Vissza normál üzemmódba
Kezdőlap Rólunk Liturgia Közösségeink Hírek Linkek
 3. szombat: El tudom-e fogadni, ha másként alakulnak a dolgok, mint szeretném? Mennyire bosszant fel a változás? Ragaszkodom-e a saját elképzelésemhez, vagy adok teret mások meglátásainak is? Milyen gyorsan mondok véleményt a másik álláspontjáról? Kellően megfontolom-e, hogy nem neki van-e igaza velem szemben? Ma megpróbálom fölfedezni Isten akaratát a másik emberen keresztül is.
Ne úgy legyen, ahogy én akarom, hanem ahogyan te! (Mk 14,36)
Tricentenáriumi esztendő

A háromszáz éve történt pócsi Mária ikon könnyezésének és az azóta eltelt időszak ajándékainak kívánunk méltó emléket állítani azzal, hogy a 2015. esztendőt a Hajdúdorogi Egyházmegyében a tricentenárium jubileumi évének nyilvánítjuk. Sok szép eseménnyel szeretnénk gazdagítani ezt az esztendőt, amelynek legkiemelkedőbb pontja az augusztusi Nagyboldogasszony búcsú lesz.


Új imádságos füzetek

Szeretettel tudatjuk a kedves hívekkel, hogy a Hajdúdorogi Egyházmegye gondozásában új imádságos füzetek jelennek meg. Ezekkel is szeretnénk bíztatni híveinket, hogy a Nagyböjt során még buzgóbb imádsággal vegyenek részt a szertartásokon.


A pócsi Mária-kegykép országos körútjának részletes programja

A pócsi Mária-kegykép országos körútjának részletes programjai az alább letölthető plakátokon találhatók.


Jelentkezés görögkatolikus hit- és erkölcstan oktatásra

A magyar oktatási rendszerben kötelező az erkölcstan (más szóval etika) vagy a felekezeti hit- és erkölcstan (röviden: hittan) tantárgy választása. Az iskolai erkölcstan (etika) életszabályokról szól; a hit- és erkölcstan nyilván gazdagabb tartalommal bír: megtanítja a keresztény hit alapjait, és erre építi a boldog élethez utat mutató értékrendet. A görögkatolikus hit- és erkölcstan is tartalmazza mindazokat a tárgyi ismereteket és viselkedési normákat, amelyeket az etika-oktatás fontosnak tart és elmélyít, de mindezek forrását a szeretet Istenében fedezi fel és mutatja be. A gyermeknevelést hivatásának tekintő és azt felelősen végző szülő ezt a többletet felismeri és biztosítja gyermeke számára.


A kegykép körútjának máriapócsi programja

A kegykép körútjának március 8-ai és 24-ei máriapócsi programja.


16. alkalommal lesz Theolingua Nyelvvizsga a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán

2015. március 20-ig lehet jelentkezni a 16. alkalommal megtartandó államilag elismert egyházi szaknyelvi nyelvvizsgára a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán.


Előadás a Görög Menta Házban

Szülői feladataink a gyerek fejlődésének tükrében címmel folytatódik a már megkezdett előadássorozat Nyíregyházán a Görög Menta Házban, mely keretében a következő alkalommal a korai kötődés, az anya-csecsemő kapcsolat és az apa szerepét ebben a kapcsolatban témáját fogják körüljárni az előadók a résztvevőkkel közösen.


Szertartási utasítás hangos kiegészítése – 2015. március 8.

Az alábbiakban a 2015. március 8-i, Nagyböjt 3. (Kereszthódoló) vasárnapjának kottáit és letölthető hangfelvételeit találják.


A Görögkatolikus Médiaműhely televíziós műsora – 2015. február 26. és március 01.

A Görögkatolikus Médiaműhely „A SZERETET EREJE" c. és „HITVALLÁS" c. műsora 2015. február 26-án és március 1-én a Kölcsey Televízióban.


Kántorhangok csendülnek fel Nyíregyházán

A Kántorhangok sorozat részeként újabb koncertet rendeznek a Szent Atanáz főiskolán március 9-én, melynek keretében nagyböjti görögkatolikus énekek, himnuszok, motetták, valamint Bach, Csajkovszkij, Haydn, Händel, Pergolesi, Purcell, Rjabcsenko és Wagner művei hangzanak el.


