Váltás akadálymentesített változatra
fejléc
ünnep
 


Nyíregyházi Egyházmegye

Miskolci Apostoli Exarchátus

Máriapócs

Szent Lukács Szeretetszolgálat

Szent Atanáz Hittdományi Főiskola

Szeminárium

Szent Atanáz Kegytárgybolt

Görögkatolikus cigánypasztoráció

Tudásolimpia

Örökségünk kutatócsoport

Szeretettár

Diakónus

MKPK

parochia.hu

magyarkurir.hu

Keresztény Élet

Katolikus Rádió

Szent István Rádió

Bonum TV


Tegye fel kérdését a lelkiatyának!
(IP-cím: 54.234.63.220)


Mennyi hét meg nulla? (számmal)


DJK!
Épp a minap olvastam egy cikket, miszerint Mária Magdolnának és Jézusnak közös gyermekük volt, valamint házasság szentségében is részesültek. A gyermeket nem ismerték el, hiszen a Katolikus egyház tekintélyét sértené ha nő lenne Jézus Krisztus utódja,és ezáltal őt követtük volna. Állítolag most is vannak leszármazotaik.
Igaz ez? Hogyan vélekedik a dologról?
Edit

Ez igen nagy butaság. A szentírás sehol sem említ ilyet. Kitalálni persze, sok mindent lehet, és az emberi képzelet szeret is játszani efféle meghökkentő gondolatokkal. Főként azok, akik szeretnének kötözködni a Jóistennel és annak egyházával. Ha pedig az írás arról beszél, hogy Jézus részesült a házasság szentségében, ez arról árulkodik, hogy annak írója igen szerény ismeretekkel rendelkező egyszerű ember, aki nem tudja, hogy szentségekkel a Katolikus Egyház csak a Pünkösd utáni időktől él, amely ünnep Jézus halála és föltámadás után 50 nappal történt. Az ilyen egyszerű önellentmondások is igazolják e fölvetés alaptalanságát.


Tisztelt Címzett!
Legyen szíves megírni, mikor és hol lesz a következő Jézus-ima lelkigyakorlat...
K.M.

Egyházunk által szervezett Jézus-ima lelkigyakorlat legközelebb Máriapócson lesz március 5-8 között.


Tistelt Lelkiaya!
2éve gondolkozok azon, hogy női monasztikus szerzetesrendbe szertnék állni. Úgy érzem hogy meg van hozzá a kellő hívásom. Hogyan valósulahat ez meg?
Segítségét előre is köszönöm.
Anna

Ha római katolikus közösségbe szeretne belépni, akkor javaslom, vegye föl a kapcsolatot a magyarszéki kármelitákkal (7396 Magyarszék, Kármelita kolostor 1. http://karmelita.hu), vagy az érdi ciszterci nővérekkel (2030 Érd, Tárnoki út 9-11. Telefon: +36 23 374 768. e-mail: http://uj.katolikus.hu/rendek.php?h=4). Ha pedig görögkatolikus közösséget keres, akkor vegye föl a kapcsolatot Atanáz püspök atyával vagy írjon a lelkiatya@gorogkatolikus.hu címre.


Kedves Lelekiatya
Az lenne a kérdésem hogy ha rossz gondolataim vannak amiket nem akarok konkrétan Isten káromlásra gondolok de én ezekre egyáltalán nem akarok gondolni és bárhogy próbálok szabadulni tőle csak rosszabb lesz, az lehet az ürdog műve vagz forduljak pszihológushoz? Mert lassan úgy érzem megőrülük, voltam gyónni is de szinte nem merek áldozni a gondolatok miatt. Ön szerint mit tehetek?

Igazán nem szükséges, hogy emiatt elmenjen pszichológushoz. A gondolatokkal való viaskodás semmiképp sem olyan bűn, amely miatt ne mehetne áldozni. Épp ellenkezőleg. Rendszeresen áldozzon, mert biztos lehet abban, hogy az Úr az Ő szeretetével belülről fogja Önt meggyógyítani. Inkább érzelmileg érzi tisztátalannak magát e csúf gondolatok miatt, de attól még nem nagyobb bűnös, mint ha, mondjuk, érzéketlenül elmenne egy koldus mellett. Persze, jól teszi, ha meggyónja újra és újra. Esetleg emiatt menjen gyakrabban is gyónni, egy ideig, akár hetente is. Egészen addig, amíg szépen lassan ki nem tisztul az elméje ezektől. Ha olyan környezetben él, ahol mások gyakran használnak ilyen szavakat, az, persze, nehezebb, mert azok állandóan táplálják. Ennek ellenére kigyógyulhat belőle. Ha föltolulnak ezek a szavak, tudatosan váltsa áldásra: Áldalak Téged, Uram! vagy? Szeretlek Téged, Uram! Ezek a tudatosan kimondott áldások szépen lassan elsorvasztják a káromló gondolatokat. Ráadásul még rögzülhet is a lelkében, hogy gyakran mond áldásokat. Ez lesz majd az igazi győzelem.


A férjem római katolikus, én görög katolikus vagyok. Lehet egyházi esküvőnk?

Igen, ennek semmi akadálya. Sőt, Önök meg is választhatják, hogy melyik rítus szerint szeretnék megkötni a házasságot. Hasonlóképpen megválaszthatják, hogy a gyermekeiket melyik rítus szerint szeretnék megkereszteltetni. Fontos azonban, hogy ezeket a döntéseket az illetékes pappal, a saját parókusukkal is közöljék, neki pedig be kell vezetni ezt a tényt az anyakönyvbe.


Kedves Lelkiatya.
Azt szeretném kérdezni, hogy mekkora bűnt követek el azzal, hogy nem szeretem, sőt kifejezetten utálatot érzek önmagammal szemben. Megváltozott a külsőm és nem tudom elfogadni magamat.( Nő vagyok) Nem tudom szavakba önteni, hogy mit érzek. Pár hónapja még egészséges voltam...

