műsora között válogathattunk, s az autóbuszvezetőn kívül két utaskísérő volt a fedélzeten, akik óránként frissítőkkel, keksszel kínáltak bennünket. Ez éppen elég volt a nagyszerdai böjt megtartásához. Mindez benne foglaltatott a 10 lírás menetjegy árában. Felejthetetlen volt, amikor Trójánál=Canaccale átkompoltunk az európai oldalról az ázsiai oldalra. Ez a ma 70 km hosszú vízi-út a Dardanellákon vezet keresztül, ahol a tengerszoros, 4-45,5 km széles a Márvány- és az Égei-tenger között. Itt már akkor majdnem nyílott a leánder, nyílott a kora nyári természet. Innen már végig az Égei-tenger partján haladt az autóbusz még vagy hét órát. Néhol nagyon szegényes településeken, néha igazi nagyvárosokon szépen halkan haladt buszunk. Az utasok gyakran cserélődtek, de mindvégig igen kevesen voltunk. Az autóbuszvezető és az utaskísérők 3 óránként kicserélődtek, újak jöttek, a régieket pedig „elhagytuk”.

Este már sötétben értünk Izmirbe, ahol 3 millió ember lakik, megérkezéskor úgy éreztem, itt elveszek. Egyedül az idegenben, „Alíz csodaországban”, de ismét velem volt a Gondviselés, és nagyon jól tudtam tájékozódni, megtalálni a kis magánvillát, ahol a szállásom várt. Mindenütt rendkívül segítő, gondoskodó embereket találtam.

Nagycsütörtök a szakmai nap, ismét előadás, kórházlátogatás volt a háziak által biztosított program a Dokuz Eylal University Ápolói Karán. Nagypénteken kirándulás Ildi-rébe, Cesmébe, végig az Égei tenger partján, különböző hal-ételek és kenyér kóstolgatásával. Cesmében egy sokcsillagos rendkívül gyönyörű szállodában éppen megnézhettem egy szülészorvosok és szülésznők részére szervezett nemzetközi konferenciát.

És jött a nagyszombat, ahol számomra volt meglepetés vendéglátóimtól, hogy úgy gondolták, nekem mint keresztény embernek, biztosan nagy emlék lesz, ha a nagyszombatot Efezoszban töltöm. Efezosz a római birodalom nagyvárosa volt. Ókori utcákon lehet sétálni, be lehet menni az egykori házakba, meg lehet nézni a falakon a freskókat, a padlómozaikokat. Ott járhattam, ahol Szent Pál és János. János, akinek Jézus Krisztus nagypénteken a keresztről azt mondta, „Asszony, íme a te fiad”; Szent Jánosnak pedig, hogy „íme a te anyád”. Jézus Krisztus halála után az idősödő Máriát Szent János apostol Efezoszba vitte, 37-45 között itt éltek. Szűz Mária itt halt meg 60 évesen 45-ben. Jézus anyja Szent János apostol társaságában érkezett Efezoszba. A ház helyén ma kápolna áll, amely népszerű zarándokhely. János valószínűleg itt írta evangéliumát, és Pál apostol is élt itt egy ideig.

Itt a muszlim vallás mellett kegyhely/zarándokhely őrzi Mária házának helyét, ahol még a pápa is járt: 2006. november 29-én XVI. Benedek pápa mutatott be szentmisét.


Efezosz, ma Selcuk

Az ókori görög birodalom egykori második legnagyobb városában egész oszlopsorok, két színház, kórház, egy kétszintes könyvtár (az ókori világban az alexandriai után a második legnagyobb gyűjtemény itt volt), városháza, piactér, ókori kapuk meglepően ép maradványai fogadják az ide érkezőt. Az egykori kulturális élet pezsgését az is érzékelteti, hogy az egyik színház 24 ezer főt volt képes befogadni.

Az Égei-tengerhez közel fekvő Efezosz ősi városa a világ egyik legnagyobb épségben megmaradt óvárosa. Nagy élmény az efezoszi kőmaradványokon lépdelni, és megfogni Celzusz Könyvtárának hatalmas oszlopait, ami fénykorában 12 000, de lehet, hogy 14 000 tekercset tartalmazott. Tiberius Julius Celsus Polemaeanus prokonzul emlékének szentelte fia, s Kr. e. 120—110 körül építtette. A nagy melegben a néhány kilométeres gyaloglás és a böjtölés igen fárasztó volt, de igen felemelő is: végigjárni a Márvány utat, lépegetni a Szent János bazilika maradványai között, vagy megállni Lukács evangélista sírjánál. Így emlékeztem a „szenvedéstörténetre”.

Ez az utazás hatalmas spirituális ajándék volt számomra, a múltban járni a mában. A múlt emlékeinek kisugárzásából építkezni és feltöltődni.

Családom éppen a húsvét elsőnapi szentmisére indult, amikor a repülő Izmirből velem is elindult, hogy hazahozzon a keresztény, Jézus Krisztus feltámadását ünneplő világba.

Szívesen visszamennék!

Papp Katalin
Ajánlott facebook oldalak:

lablec

emft_eu uszt hu-ro nka emft_eu

Letölthető pályázati dokumentumok

© Hajdúdorogi Egyházmegye

Impresszum Kapcsolat