II. Keresztény Tudományos Diákköri Konferencia a Rákóczi-főiskolán

A Rákóczi-főiskolán működő görögkatolikus lelkészség, a GörögKör második alkalommal szervezett február 26-án Keresztény Tudományos Diákköri Konferenciát a beregszászi intézményben.


Házas lelkigyakorlat

A Szórvány Pasztoráció szervezésében ismét házas lelkigyakorlatot szerveznek Budapesten a Szinaxis Görögkatolikus Diákotthonban, ezúttal 2015. március 14-én.


Utánpótlás nevelés

A tavalyi KRSZH foci kupa nyertese a nyíregyházi evangélikus roma szakkollégium volt. Ezért február utolsó napján ők szervezték a találkozót Nyíregyházán. A Magvető Görögkatolikus Tanoda vezetői megragadták az alkalmat a találkozásra, a szurkolásra. Csatlakozott a tanodásokhoz Fülöp püspök atya is.


Roma Napot szervezett az Apor Vilmos Katolikus Főiskola Vácon

A konferencia plenáris előadásainak témája az egyházak szerepéről szólt, délután pedig tanítói, óvodapedagógus és szociálpedagógiai szekcióban folyt tovább a diskurzus.


A Sója Miklós iskoláról a Kossuth Rádióban

Sokan kísérik figyelemmel a nyíregyházi Huszár-telepen működő Sója Miklós általános iskolánk sorsát. Annak világába, hétköznapi életébe pillantott be a Kossuth Rádió egyik, sokak által kedvelt műsora, a Vendég a háznál. Akit érdekel, s aki teheti, hallgassa meg hétfőn délelőtt 11.32-kor kezdődő adásukat!


Jézus-ima találkozó a Menta Házban

2015. március 2-án (hétfőn), a megszokott időpontban (délután 4-től 7-ig) tartjuk a Jézus-ima összejövetelünket a Menta Házban (Kálvin tér 9.).


Szertartási utasítás hangos kiegészítése – 2015. március 1.

Az alábbiakban a 2015. március 1-jei, Nagyböjt 2. (Palamasz Gergely főpap) vasárnapjának kottáit és letölthető hangfelvételeit találják.


Átadták Máriapócson az új zarándokközpontot

A tegnapi napon, február 25-én, egy épületet szenteltünk fel, egy helyet, ahol a „látogató” esztétikailag is igen szép környezetben, már érkezésekor találkozhat a Kegyhely különlegességével. „Bevezetődik” a Kegyhely világába, s innen léphet tovább a Kegytemplomba, ahol az isteni befogadó szeretet várja Őt.


Meghalt Júlia Voznyeszenszkaja orosz írónő

2015. február 20-án Berlinben meghalt Júlia Voznyeszenszkaja orosz költő, író, a keresztény kalandregény megteremtője.


Kerületi hittanverseny Nyíracsádon

A Nyíradonyi Esperesi Kerület idén Nyíracsádon rendezte meg a kerületi hittanversenyt. A templomban tartott rövid megnyitó és imádság után a Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskolába mentünk át a megmérettetésre.


Éld meg a pillanatot!

Február 20. és 22. között a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumban tartotta idei nagyböjti ifjúsági lelkigyakorlatát a Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet (GISZ) Éld meg a pillanatot! címmel.


A Görögkatolikus Médiaműhely televíziós műsora – 2015. február 22.

A Görögkatolikus Médiaműhely „HITVALLÁS” c. műsora 2015. február 22-én a Kölcsey Televízióban.


Meghívó az új Máriapócsi Zarándokközpont megnyitójára

Újabb örömteli pillanatához érkezett Máriapócsi Nemzeti Kegyhelyünk, hiszen ebben az esztendőben a zarándokhely születésének 300. évfordulóját tartjuk, amikor is több ünnepséggel és épületek átadásával akarjuk emlékezetessé tenni ezt az évet, így nagy szeretettel hívom a templomtéren napokban elkészült gyönyörű ZARÁNDOKKÖZPONT ünnepélyes felszentelésére, amit 2015. február 25-én 15.00 órai kezdettel tartunk.