Ha megengedi, válaszadásképpen kiigazítom a kérdését. Ugyanis ne azt firtassa, hogy ez az állapot vagy gondolat bűn-e, hanem hogyan tud belőle kikászálódni. Az biztos, hogy e rossz gondolata nem akadályozza meg Önt abban, hogy az Eukharisztiában részesüljön. A szentgyónásában fölhozhatja, hiszen mindenkit szeretnünk kell még saját magunkat is, de ennek a rossz helyzetnek a gyökere nem ebben van. Érzelmileg nem tudott azonosulni a helyzetével. Ez azért rossz, mert ha sokáig így marad, akkor lassan a Jóistentől is elfordulhat, mert nem tudja úgy tekinteni mint ajándékot. Legföljebb azért mondanánk bűnnek, mert saját magának árt vele. Gondolataiban kell átrendeznie ezt a helyzetet. A következőt javaslom.
Gondolja át, kik azok, akik így is elfogadják Önt ezzel a változással, akiknél nem számít, hogy milyen a külseje. Ők állnak Önhöz legközelebb. Hányan vannak? Beszélgessen el velük, lehetőleg egyenként mindegyikükkel. Mindegy miről, csak egy kicsit legyen velük, beszélgessenek. Utána vegye sorra a szintén közel állókat, de akik már esetleg másként viszonyulnának emiatt Önhöz. Velük is kezdje meg a beszélgetés sort. Bármilyen témát föl lehet vetni, lényeg, hogy legyen egy kis együttlétük. A beszélgetés során érzékelni fogja, hogy valóban elfordulnak-e Öntől vagy nem. Vegye számba azokat, akiknél tévedett, mert kiderült, hogy ugyanúgy elfogadják Önt, mint eddig. Nem csodálkoznék, ha az esetek 90 százalékában így lenne. A harmadik körben szólítsa meg azokat, akik Ön szerint egészen bizonyosan emiatt viszolyognak Öntől, elfordulnak. De egy köszönés, néhány szavas beszélgetésre minden bizonnyal ők is hajlandóak. Ekkor is figyelje, valóban eltaszítják-e Önt? Itt is vizsgálja meg az arányt. Mindezek után készítsen összegzést: hány ember bizonyult elutasítónak a megváltozott külseje miatt. Mennyi lett az eredmény? Na most, ezt az egész csoportot, az elfogadókat és az elutasítókat mindet vigye szívében az Úr elé. Akik így is szeretik Önt, azokat köszönje meg, egyenként. Akik pedig megvetéssel elfordulnak, azokért pedig imádkozzék, hogy növelje bennük az Úr a szeretetet. Ezzel befejeződött a terápia. Meg fogja látni, mindezek után másként fog tekinteni önmagára. Igen, nagyon fontos, hogy Ön elfogadja saját magát. Sokat kell tennie ennek érdekében, de érdemes dolgozni rajta. Igen, most az Úrtól kapott feladata. Ne hanyagolja el.


Kedves Lelkiatya!
Érdeklődni szeretnék,hogy a II.Vatikáni Zsinat dekrétumai,tanításai vonatkoznak e a Görögkatolikus Egyházra,vagy csak a Rómaikatolikusra?Ha igen,akkor mi igen és mi nem?
Válaszát előre is köszönve: Dóka

Igen, a görögkatolikusokra is vonatkoznak ezek a dekrétumok, hiszen ők is teljes jogú tagjai a Katolikus Egyháznak. Lehetnek részek, amelyeket értelmezve kell alkalmazni, mert másként vonatkoznak a keleti rítusúakra. Vannak viszont olyan részek, amelyek pedig inkább a keletieknek szól.


kik segítenek a papnak a liturgiában?

Elsősorban a diakónus és a kántor. Az oltár közvetlen szolgálatánál azok a szolgálattevők, akik egyrészt a tömjénezőt, másrészt a bemenetekhez a gyertyákat és a ripidionokat kezelik. Külső szolgálattevők is bekapcsolódhatnak, például a evangéliumos állvány, lobogók vagy más egyéb tárgyak kezelésével. Még szebb és teljesebb a liturgia, ha az éneket is nem csak egy ember vezeti, hanem egy kántorcsoport. Régen sok ilyen volt a templomainkban, s Kárpátalján és Partiumban még ma is találunk ilyet. Tehát ilyen módon is lehet segíteni a liturgiában.
Továbbá a liturgiában segédkeznek az angyalok és a szentek is, akik láthatatlanul szintén jelen vannak a templomban.


Tisztelt Lelkiatya!
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy tudna-e nekem olyan interneten is fellelhető filmet ajánlani amely a karácsonnyal kapcsolatos és valamilyen tanácsot/tanúságot is tartalmaz?
Válaszát előre is köszönöm!
Kellemes ünnepeket kívánva: Eszter

Kedves Eszter!
Nem vagyok járatos a filmek világában. Ezt a címet találtam viszont, amelyen vélhetően tartalmas karácsonyi filmeket talál majd.
http://havannacsoport.hu/index.php/karacsonyi-filmek


Honnan jön ki pap és a ministrások a szentmise kezdetekor?

Ha van a templomban sekrestye, akkor általában ott szoktak készülni, és onnan mennek be a szentélybe. Minthogy a szentélybe a bizánci templomokban ősi szokás szerint csak férfiak léphetnek be, a leány ministránsok kívül maradnak a szentély előtt, és onnan kapcsolódnak be a körmenetekbe gyertyákkal vagy akár kis lobogókkal. Van rá példa.
Létezik olyan hely is, ahol a sekrestye kicsit távolabb van a szentélytől. Ebben az esetben kívülről vonulnak oda és a két oldalajtón lépnek be, lehetőleg úgy elosztva, hogy mindkét ajtón nagyjából azonos számú személy lépjen be. A pap vagy papok is az oldalajtón át lépnek a szentélybe, s egyedül csak akkor használják a királyi ajtót, amikor arra a liturgia menete során fölhatalmazásuk van. Amikor püspök van jelen, akkor végig nyitva van a királyi ajtó, s ő azon át léphet a szentélybe.


kedves lelkiatya. márbelefáratam a sok szerencsétlenségembe a sok fájdalomba nem tudom mittegyek keresztény vagyok de mégis ara gondolok hogy elvagyok átkozva mit tegyek segitsen .

A következőt tegye!
Mindenekelőtt menjen el gyónni. Ha teheti, keressen föl egy szerzetesházat, és ott szólítson meg egy atyát, akinél meggyónhat. Utána maradjon még ott a templomban minél hosszabban, várja meg a Szent Liturgiát és részesüljön az Eukharisztiában. Azért jobb, ha szerzetesekhez megy, mert ott több imádságot érhet a templomban. Erre most nagy szüksége van. Az sem baj, ha nem érti teljesen az imádságot, csak szívével akarjon belekapcsolódni minél mélyebben. De már az is nagyon jó, ha ott van, ott időzik hosszabban. Amikor hazamegy, otthon is folytassa az imádságot. Remélem, van az otthonában ikon vagy kereszt. Ha nincsen, föltétlen helyezzen ki egyet minél hamarabb. Az előtt folytassa az imát. Továbbá reggelenként mindig erre az ikonra vagy feszületre tekintsen először, előbb adjon hálát (ez nagyon fontos!), majd utána kérjen kegyelmet és erőt, és csak aztán induljon el a napi feladatok végzésére. Nap közben is végezhet imákat, ha tud, bemehet a templomba, de este újra álljon az ikon elé, és folytassa az imát. Még egy fontos dolog: minden nap olvassa a Szentírást. Javaslom az Apostolok Cselekedeteit és utána a folytatást. Ezt az intenzív imádságot, napi szentírásolvasást tartsa fenn legalább két hétig. Lehet több is. Ennek a végén újra menjen gyónni és áldozni. (Persze, szentáldozáshoz közben is járulhat, akár minden nap is, ha van rá lehetősége.)
Meg fogja látni azt a világosságot, amely egészen más fényben fogja megvilágítani az életét.


