Váltás akadálymentesített változatra
fejléc
ünnep
 


Nyíregyházi Egyházmegye

Miskolci Apostoli Exarchátus

Máriapócs

Szent Lukács Szeretetszolgálat

Szent Atanáz Hittdományi Főiskola

Szeminárium

Szent Atanáz Kegytárgybolt

Görögkatolikus cigánypasztoráció

Tudásolimpia

Örökségünk kutatócsoport

Szeretettár

Diakónus

MKPK

parochia.hu

magyarkurir.hu

Keresztény Élet

Katolikus Rádió

Szent István Rádió

Bonum TV


A pászka receptje

2012. április 10., kedd

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

2 kg liszt
2 csomag élesztő
kb. 1/2 1 tej
1 nagy doboz tejföl
30 dkg cukor
10 dkg mazsola
egy bő evőkanál só
10 dkg teavaj a kenéshez
1 db tojás


A lisztet egy nagy tálba átszitálom, közepébe egy kis mélyedést készítek. Kb. 2 dl tejet egy maréknyi cukorral meglangyosítok. belemorzsolom az élesztőket. Miután ez felfutott (jó habos lesz) a lisztbe elkészített mélyedésbe beleöntöm, és kevés liszttel elkavarva ez a kovász. Ezt letakarjuk, kb. 15-20 perc alatt megkel. Közben a maradék tejet, tejfölt a maradék cukorral, sóval összekeverem és meglangyosítom. A kovászhoz öntöm. Ekkor rakom bele az előre beáztatott és jól megmosott mazsolát is és elkezdem a tészta összeállítását. Miután már összeállt a tészta hozzáadom apránként az olvasztott vajat és simára, hólyagosra kidolgozom a tésztát. Tetejét kicsit meglisztezem, letakarom és meleg helyen duplájára kelesztem.

A pászka elkészítése

Kizsírozzuk a pászka tepsit és a közepére cipónagyságú kb. fél kg tésztát teszünk. Ez jelképezi Jézus testét. A nyújtótáblán a tésztából kb. 2 cm vastagságú rudakat sodrunk. Két ilyen csíkot összefonunk, a tészta köré tesszük. Ez jelképezi a töviskoszorút. Ez után az előzőekhez hasonlóan újabb kétágú fonatot készítünk, ebből kettőt-kettőt összefonunk, így négyágú lesz. Ebből a négyágúból két darabot készítünk, amit kereszt alakban ráhelyezünk a testre és a koronára. Ez jelképezi a keresztfát. Ezután egy hosszabb és vastagabb kétágú fonást készítünk és körülvesszük, illetve leszegjük vele a tésztát. A tepsi oldalán ledugdossuk, eligazítjuk, hogy szép formás legyen a pászka. Ez jelképezi az ostort. Végül a tésztából egy keveset liszttel és kicsi tojással jó keményre gyúrunk, majd kinyújtjuk 3-4 mm vastagra, 5 db kb. 20 cm hosszú, 4-5 cm széles csíkokat vágunk. Ezeket egyik oldalán 2-3 cm mélyen bevagdossuk, majd feltekerjük. Úgy néz ki, mint egy rózsa. A kereszt négy sarkába és közepébe helyezzük. Ez jelképezi Jézus öt sebét. Az elkészített pászkát újra kelesztjük, majd habosra vert tojással megkenjük és megsütjük.

A jó kelt tészta feltétele, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen és a kelesztést is lehetőleg huzatmentes meleg helyen végezzük.

A pászka 13 db tésztából készül, amely Jézust és a tizenkét apostolt jelképezi.

A leírt mennyiségből a pászka tepsi nagysága alapján tudunk egy vagy két pászkát készíteni. Én általában kb. kétharmadát használom a pászkához a maradék kevés tésztából egy kis pupuskát sütök.
Ajánlott facebook oldalak:

lablec

emft_eu uszt hu-ro nka emft_eu

Letölthető pályázati dokumentumok

© Hajdúdorogi Egyházmegye

Impresszum Kapcsolat