KEFIT-es böjti lelkigyakorlat Sajópálfalán

KEFIT-es böjti lelkigyakorlatra hívunk minden kedves érdeklődőt Sajópálfalára!


A Sajópálfalai Zarándokház márciusi programjai

A Sajópálfalai Zarándokház a következő programokkal várja márciusban az érdeklődőket.


Szertartási utasítás hangos kiegészítése – 2015. február 22.

Az alábbiakban a 2015. február 22-i, Nagyböjt 1. (Igazhitűség) vasárnapjának kottáit és letölthető hangfelvételeit találják.


A Görögkatolikus Médiaműhely televíziós műsora – 2015. február 12. és 15.

A Görögkatolikus Médiaműhely „A SZERETET EREJE” c. műsora 2015. február 12-én és „HITVALLÁS" c. műsora február 15-én a Kölcsey Televízióban.


Olvassuk együtt az egyházatyákat! – Panagia Szabadegyetem

Olvassuk  együtt az egyházatyákat! (Patrisztika – másképp) címmel indít szabadegyetemi előadássorozatot a Panagia Központ február 18-tól.


Adományokkal és böjttel segítsük az ukrajnai, háború sújtotta területen élő testvéreinket!

Minthogy az elmúlt 25 év alatt már számtalanszor megmutatkozott a magyarok segítőkészsége főként a Kárpátalján élők javára, Atanáz atyával arra az elhatározásra jutottunk, hogy a magyar görögkatolikusok között gyűjtést szervezünk. Néhány hét múlva nyílik alkalom Jusztin Bojko sztudita atyával való találkozásra, aki rendszeres szolgálatot teljesít a frontvonalon. Rajta keresztül lesz lehetőségünk kijuttatni a segélyszállítmányt. Ennek érdekében a Hajdúdorogi Egyházmegyében és a Miskolci Exarchátusban gyors lefolyású gyűjtést hirdetünk.


Szívvel-lélekkel – Egerben

Nagy lelkesedéssel indult a szolnoki Szent Tamás Görögkatolikus Általános Iskola alsó tagozatos gyermekcsapata a várva-várt kirándulásra Egerbe és a Szalajka-völgybe február 11-én.


Görög táncház a Panagia Központban

A nagyböjt előtt újból görög táncházat rendezünk.


Ferenc pápa nagyböjti üzenete (2015)

A nagyböjt a megújulás ideje az Egyház, a közösségek és minden egyes hívő számára. Legfőképpen azonban a kegyelem ideje (vö. 2 Kor 6,2). Isten nem kér tőlünk semmi olyat, amit előtte már meg ne adott volna nekünk: „Azért szeretjük (az Istent), mert ő előbb szeretett minket” (1 Jn 4,19).


Szenvedélybetegek lelkigyakorlata

Szeretettel hívjuk fel a figyelmet, a következő szenvedélybetegek lelkigyakorlatára, mely február 19-én délután veszi kezdetét és 22-én, vasárnap ér véget. Vezetője Titkó István atya lesz.


Liturgikusének-verseny 2015

Hetedik alkalommal hirdetjük meg a liturgikusének-versenyt a görögkatolikus egyházi énekkultúra iránt érdeklődők és azt gyakorlók számára.


A Görögkatolikus Médiaműhely televíziós műsora – 2015. február 08.

A Görögkatolikus Médiaműhely „HITVALLÁS” c. műsora 2015. február 8-án a Kölcsey Televízióban.


Egy falatka odaadás – e-üzenetek a nagyböjtben

Idén is szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy olvasóink, látogatóink s akár mások is, minél többen egyre mélyülő lélekkel tudjanak bekapcsolódni a nagyböjt áldást hozó folyamatába.


Kántorok és éneklők lelkigyakorlata Máriapócson

Március 13-án, pénteken kezdődik a Máriapócsi Zarándokházban a kántorok és éneklők lelkigyakorlata, melyre szeretettel várunk minden érdeklődőt, régi ismerősöket és újakat is.