Kedves Atya !
Nagyon fontos kérdésre keresem a választ,merészem ide is hozom,mert azt tapasztaltam, hogy sok más hivő sincs ezzel tisztában, de kínosnak érzi erről érdeklődni. A házasságban történő szexuális életről gondolkodtam, egy katolikus atya előadása nyomán. Az alapokat ismerjük , tudjuk.DE lehet- e más célja - pld. az egymás iránt érzett szeretet és odaadás,a kapcsolat , az összetartozás erősítése - amikor a pár már nem akar gyermeket, illetve olyan korban, olyan állapotban vannak, hogy a gyermeknemzés már nem tud realizálódni, gyümölcsöt biztosan nem terem. (Ábrahám és Sára esetére most nem gondolnék.) Éljenek megtartóztatásban? (Az orvosilag igazolt meddőséget,vagy a férfi éretlenségi problémáját nem említem,mert itt soha nem lehet biztosat állítani,tehát az irány és a cél megvan ill. meg lehet az együttlét gyakorlatában és igy -gondolom-elfogadható)

A házastársak közötti testi kapcsolatnak egyik nagyon fontos célja a szeretetük kifejezése, egymás boldogítása. A gyermeknemzés is fontos cél, nem lehet teljesen kizárni annak lehetőségét, de ez nem azt jelenti, hogy minden egyes együttlét csak akkor valósulhat meg, ha annak van esélye a gyermeknemzésre. Sőt, éppen a keresztény családtervezés lényege, hogy olyan időszakokra irányítják az együttléteket, amelyek nem vagy kevéssé termékenyek.
Ez igaz az idősebb emberekre is, amikor már biológiailag nem is lehetséges a foganás, a házasok lehetősége és gyönyörű eszköze marad mindvégig szeretetük kifejezésére a testi egyesülés, vagy annak bármilyen egyéb tiszta szándékú része.


Ha valakinek meghal a keresztanyja, ez nem jelent mást, mint hogy ő már az Égből imádkozik a keresztgyermekéért. Ezért nem szokás és szükségtelen is új keresztanyát választani.
Vigyázat, a bérmaanya nem béranya. Nem lehet cserélgetni. Sajnos olyan helyzet is létezik, amikor valaki rossz viszonyban van a saját édesanyjával, mégsem jut eszébe, hogy másikra cserélje. Így van ez a kereszt- és bérmaszüleinkkel is. Mi őket kaptuk, ők minket. Krisztusban összetartozunk és imádkoznunk kell egymásért. Még akkor is, ha nem igazán jó a személyes kapcsolatunk.
Keresztapát éppen lehet utólag választani. Vagyis megkérni valakit, hogy segítsen a kereszténnyé válásban, a kereszténység hiteles megélésében. De akkor ez már lehet akár lelki atya, lelki vezető is. De ha mégsem, meg lehet kérni valakit, hogy imádságaival és tanácsaival segítsen a keresztény életben.
A bérmaszülőség szintén nem olyan hivatás, amit adogatni lehetne egymásnak. Ha kaptam, vállaltam ezt a feladatot, akkor a tőlem telhető legnagyobb odaadással kell azt végeznem. Ha az ember felelősen úgy érzi, hogy nem tudja teljesíteni ezt a szolgálatát, akkor éppen megkérhet még mást is, hogy segítsen, legyen neki is gondja a bérmagyermekére, de ettől még nem szűnik meg az első bérmaszülő felelőssége és feladata.


kedves Lelkiatya
1. ha a keresztanyam meghalt lehet e ujat valasztani?
2. ha nincs (jo) kapcsolatom a bermaanyammal lehet e masikat valasztani?
3. ha valakinek nem volt keresztapja utolag meg valaszthat e?
4. atruhazhatom e masra a sajat bermaszulosegem?
koszonom a valaszat!

Ha valakinek meghal a keresztanyja, ez nem jelent mást, mint hogy ő már az Égből imádkozik a keresztgyermekéért. Ezért nem szokás és szükségtelen is új keresztanyát választani.
Vigyázat, a bérmaanya nem béranya. Nem lehet cserélgetni. Sajnos olyan helyzet is létezik, amikor valaki rossz viszonyban van a saját édesanyjával, mégsem jut eszébe, hogy másikra cserélje. Így van ez a kereszt- és bérmaszüleinkkel is. Mi őket kaptuk, ők minket. Krisztusban összetartozunk és imádkoznunk kell egymásért. Még akkor is, ha nem igazán jó a személyes kapcsolatunk.
Keresztapát éppen lehet utólag választani. Vagyis megkérni valakit, hogy segítsen a kereszténnyé válásban, a kereszténység hiteles megélésében. De akkor ez már lehet akár lelki atya, lelki vezető is. De ha mégsem, meg lehet kérni valakit, hogy imádságaival és tanácsaival segítsen a keresztény életben.
A bérmaszülőség szintén nem olyan hivatás, amit adogatni lehetne egymásnak. Ha kaptam, vállaltam ezt a feladatot, akkor a tőlem telhető legnagyobb odaadással kell azt végeznem. Ha az ember felelősen úgy érzi, hogy nem tudja teljesíteni ezt a szolgálatát, akkor éppen megkérhet még mást is, hogy segítsen, legyen neki is gondja a bérmagyermekére, de ettől még nem szűnik meg az első bérmaszülő felelőssége és feladata.


Dicsőség Jézus Krisztusnak!
Kedves Lelkiatya!
Görög katolikus 18 éves lány vagyok és mostanába azon gondlkozok hogy Szűz Márához sok szertartásunk van sőt talán több mint Jézushoz, és sokszor megemlékezünk róla a Liturgián is. Ez valahogy úgy jön le hogy a Szűzanyát ugyanolyan szintre emeljük mint Jézus Krisztust!
Vagy tévedek? Nem tudom hogy helyes e ez a szemlélet.
Mit gondol erről?
Detti

Kedves Detti!
Abban igaza van, hogy ha így lenne, akkor bizony nagyon téves úton járnánk. Arról azonban szó sincs, hogy a Szűzanyát ugyanolyan rangra emelnénk, mint Jézus Krisztust. Hiszen Mária egyszerű ember, aki rászorult Jézus megváltó erejére. Isten teremtménye, akit szintén csakis az Isten kegyelmének köszönhetően vált szentté, és lett az Ő országának részesévé.
Ha összeszámolja, messze nincs annyi szertartásunk, amely hozzá szól, mint amennyi az Úr Jézushoz. Talán csak ez utóbbiból kevesebbet ismer. Minden nap - a Szent Liturgián kívül - legalább hét szertartásunk van, amely Istent dicsőíti. Ez testvérek között is évente több, mint két és félezer. Ehhez képest az Istenszülőnek címzett szertartásunk csupán a paraklisz (római katolikusoknál még a rózsafüzér is), de amely korántsem kizárólag Máriához szól. Említhetjük még a Máriához szóló akathiszt himnuszt, amely azonban szintén eredeti helyén Istent dicsőítő reggeli szertartás, csak annak egy kiemelt részét szeretik a hívek énekelni. Persze, Mária és a Teremtő Isten helyét is méltóságát nem lehetne kifejezni a szertartások számarányával. Máriának mindig csupán közvetítő szerepe van, s mindig az Isten az, aki Szentlelke által cselekszik. Még a máriapócsi csodákban is.


