Váltás akadálymentesített változatra
fejléc
ünnep
 


Máriapócs

Miskolci Apostoli Exarchátus

Szent Lukács Szeretetszolgálat

Szeretettár

Szent Atanáz Hittdományi Főiskola

Görögkatolikus cigánypasztoráció

parochia.hu

Szeminárium

Szent Atanáz Kegytárgybolt

Örökségünk kutatócsoport

Tudásolimpia

Diakónus

MKPK


A pászka receptje

2012. április 10., kedd

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

2 kg liszt
2 csomag élesztő
kb. 1/2 1 tej
1 nagy doboz tejföl
30 dkg cukor
10 dkg mazsola
egy bő evőkanál só
10 dkg teavaj a kenéshez
1 db tojás


A lisztet egy nagy tálba átszitálom, közepébe egy kis mélyedést készítek. Kb. 2 dl tejet egy maréknyi cukorral meglangyosítok. belemorzsolom az élesztőket. Miután ez felfutott (jó habos lesz) a lisztbe elkészített mélyedésbe beleöntöm, és kevés liszttel elkavarva ez a kovász. Ezt letakarjuk, kb. 15-20 perc alatt megkel. Közben a maradék tejet, tejfölt a maradék cukorral, sóval összekeverem és meglangyosítom. A kovászhoz öntöm. Ekkor rakom bele az előre beáztatott és jól megmosott mazsolát is és elkezdem a tészta összeállítását. Miután már összeállt a tészta hozzáadom apránként az olvasztott vajat és simára, hólyagosra kidolgozom a tésztát. Tetejét kicsit meglisztezem, letakarom és meleg helyen duplájára kelesztem.

A pászka elkészítése

Kizsírozzuk a pászka tepsit és a közepére cipónagyságú kb. fél kg tésztát teszünk. Ez jelképezi Jézus testét. A nyújtótáblán a tésztából kb. 2 cm vastagságú rudakat sodrunk. Két ilyen csíkot összefonunk, a tészta köré tesszük. Ez jelképezi a töviskoszorút. Ez után az előzőekhez hasonlóan újabb kétágú fonatot készítünk, ebből kettőt-kettőt összefonunk, így négyágú lesz. Ebből a négyágúból két darabot készítünk, amit kereszt alakban ráhelyezünk a testre és a koronára. Ez jelképezi a keresztfát. Ezután egy hosszabb és vastagabb kétágú fonást készítünk és körülvesszük, illetve leszegjük vele a tésztát. A tepsi oldalán ledugdossuk, eligazítjuk, hogy szép formás legyen a pászka. Ez jelképezi az ostort. Végül a tésztából egy keveset liszttel és kicsi tojással jó keményre gyúrunk, majd kinyújtjuk 3-4 mm vastagra, 5 db kb. 20 cm hosszú, 4-5 cm széles csíkokat vágunk. Ezeket egyik oldalán 2-3 cm mélyen bevagdossuk, majd feltekerjük. Úgy néz ki, mint egy rózsa. A kereszt négy sarkába és közepébe helyezzük. Ez jelképezi Jézus öt sebét. Az elkészített pászkát újra kelesztjük, majd habosra vert tojással megkenjük és megsütjük.

A jó kelt tészta feltétele, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen és a kelesztést is lehetőleg huzatmentes meleg helyen végezzük.

A pászka 13 db tésztából készül, amely Jézust és a tizenkét apostolt jelképezi.

A leírt mennyiségből a pászka tepsi nagysága alapján tudunk egy vagy két pászkát készíteni. Én általában kb. kétharmadát használom a pászkához a maradék kevés tésztából egy kis pupuskát sütök.Gyűjtés a harangszóra

lablec

emft_eu uszt hu-ro nka

Letölthető pályázati dokumentumok

© Hajdúdorogi Egyházmegye

Impresszum Kapcsolat