Jézus-ima lelkigyakorlat Máriapócson

Szeretettel invitáljuk a kedves testvéreket következő Jézus-ima lelkigyakorlatunkra, Máriapócsra. A szép lelki program március 5-én, csütörtökön kezdődik Máriapócson a Zarándokházban és 8-án, vásárnap ér véget.


Rózsafüzér lelkigyakorlat Máriapócson

Szeretettel hívjuk fel a kedves testvérek figyelmét legközelebbi rózsafüzér lelkigyakorlatunkra, mely február 23-án 15 órakor veszi kezdetét és 25-én az ebéd után, 13 órakor fejeződik be.


A Jézus-ima és a keleti szerzetesség

2015. február 7-én a „A Jézus-ima és a keleti szerzetesség. Imaélet a monostorban és azon kívül” címmel rendeztek konferenciát a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.


Szertartási utasítás hangos kiegészítése – 2015. február 15.

Az alábbiakban a 2015. február 15-i, Vajhagyó vasárnap ünnepének kottáit és letölthető hangfelvételeit találják.


Bazilita Harmadrend lelkigyakorlata

2015. február 13. és 15. között tartják Máriapócson a Bazilita Harmadrend lelkigyakorlatát, melyet Bíró László püspök atya vezet.


Dr. Keresztes Szilárd püspök atya jubileuma

Dr. Keresztes Szilárd püspök atya 2015-ben ünnepli pappá szentelésének 60., püspökké szentelésének 40. évfordulóját.


Isten facebook-ja (februárban)

Kéthetenként szerda este, a szertartások után együtt böngésszük Isten facebook-ját – üzenetein, képein, szentjein keresztül. (Ez akkor is „működik”, ha akadozik az áramszolgáltatás.)


Emlék-zarándoklat február 7-én

Barna Tibor nyíracsádi fiatalember minden évben a kegykép el- és hazahozatalának emlékére gyalogosan zarándokol februárban és szeptemberben Hajdúdorogról Máriapócsra.


Országos anyanyelvi siker Nyíracsádról

Váraljai Virág, a nyíracsádi Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola tanulója lett a győztese a Ne felejtsetek! elnevezésű anyanyelvi verseny országos döntőjének.


Nyílt nap a Papnevelő Intézetben és a Hittudományi Főiskolán

A hagyományoknak megfelelően idén is nyílt napra hívjuk azokat a fiatalokat (elsősorban a 11-12. évfolyamos középiskolásokat, illetve idősebbeket), akik a papnövendékek sorába való jelentkezést fontolgatva szívesen betekintenének a szeminárium életébe.


Szertartási utasítás hangos kiegészítése – 2015. február 8.

Az alábbiakban a 2015. február 8-i, Húshagyó vasárnap ünnepének kottáit és letölthető hangfelvételeit találják.


Nyitott szeminárium

Patrisztikus filozófiatörténet címmel nyitott szeminárium indul a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán a 2014/15. tanév 2. szemeszterében.


Előadássorozat a Menta Házban

Szülői feladataink a gyerek fejlődésének tükrében címmel folytatódik a már megkezdett előadássorozat Nyíregyházán a Menta Házban, mely keretében a következő alkalommal a testvér a családban, a testvérféltékenység és a testvérkonfliktusok témáját fogják körüljárni az előadók a résztvevőkkel közösen.


Felvétel a nyíregyházi Szent Zsófia Görögkatolikus Leánykollégiumba

A félévi vizsgák után is várjuk azoknak a hallgatóknak a jelentkezését, akik a 2015/2016-os tanévre valamelyik nyíregyházi felsőoktatási intézménybe nappali tagozatos hallgatóként nyertek felvételt, és így kollégiumi férőhelyet keresnek.


A Jézus-ima és a keleti szerzetesség. Imaélet a monostorban és azon kívül

2015. február 7-én (szombaton) a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán "A Jézus-ima és a keleti szerzetesség. Imaélet a monostorban és azon kívül" címmel rendeznek konferenciát.


A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola képzési kínálata a 2015/16-os tanévre

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola az alábbi kínálattal várja a jelentkezőket a 2015/16-os tanévre.