Kedves Lelkiatya!
A közeljövőben fogunk menni értelmi fogyatékos emberekhez/gyerekekhez a családommal mert ruhaadományokat viszünk nekik . A saját pénzemből vettem nekik karácsonyra 12 db csokit. Édesanyám nagyon leszidott érte, mondván hogy ha ilyen gazdag vagyok akkor adjak már neki is a pénzemből. (pedig nem élünk rossz körülmények között, mindenünk meg van)
Kell hogy legyen lelkiismeret furdalásom? Lelkiatya mit gondol erről?
Válaszát előre is köszönöm!
Imádságos szeretettel,
András

Ne haragudjék az édesanyjára. Nyilván nem értette meg azt a gondolatot, amellyel Ön segíteni akart másoknak. Törekedjék arra, hogy úgy adja tudtára a segítő tetteit, hogy az minél kevésbé bőszítse őt föl. Ezzel együtt is az édesanyjának ez a másként való gondolkodása ne akadályozza az Ön segítő szándékát. De mindig körültekintően, bölcsen kell azt tenni. Sajnos óhatatlan, hogy előforduljanak hasonló összeütközések.


Kedves lelkiatya!
Római Katolikus lány lehet Görög papnak a felesége? ... Van akadálya a házasságnak?
Válaszát előre is köszönöm!
J.

Ez lehetséges, csak a pap feleségének azonosulnia kell a keleti rítussal, hiszen különben az egész életét számára idegen környezetben kellene élnie.
Általában ilyen esetekben a római katolikus leány a házasságkötéssel föl is veszi férjének rítusát.


Kedves Lelkiatya. Én voltam az,aki érdeklődött az imakérés iránt. Szeretnék imát kérni a Lelkiatyától, ha lehet a férjem és magam számára. A férjem súlyosan megbetegedett és az én egészségem is megromlott. Előre us nagyon köszönjük.

Természetesen imádkozom Önökért és megkérem erre a szerzetes testvéreimet is.


Tisztelt Lelki atya!
Az a problémám, hogy mások problémáiba, gondjaiba nagyon beleélem magam, néha már lassan belebetegszem. Ön szerint mit lehet tenni, hogy egy kicsit közönyösebb legyek másokhoz és ne legyen lelkiismeret furdalásom, ha nem tudok valakinek segíteni.
Válaszát előre is köszönöm! Egy elkeseredett lány

Kedves Húgom!
Elkeseredésére igazán semmi oka nincsen. Szép adománnyal rendelkezik, az Úr megadta Önnek, hogy mélységesen együtt tud érezni másokkal. Ne védekezzék azzal, hogy próbál közönyösebb lenni, hanem tanulja meg jól és helyesen kezelni ezt az értékes adottságát. Kétségtelen, nagyobb szerepet kell adni az értelemnek. Józanul át kell gondolni, hogy mit tud segíteni és mit nem. Amiben nem tud segíteni, azt nem várja Öntől az Úr. Ezt a józan értékelést lehet gyakorolni, meg lehet tanulni. Amikor azt látja, hogy nem tud segíteni, akkor egy imával kérje az Urat, vagy éppen az Istenszülőt, hogy Ő segítsen rajta. Amikor pedig tud, akkor cselekedjék. Higgye el, nagyon értékessé válhat így az élete, csak meg kell tanulni jól kezelni ezt az adottságát.


KEDVES ATYA!

MEGSZERETNÉM KÉRDEZNI, HOGY A DOHÁNYZÁST KÖZÖS IMÁBA MEG GYÓNHATÓ E , VAGY CSAK GYÓNTATÓ SZÉKBE?

A dohányzás káros szenvedélyét közös imádságban is megbánhatja. Ez azonban nem szentgyónás. Nálunk ismeretlen közösségi gyónásnak a gyakorlata és nem is ajánlott. Hallottam arról, hogy Nyugaton terjedőfélben van, de egyáltalán nem követendő. Igaz, Kronstadti Szent János is alkalmazta Oroszországban, de az meg egészen kivételes út, szintén nem terjeszthető gyakorlat.
Ha közösségi imádságokban bűnbánatot is tart a dohányzása miatt, azért az egyéni szentgyónásban is mondja el ezt a gyöngeségét, ne hallgassa el. Akkor külön is kap kegyelmet, hogy egyszer majd sikerüljön gyakorlatilag is megszabadulnia tőle.


Kedves Lelkiatya!
Jó szemmel nézi azt a Katolikus egyház, ha olyan zenéket hallgatok amiket egy Baptista énekes énekel? Nagyon szeretem ennek az előadónak a zenéit. Olyan lélekfelemelő, Istenhez közelebb visz ha hallgatom. Gond az ha ettől az előadótól hallgatok enéket?
Válaszát előre is köszönöm!
Juli

Kedves Juli!
Hallgassa csak nyugodtan ezeket a zenéket. Gondoljon közben minél többet a Jóistenre. Ha ezek az zenék, énekek az imádságát, az Isten iránti szeretetét segítik, akkor mi rossz lehet benne? Amire figyelmeztetem, hogy ne ennyiben merüljön ki az Isten iránti szeretete. Ne hanyagolja el a szentségi életet, a rendszeres szent gyónást, a gyakori szentáldozást. Ha ezeket megtartja, minden, ami körülveszi a Jóisten felé fogja segíteni.


kedves lelki atya!kérdeznék valamit
van egy illető akire mostanában úgy gondolok , hogy bárcsak ne ismertem volna, mert mindig miatta irigykedik egy lány. egyszer azért mert jó kapcsolatban lettünk, máskor azért, mert nekem van partnerem a táncon neki meg azért nincs mert egy szerelem miatt otthagyta a csoportot.
de amúgy ő volt aki egy mondattal meg mentette az életem és ezért számomra egy csoda h ismerem. meg életem legvagányabb tánctáborát éltem vele végig, de néha meg megbánom az egész élmény sort....de az a lényeg h nagyon jó volt vele lenni, táncolni meg úgy általában minden
csak az a bizonyos szerelem közbe szólt és mintha egy dolog eltört volna.
és olyan fura ez az érzés....miért van ez ?
egy álmodozó lány

Nagy gonddal oda kel figyelnünk egymásra. Gyakori jelenség, hogy valaki fülig szerelmes lesz, és ettől számára eltűnik körülötte a világ. Szárnyaló boldogságot érez, és észre sem veszi, hogy mások is vannak körülötte, hogy másokra is figyelnie kellene. Sokszor ez is oka annak, hogy egy szerelmi kapcsolat másokban irigységet szül, megrontja a korábbi barátságokat. Persze, más okai is lehetnek. Mindenesetre nem szabad hagyni, hogy a szerelem mások irányában elvakítson. Ha boldogságot élünk meg, feladatunk, hogy örömünket mások felé is továbbítani tudjuk, Ehhez azonban nagy szükség van erre a figyelmes szeretetre (1Pét 1,22).


Kedves Lelkiatya.
Találtam az interneten egy olyan oldalt, hogy a Csodásérem óratóriuma. Itt lehet imádságot kérni. Vannak un.gyertyk, amik 1,7,30 napig égnek . Ezalatt kegyelemben részesülhetünk, ha elmondjuk az adott imát, ami fel van tüntetve a honlapon.
Lelkiatyának mi a véleménye erről?

