Váltás akadálymentesített változatra
fejléc
ünnep
 


Nyíregyházi Egyházmegye

Miskolci Apostoli Exarchátus

Máriapócs

Szent Lukács Szeretetszolgálat

Szent Atanáz Hittdományi Főiskola

Szeminárium

Szent Atanáz Kegytárgybolt

Görögkatolikus cigánypasztoráció

Tudásolimpia

Örökségünk kutatócsoport

Szeretettár

Diakónus

MKPK

parochia.hu

magyarkurir.hu

Keresztény Élet

Katolikus Rádió

Szent István Rádió

Bonum TV


Ajándék

2010. június 14., hétfő

A nyár az esküvők időszaka. Ilyenkor a fiatal párok lázasan készülődnek. Már hónapokkal előtte kiválasztják az esküvői ruhát, megtervezik a meghívót, gondosan összeállítják a menüsort és megrendelik a vacsorát. Megtervezik az esküvői műsorszámokat, zenét, verset, rózsahintést, rizsszórást, galambreptetést. Arra is van gondjuk, hogy milyen virág legyen az asztalokon, milyen színű takaró borítsa a székeket. Napokig válogatnak a neten a zenekarok videoklipjeit és a videósok referenciáit nézegetve. Azt akarják, hogy életük legszebb napja tökéletes legyen. Sokan annyira belehergelik magukat a ceremónia részleteinek aprólékos kidolgozásába, hogy összevesznek az örömszülőkkel, a koszorúslányokkal, a fotóssal, a vendéglőssel. Mire elérkezik a nagy nap, mindenki kisírta a szemét, kihegyezte az idegszálait, s a bevonuló menyasszony nem a vőlegényt nézi mosolyogva, hanem árgus szemekkel figyeli, hogy rendben mennek-e a dolgok. Dicséretes ez az igyekezet, csak éppen a lényegről tereli el a jegyesek figyelmét. Arról, hogy a boldogság nem az esküvő szervezettségén és csillogásán múlik, hanem rajtuk, kettőjükön.

Manapság minden házasulandó szeretne templomi esküvőt, hiszen olyan szép dolog a gyönyörű fehér ruhában végigvonulni a padsorok között, a szertartás is ünnepélyes, és a rokonok is le lesznek nyűgözve a gyertyafény láttán és az orgonamuzsika hallatán.

Csak kevesen vannak azok, akik átérzik a templomi esküvő jelentőségét, azt, hogy két ember Isten segedelmét kéri közös életéhez, mert tudja, hogy lehet Nélküle élni, de nem érdemes. Ők tudatában vannak, hogy az Isten házában kimondott szónak súlya van. Egy olyan szentség kegyelmében részesülnek, amely felbonthatatlan. A polgári esküvőt fel lehet bontani, az Isten által megpecsételt szövetséget lehetetlen.

A keresztény házasság nem gazdasági szövetség, hanem lelki közösség, amelyhez két ember felelősségteljes, szabad akaratából történő döntése szükséges. Nem elég a lángolás, nem elég, hogy jól érezzük magunkat a másikkal. Az kell, hogy feltétel nélkül szeressem őt, jobban, mint önmagamat, hogy teljesen odaadjam magam neki, s hogy ha kell, tudjunk alárendeltjei lenni a másiknak, szeretetből, tiszteletből.

Az Isten egyik legnagyobb csodája az, ha két ember megtalálja egymásban a boldogságot, s nemcsak egy testté, de egy szívvé és egy lélekké lesz. Minden fiatal pár aggódik azon, hogy vajon meglelte-e az igazit, hogy boldog lesz-e az életük, hogy képesek lesznek-e halálukig szeretni egymást és hűséggel leélni közös életüket? A keresztény házasságban is jelen vannak ezek az aggodalmak, de ebben az esetben nem csupán két emberről van szó. Itt van egy fontosabb tényező, akivel életünk minden mozzanatában számolnunk kell: Isten. Ő a harmadik ebben a szent szövetségben, s ha hívják, ha nem, ott van. Megkerülhetetlen. Lehet, hogy nem veszik észre, de életük egy későbbi pillanatában tudni fogják, hogy Ő volt velük.

Őt kell kérnünk életünk legszebb napján is, nem arra, hogy tegye emlékezetessé az esküvőt, hanem arra, hogy biztos, tartós legyen a szövetség, és maradéktalanul boldog a közös élet.

Nehéz, mégis olyan szép élmény a házasság. Ne hagyjuk, hogy csupán két ember érdekközössége legyen!

Isten jóságát mutatja, hogy nem lép be erőszakosan az életünkbe, hanem segít abban, hogy folyamatosan adni tudjunk egymásnak, hogy szabadon szerethessük a másikat, s hogy képesek legyünk ebben a szeretetben feláldozni önmagunkat. Abban is támogat, hogy ezt az áldozatot ne, mint mártíromságot éljük meg, hanem mint a legnagyobb örömöt.

Olyan a házasság, mint a karácsonyeste, de itt az ajándék nem egy szépen becsomagolt doboz. Ebben az ünnepben önmagamat ajándékozom oda örökre a másiknak.

Jászter Beáta
Ajánlott facebook oldalak:

lablec

emft_eu uszt hu-ro nka emft_eu

Letölthető pályázati dokumentumok

© Hajdúdorogi Egyházmegye

Impresszum Kapcsolat