Furcsának tartom. Az ima hatékonysága nem a szavai összetételétől függ, hanem a szívünk állapotától. Ha ez a szolgáltatás azt segíti, hogy ilyen módon valaki buzgóbban imádkozik, akkor elérheti célját. De pusztán azért, mert valahol virtuális ég a gyertya, még nem közvetítődik több kegyelem. Javaslom, hogy inkább valóságosan menjünk el templomba és úgy gyújtsunk gyertyát, mondjunk imát. Vagy akár otthon is megtehetjük ugyanezt. Ennél nem tud többet nyújtani semmilyen világhálón keresztül kínált kegyelmi szolgáltatás.


Kedves Lelkiatya!
Nyáron szeretnék párommal egybekelni, viszont ő (mint vőlegény) görög katolikus én pedig (a menyasszony) római katolikus vagyok. Ellátogattunk egy római katolikus paphoz, akitől azt a választ kaptuk, hogy ő nem tud minket összeadni (pedig kifejezetten őt szerettük volna) mivel a vőlegényem nem római katolikus, hanem görög. Ebben az esetben mit lehet tenni?
Válaszát előre is köszönöm!

Javaslom, hogy keresse föl az Önökhöz legközelebb lakó görögkatolikus papot, bizonyára segíteni fog. Hozzáteszem, hogy jogilag a római atya is megeskethetné Önöket, csupán engedélyt kell kérnie az illetékes görögkatolikus paptól. Talán emiatt javasolta az egyszerűbb megoldást, hogy forduljanak az illetékes görögkatolikus parókushoz.


Kedves Lelkiatya.
Tanácsát szeretném kérni. Mostanában édesanyámnal megromlott a kapcsolatom. Súlyos anyagi gondokkal küszködnek. Én anyagilag és lelkileg is igyekszek ezt lelkileg enyhíteni. Mostanában nekem is gondjaim vannak. A férjem beteg. Én is. De ő jobban. Senkinek sem tudom elmondani a fájdalnamat, senki sem hallgat meg. Ha édesanymnak elmondom, kiborul, ha nem mondom vagy ha letagadom azért.Sokszor nagyon elfajult a vita köztünk. Volt, hogy öngyilkossággal is megfenyegetett. A férjemnek nem mondhatom, nem akarom mégjobban elkeseríteni. A barátnőm a saját problémájával van elfoglalva. Pszichiáterre nekem nem jut, a várólista hosszú. Minden szabadidőmben imádkozok, mert egyedül az nyugtat meg. De még igy is elkeseredett vagyok.
Hogyan lehet ezt a problémát megoldani? Van valamilyen keresztény lelk segélyszolgálat? Nagyon magamra marsdtam a gondjaimmal. Ember szó hiányzik.

Jól érzi, hogy helyzetén sokat segíthet, ha valakinek el tudja mondani a gondjait. Ha Nyíregyházán, vagy annak közelében él, szívesen ajánlom az un. Görög Menta családsegítő központunkat, Tóth András atya feleségével együtt szívesen fogadja az emberi szóra, megértésre szorulókat.
Bizonyára hasonlók más városokban is vannak. De ha egyszerűen fölkeres egy idős pap bácsit, akkor neki is elmondhatja töviről-hegyire a gondjait. Már ettől is megkönnyebbül, és az édesanyjával való kapcsolatot jobban fogja tudni kezelni. Ugyanakkor a legfontosabb, amire Ön is rátalált, az imádság. Maga az Úr Isten tud a legmegértőbb társ lenni. Érdemes minden gondunkkal Őhozzá fordulni.


Kedves Lelkiatya.
Lehet az oldalon valahol vagy internetes katolikus helyen imát kérni? Ahol imádkoznak betegekért?
Előre is köszönöm.

Nálunk, egyelőre csak ezen a fórumon, a lelkiatyának írt levelekben lehet imát kérni. Erre máskor is volt már példa, s gyakran nem csak én imádkozom, hanem továbbítom a kérést a szerzetes társaimhoz is.


Kedves Lelkiatya!

Hazugságot követtem el, vagyis az történt, hogy egy helyi pékség mellett élek, ahova gyakran járnak az emberek éjjel is, habár maga a pékség nem dolgozik éjjel, de a tulajdonos kinyitja a pékséget, ha valaki későn is megy... Na nem is ez a lényeg, hanem egy ilyen alkalommal láttam, hogy néhány ember akit ismerek, ott van kint várja, hogy kinyissák a pékséget, és szerettem volna egy kicsit társalogni velük, behivni őket megmelegedni, mert eléggé zárkozott vagyok, és akartam probálni uj barátokra tenni szert, és ezért kitaláltam az okot, hogy miért mentem ki az utcára (valojában csak azért, hogy behivjam őket, de nekük mást mondtam).
A kérdésem az tehát, hogy kellemetlenül érezném magam ez miatt gyonni, de mégis akkor is, ha nem rossz szándékből volt, megint csak hazudtam, ami miatt nem tudom, hogy áldozhatok-e...

Előre köszönöm válaszát!

Amikor Szentáldozáshoz járul, tartson bűnbánatot, amelybe minden bűnét befoglalja, közöttük ezt az apróságot is. Amikor pedig a legközelebbi szentgyónását végzi, akkor említse meg ezt a bűnt is. Alig róható fel Önnek, de mégiscsak bűn volt, amit máskor kerülni kell.


Kedves Atya !

Köszönöm az ajándékát. Megértettem a "szentségi" jelenlétet és Istennek a rosszban való jelenlétét. Nagyszerű dolog, hogy Önök ezen a fórumon vállalják a segítséget a tudatlanok felvilágosításában és ilyen gyors választ adnak ! Bárcsak tudnám valamivel viszonozni. Talán imádsággal Önért, ha nevét nem is tudom. Majd körülírom Istennek :))

Szeretettel: A.

A Jóisten mindenkit személyesen, név szerint ismer. Így aztán elég a távoli utalás az imádságban. Amit meg is köszönünk.


Tisztelt Lelkiatya!
Furcsa kérdésem van. Létezik-e a katolikus ( római, vagy görög) egyházban olyan papaszentelés napjainkba amit nem hoznak nyilvánosságra, a nyilvánosság teljes kizárásával történik, titokban tartják meg.
Válaszát előre is köszönöm. Isten áldásával. Csilla

Ha papszentelésre gondolt, akkor azt kell mondanom, igen, lehetséges ilyen. Sajnos, ma is vannak olyan országok, ahol valóságos és nyílt keresztényüldözés folyik, mint néhány évtizeddel ezelőtt nálunk és a környékbeli országokban is. Ha nálunk nem is, de Romániában, Ukrajnában, Szlovákiában voltak az üldözések miatt titkos pap- és püspökszentelések. De Magyarországon ma nem tudok ilyet elképzelni.


Kedves Lelkiatya?
Átkot csak és kizárólag ördögűző pap vehet le? A saját plébánosom nem?
Hol lehet ördögűző papot találni. Borsod megyéből írok.

Köszönöm előre is!

A megközelítés nem szerencsés. Nem tekinthet úgy az átokra, mint ha az valami rátehető vagy levehető dolog volna. Így nem lehet levenni. Ha megkéri a plébánosát, hogy imádkozzon Önért, bizonyosan megteszi. Ha valaki átkot mondott Önre vagy szeretteire, ez csak akkor árthat, ha Ön komolyan veszi és fél tőle. Buzgó imádsággal Ön is meg tud szabadulni ettől az átkos félelemtől. Persze, ebben a pap még többet segíthet. Ha Miskoc közelében lakik, menjen be a városba és vagy görögkatolikus parókián vagy római plébánián kéri az atyától az imát, meg fogja kapni tőle.


Kedves Lelkiatya!

Felnőtt gyermekem jó szellemű, templomba járó, komoly gondolkodású ember, valami miatt a szentáldozást mégis kerüli. Felfigyeltem arra, hogy amikor a család elindul áldozni, ő mindig kikerüli a lehetőséget. Gyónni eljár, meg is gyón, de áldozni nem szokott. Próbáltam vele beszélgetni erről, de ilyenkor is kitérő válaszokat ad. Azon túl, hogy imádkozom érte, mit tehetek még?

Egy édesanya

Kedves Édesanya!
Valóban az imádsággal tudja legjobban segíteni a fiát. Bizonyára megvan a belső oka annak, hogy a fia távol marad a szentáldozástól. Ha rendszeresen gyónik, akkor talán az atyával tud erről beszélgetni, és lassan felszínre jön a megoldás. Ne csodálkozzék, hogy nem az édesanyjának nyílik meg erről, ez gyakori jelenség. Ha minden nap van ezért egy imádsága, akkor a mostani megoldatlan helyzet sok kegyelmet fog teremni.


Dicsőség Jézus Krisztusnak!
Tisztelt Lelkiatya!

Az idén is én mondom a templomban a karácsonyi verset. Tavaly már elmondtam Ady Endrétől a Karácsonyi rege című verset. Ami véleményem szerint az egyik legszebb, legnagyaobb karácsonyi lelkületü vers.
Az idén valami másat szeretnék mondani ami legalább ennyire szép. Szeretnék a karácsonyi misén megjelent híveknek meghitt pillanatokat szerezni.
Nem tudna nekem ajánlani szép, meghitt karácsonyi verset/verseket?

Válaszát előre is köszönöm!

András

Kedves András!
Figyelmébe ajánlom a Szegedi Piaristák honlapját. Igen gazdag, világhálón keresztül elérhető versgyűjteményt kínálnak. Ott kedvére böngészhet.
http://www.szepi.hu/irodalom/vers/karvers/


Kedves Lelkiatya!

Elmúltam már 30 éves, és nagyon szeretnék korban hozzám illő rendes lányokkal ismerkedni, de nem tudok, ill. nem találok. A városunkban a templomba járók között nem találok hozzám illőt, ill. nagyon kevés korban hozzám illő hölgyek járnak. Próbálkoztam már társkeresőkön is, katolikus társkeresőn is, de sajnos mindegyik előfizetéses volt, és akiknek írtam, vissza sem írtak. Velem van a gond? Szeretnék már családot, és attól félek, hogy kifutok az időből. Hol lehetne ismerkedni egy olyan kisvárosi fiatalembernek, aki bizonyos megyeszékhelyekhez képest is kb. 80 km-re lakik?


Köszönettel:Peti

Kedves Peti!
Sajnos ma jóval nehezebb házasodni, mint régebben. Láthatóan a fiatalok nehezebben szánják rá magukat, nehezebben tudnak elköteleződni. (Ez az egyik oka, egyébként, a papi és szerzetesi hivatások csökkenésének is.) Ezzel együtt Ön is tehet azért, hogy találjon társat és végre megállapodjék egy jó házasságban. Igen, ez most az Ön feladata. Bátran járjon el olyan keresztény helyekre, ahol fiatalokkal, korban Önhöz illő lányokkal tud találkozni. Figyelmébe ajánlom a Kefit társaságot, amelynek rendezvényeiről a honlapunkon tud tájékozódni. Bárhol is lakik, tegyen lépéseket arra, hogy együtt legyen másokkal, barátokat szerezzen. Nem föltétlen csak a lányokat kell vizsgálgatni célirányosan, azt nem is javaslom. De kössön ismeretségeket, barátságokat, és ezek egyszer csak megtermik a szép párkapcsolatot is. Persze, minden nap imádkozzon is ezért, kérje a Jóistent, hogy hozzon el olyan társat Önnek, akivel neki tetsző módon szép családi életet fognak majd élni.


Kedves Lelkiatya!
Szinte már 12 éve ülök együtt egy padba a legjobb barátommal. Mostanába egyre több feszültség van köztünk,és egyre többet veszekszünk. Teljesen elegem van belőle. És úgy érzem hogy neki is belőlem. Valamint 1 éve összejött a másik legjobb barátommal, és vele is hasonló a helyzet. Állandóan együtt vannak és engem és más embereket teljesen semmibe vesznek. Olyan mint ha bezárkóznának egy buborékba és nem foglalkoznak akülvlággal egyáltalán. Mindenben egymásnak adnak igazat, még akkor is ha tudják hogy nekünk van igazunk. Ezzel nem csak az én idegredszerem teszik tönkre hanem a másét is. A minap elültünk egymástól és nem is érintkeztem velük. annyira nyugodtabb volt a napom. Gondolkoztam hogy teljesen el kellene tőlük határolódnom, így nyugodtabbak lennének a körülmények. De félek hogy tönkre megy a lánnyal 12 éves barátságunk valamint a fiúval is szinte 3 éve barátok vagyuk.
Mi a véleménye a dologról?
Válaszát előre is köszönöm.
Szerettel
Vivien

Kedves Vivien!
Sajnos, a barátságok alakulnak, változnak, megszűnnek, újak keletkeznek. Persze, jó lenne, ha örökké tartanának, de az emberi változékonyság miatt a barátság sem örök. Persze, vannak szép kivételek, életen át tartó barátságok is. Ha úgy érezzük, hogy eltávolodtunk egymástól - ez főként 14 és 18 éves korban szokott bekövetkezni -, akkor nincs értelme erőltetni a dolgot. Ha kicsit távolabbra kerülnek, ez még nem baj, engedni kell. Lehet, így még a viszonyuk is jobbá válik utána. Hiszen, talán már nem ugyanazok a dolgok érdeklik Önöket, mint korábban, nem ugyanazok a célok vezetik. Persze, van ebben szomorúság, de bölcsen kell kezelni, hogy a nagy félreértések eredményeképpen nehogy csúnyán szembeforduljanak egymással.


Kedves Lelkiatya!
Már irtam Önnek néhányszor a rossz munkakörülményekkel kapcsolatban...addig jutottam,hogy mérlegelem a döntést,hogy mielöbb elmegyek innen.Ebben kérném a tanácsát,hogy Ön szerint mennyi ideig lenne érdemes maradni egy ilyen helyen?A szüleimmel tul jo kapcsolatom nincs,inkább közömbösnek mondanám,nem hinném,hogy megértenék ha felmondanék...hétvégi iskolába járok,amit nagyon szeretek,de ott miután lehallgatom az órákat startolok a munkahelyre és már kimerit az egész.Van valamennyi félretett pénzem abbol egy ideig kitartanék.De nehéz meghozni a döntést.Próbálom átimádkozni,átelmélkedni mi lenne a helyes.Továbbra is zavar a dohányfüst,az emberek modortalansága,a zajos környezet,ez egy közönséges hely...már négy hónapja nem volt szabadnapunk,egész napokat is kellett dolgozni,és már érzem a stressz negativ hatásait,szoritást két oldalt a fejemben,minden egyes éles zajra rossszul reagálok.Multkor az egyik emberre rászoltam,hogy ne rugdossa a gépet,erre ö szidta az anyánkat,meg parasztnak,hülye libának nevezett,nagyon összeszolalkoztunk,én egy kulccsomot dobtam az irányukba,meg néhányszor földhöz vágtam a kulcsot.Nehéz koncentrálni a munkára mikor hangosan szól a televizio,hangoskodnak,egyfolytában csattognak a játékgépek,volt hogy pénzt is rosszul adtam vissza,saját káromra.Meg egyfolytában kiakarják tolni a játékosok a munkaidöt,ebböl is van vita közöttünk.Önzésnek tartom,hogy feltartóztatnak,van elég idö,hogy játsszanak.Nekem meg félora is sokat számit,különösen este,munkaidön kivül nem dolgozok,ehhez tartom magam.Már belefáradtam,belekeseredtem az egészbe.Mindig ugyanazokat a csatákat kell megvivni.Férfiakat se szeretnék látni jó darabig,iszonyodok tölük,meg a trehányáguktól.Itt ha figyelmeztetünk valakit,mi vagyunk a szemtelenek,másik helyen ilyen dolgokért kitiltják öket,minket nem vesznek komolyan mert lányok vagyunk.Meg a fönök nem segit ezekben a dolgokban,abba se szol bele mi hogyan intézzük,öt csak a pénz érdekli,meg hogy menjen az üzlet.
Válaszát elöre is köszönöm!

Valóban, jó lenne minél hamarabb szabadulni ettől a munkahelytől. Az ennek a bölcs módja, hogy folyamatosan keres új munkahelyet, és amikor már biztosnak látszik, akkor hagyja ott ezt a mostanit. Azt vizsgálja meg magában, hogy még mennyi lelki tartaléka van. Kibírja-e addig, amíg meg nem találja az új munkahelyet? Jó lenne, ha kibírná. Mert különben új feszültségforrást iktatna be az életébe: lesz-e munkahely. A szüleivel is megnőne emiatt a feszültség, s ha netán hosszabb ideig mégsem jutna munkához, önmagát is kezdené emészteni, hogy miért is jött el. Javaslom tehát a mihamarabbi munkahelyváltást, de higgadtan, szépen kiszámítva a lépéseket. Imádságban kérje a Jóistent, hogy oldódjon meg ez a helyzete. De imádkozzék ezekért a szegény játékgépező emberekért is! Nagyon rájuk fér.


Kedves Lelkiatya!

Azt olvastam, hogy az Athosz hegyi Köztársaságban csak ortodox vallású férfiak élnek. Ha én mint római katolikus férfi, ellátogatnák oda, hogy fogadnának? Eltölthetnék ott néhány napot, vagy be sem engednének?

Az ott lakókra vonatkozik, hogy csak ortodox férfiak lehetnek. Látogatók mehetnek a félszigetre más vallású férfiak is. Általában 4-5 napi ott tartózkodást engedélyeznek a zarándokoknak.


Kedves Atya !

Az egyik facebookos oldalon azt olvastam, hogy Isten a rosszban is jelen van. Persze nincs pontosan kifejtve, hogy mire is gondolnak. Egy atya azt irta, hogy ezt nevezzük Isten "nem szentségi jelenlétének".Nem értem. Isten csak jó és csak maga a Szeretet. Rossz a cunami. Abban is benne van ? Azt már jobban érteném, hogy a rossz emberben is benne van, mert minden ember Isten képmása, azaz pld. van szabad akarata, még akkor is ha súlyosan bűnös és ez, azaz a szabad akarat isteni tulajdonság. Tudna egy segítő mondattal világot gyújtani az agyamban, hogy értsem a "rosszat" és a "nem szentségi jelenlétet".
Köszönettel:

Talán pontosabb úgy fogalmazni, hogy Isten mindenütt és mindenben fölismerhető, mindent áldássá tud alakítani. A szökőár és az általa okozott katasztrófa természetesen nagyon rossz, de az egyes ember számára mégis hordozhat áldást. Attól függ, hogyan tekintek rá. Ennél sokkal szörnyűbb volt Hirosima és Nagaszaki, ahol az emberi gonoszság pusztított és tett nyomorékká százezreket. Mégis olvastam több beszámolót arról, hogy ez vezetett sokakat megtérésre és jó elhatározásra.
A másik emberben fölismerni Istent még mélyebb valóságot tár föl. Valóban minden emberben jelen van az Isten. Ezért is mondja Jézus, hogy amit bárkinek tesztek, azt nekem teszitek (Mt 25,40. 45).
Ami önmagában rossz, az is lehet jó annak, aki Istenben hisz, és bízik Benne, hogy jobbra fordítja (Róm 8,28: akik Istent szeretik, azoknak minden javukra válik). A nem szentségi jelenlét-nél arra gondolhatott az atya, hogy nem úgy, mint az Oltáriszentségben, az Eukharisztiában. Az egészen különleges jelenlét, semmi máshoz nem hasonlítható. Másként van jelen az egyes emberben, másként a minket ért dolgokban, a világ teremtményeiben. Minél nagyobb a hite valakinek, annál inkább képes fölismerni az Ő jelenlétét.


Ennek az egész mesének nincsen semmi értelme. Honnan veszi a cikk írója ezeket a badarságokat? Ki mondta el neki, hogy mi történik a földi életen túl, kívül, előtte, utána? A Biblia szava világos: Isten a semmiből teremtette a világot, Isten alkotta meg az embert, és meghívta az örök boldogságba. Ezzel szemben ez a nyakatekert elmélet azt akarja elhitetni, hogy mi, emberek, érző lények, a Teremtő Isten képmása csupán energiamezők vagyunk, amelyek hol így hol úgy rendeződnek az időben és a térben.
Egyetlen abszolút igazság létezik: hogy Isten van. Minden Tőle származik, a gondolat, a gondolkodás, az önmagamra eszmélés és természetesen ez a gyönyörű világ, amelyet a mi örömünkre alkotott. Azzal, hogy a semmiből létbe hívott, egyszersmind meghívott az örök boldogságra is. Ennek mintegy előszobája ez az itteni világ, amelyben teljesen szabadon élünk, és szabadon elfogadhatjuk az Ő meghívását, vagy el is utasíthatjuk Őt. Ezt tanítja a Biblia, évezredek óta ez az emberiség tanítója, pontosabban ez által tanít bennünket maga az Isten. Ezzel szemben ez a kitalált hullámelméletnek semmi előzménye nincsen, csak a 20-20. századi ezotéria tud efféle marhaságokat kitalálni.


Tisztelt Lelkiatya!

Ön mit gondol az alábbi cikkről? Bár azt hiszem, írt már arról itt hogy a görög katolikus vallás nem igazán támogatja az ezotériát. Összeegyeztethető-e a vallással, a görög katolikussal? Nem tudom, miért de úgy érzem van benne valami, ha teljesen nem is, de némi igazság van benne. Vagy minden attól függ, miben hiszünk, vagy van abszolút igazság? Válaszát előre is köszönöm!

http://www.blikk.hu/blikk_eletmod/eleve-elrendeltetes-vagy-szabad-akarat-2137357

Ennek az egész mesének nincsen semmi értelme. Honnan veszi a cikk írója ezeket a badarságokat? Ki mondta el neki, hogy mi történik a földi életen túl, kívül, előtte, utána? A Biblia szava világos: Isten a semmiből teremtette a világot, Isten alkotta meg az embert, és meghívta az örök boldogságba. Ezzel szemben ez a nyakatekert elmélet azt akarja elhitetni, hogy mi, emberek, érző lények, a Teremtő Isten képmása csupán energiamezők vagyunk, amelyek hol így hol úgy rendeződnek az időben és a térben.
Egyetlen abszolút igazság létezik: hogy Isten van. Minden Tőle származik, a gondolat, a gondolkodás, az önmagamra eszmélés és természetesen ez a gyönyörű világ, amelyet a mi örömünkre alkotott. Azzal, hogy a semmiből létbe hívott, egyszersmind meghívott az örök boldogságra is. Ennek mintegy előszobája ez az itteni világ, amelyben teljesen szabadon élünk, és szabadon elfogadhatjuk az Ő meghívását, vagy el is utasíthatjuk Őt. Ezt tanítja a Biblia, évezredek óta ez az emberiség tanítója, pontosabban ez által tanít bennünket maga az Isten. Ezzel szemben ennek a kitalált hullámelméletnek semmi előzménye nincsen, csak a 20-20. századi ezotéria tud efféle marhaságokat kitalálni.


Tisztelt Lelkiatya!

Lehet hogy írtam már Önnek munkahelyi gondjaimmal, beilleszkedési problémákkal kapcsolatban. De most úgy érzem, újra írnom kell, ki kell írnom magamból, csak más szemszögből talán. Fiatal, viszonylag pályakezdő nő vagyok, könyvelőként dolgozom már pár hónapja a helyi önkormányzatnál. Itt többnyire idősebb, 45-55 éves korosztály között lévő hölgyek vannak, van egy-két fiatalabb is, bár én vagyok a legfiatalabb. Ezért főleg nehéz az alkalmazkodás, beilleszkedés. Két idősebb hölgy meg egy fiatalabb hölgy a közvetlen munkatársam, akikkel egy helyiségben vagyunk. Az egyik, az idősebb, akinek már csak két éve van a nyugdíjig, szóval az ő részéről különösen érzek egyfajta neheztelést, ellenszenvet, piszkálódást, de a másik hölgy is tud bántó lenni, együtt meg néha tényleg bántóak. A fiatalabbik, aki korban igazából inkább köztem és az említett két idősebb hölgy között áll, már rendesebb velem, de nem érzem, hogy ő mellettem állna. Olyan elkeseredett vagyok sokszor, és rossznak érzem magam, amiért ilyen vagyok, lelkiismeret furdalásom van. Tudom, hogy nevetséges, hogy ilyen problémáim vannak, de mégsem tudok vele mit kezdeni úgy érzem. Próbálok megfelelni, főleg a munkában, de úgy érzem, annál jobban piszkálnak. Apró dolgokért megszólnak, nem értenek meg, hogy mit akarok mondani. Már nem egyszer fordult meg a fejemben, hogy felmondok, mert már nem bírom tovább ezt. De eddig minden munkahelyen kb ez volt, tehát nem hiszem hogy jobb lenne bárhol is. Tudom, hogy bennem van a hiba főleg, bár tudom hogy sok bunkó ember van, de nekem magamon kell változtatnom, csak néha úgy érzem, benne ragadtam a sárban, hiába szeretnék változtatni. Bár lehet azt sem látom be, hogy másnak sem könnyebb, még a beilleszkedés sem. Lehet, hogy Ön is megerősít abban, hogy igazából lehet, hogy én bántom saját magamat, én nem fogadom el saját magam, a környezetem csak ennek a kivetülése, csak tükröt tart elém. Tudom, hogy szeretnem kellene ahhoz saját magam, hogy mások is szeressenek.
Másik problémám, ami ehhez kapcsolódik kicsit, hogy jövőre szeretnék egyetemre jelentkezni, gyógypedagógiát szeretnék tanulni, ami csak Szegeden meg Pesten van, természetesen munka mellett csak levelezőre, és remélem, hogy továbbra is itt fogok dolgozni, mert a munka kell, már csak a pénz miatt is, hogy tudjak tanulni, és valamiből élni is kell, még ha itthon is lakom. Bár még azt mondhatom, hogy szerencsés helyen dolgozom, mert itt még talán meg tudom oldani a tanulást. Csak akkor is félek, hogy hogyan fogják fogadni a többiek, hogy fognak hozzám állni, mikor alapból így állnak hozzám. Bár nagyon elhatároztam magam, olyannyira hogy kész vagyok bármit vállalni, nem tudom mi ez, de hatalmas erőt érzek most magamban ahhoz hogy lépjek, hogy vállaljak dolgokat. Úgy érzem magam, mintha egy meghívót kaptam volna erre a szakmára, a tanulásra, és most jött volna el az ideje, és remélem, Isten átsegít a nehézségeken. Ön mit gondol, mit tanácsol?
Válaszát előre is köszönöm! H.

Kedves H.!
Ön fiatal, mégis igen jó önismerettel rendelkezik, sőt, annak a tudásával is, hogy mit is kellene tennie. Ez, persze, még nem azonos azzal, hogy képes is megtenni, de tudnia kell, hogy a legtöbb ember még idáig sem jut el. Jó lehetősége van tehát a fejlődésre, az önnevelésre. Az elvárásaiból kell sokat elengednie. Reggelenként ne azzal lépjen be a munkahelyére,hogy a munkatársainak hogyan kell(ene) viselkedniök, hanem épp fordítva, azt vizsgálja meg, hogy Önnek hogyan kell egyikkel is, másikkal szemben is viselkednie. Ne adja föl, ne fáradjon bele abba, hogy keresi az alkalmazkodás legjobb formáját. Ez nem saját egyéniségének föladása, épp ellenkezőleg, annak belső megerősítése, hogy Ön nem másoktól függ, képes az akaratával alakítani a saját magatartását. Ehhez nagy erőre van szükség.
Ebben fogja megerősíteni Önt ez a tanulás, sőt, magának a döntésnek is meghozatala, hogy vállalkozik rá. Nem kizárt, sőt, egészen bizonyosan lesznek ellenzői is, akár a családban, akár a munkahelyén. De ez ne tántorítsa el. Ön nem egy elveszett ember. Sok érték rejlik Önben, amelyet számon is kér az Úr. ezek kamatoztatása éppen ez, hogy igyekszik úrrá lenni saját magán, és kitartó lesz az elhatározásában és a tanulás kemény munkájában. Persze, legfontosabb, hogy ehhez kérje a Mindenható segítségét. Akkor minden sikerülni fog Önnek.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   
Ajánlott facebook oldalak:

lablec

emft_eu uszt hu-ro nka emft_eu

Letölthető pályázati dokumentumok

© Hajdúdorogi Egyházmegye

Impresszum Kapcsolat