Vissza normál üzemmódba
Kezdőlap Rólunk Liturgia Közösségeink Hírek Linkek
 GYŰJTÉS HARANGSZÓRA - hogy megszólaljon a békesség hangja!

Nagy tervünk, hogy a 300. születésnapot Máriapócson új haranggal ünnepeljük.

1715. augusztus 1-jén a Bécsbe szállított máriapócsi kegykép másolata csodálatos módon szintén könnyezni kezdett. Ettől kezdve mind a mai napig zarándokok sokasága látogat ide, s emiatt ezt a rendkívüli eseményt tekintjük a Kegyhely születésnapjának. Erről a 300. évfordulóról kívánunk méltóképpen megemlékezni 2015-ben, s ennek keretében egyéb jelentős rendezvényünk mellett, egy 15 mázsás harangot is szeretnénk elhelyezni a bazilika üresen álló tornyában.


Con Spirito – Bizánci Napok

A „CON SPIRITO” Egyházzenei Fesztivál egy évente ismétlődő esemény, amelyen a nagy magyar történelmi egyházak zenei kultúrája kerül bemutatásra. Idén görögkatolikus egyházunk közreműködésével a bizánci rítusú zene áll a középpontban.


Szertartási utasítás hangos kiegészítése – 2015. Pünkösd – FRISSÍTVE!

Az alábbiakban a 2015. május 24-i, Pünkösd ünnepének kottáit és letölthető hangfelvételeit találják.


Betegek és gyógyítók országos zarándoklata

Május 31-én ismét megrendezik Máriapócson a Betegek és gyógyítók országos zarándoklatát.


Tudásolimpia döntő

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola a 2014-2015. tanévben is meghirdetette a Görögkatolikus Tudásolimpia elnevezésű tehetséggondozó versenyét, amelyre mind a három egyházmegye oktatási intézményeiből jelentkeztek diákok. Összesen több, mint 400 fő vállalta a megmérettetést.


Együttműködési megállapodás: Eperjes-Nyíregyháza

Az Eperjesi Egyetem Görögkatolikus Teológiai Kara és a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola 2010-ben együttműködési megállapodást kötött oktatási és kutatási projektek támogatására. Az öt évre szóló együttműködési megállapodás megújítására 2015. május 19-én Eperjesen került sor.


Zsolozsmás tábor Nyíracsádon

A Hajdúdorogi Főegyházmegye területén – a tavalyi évhez hasonlóan – idén is Nyíracsádon lesz a Zsolozsmástábor július 6. (hétfő) és július 9. (csütörtök) között Fülöp érsek, metropolita atya részvételével.


II. Lakatos Menyhért Szavalóverseny

2015. május 22-én rendezik meg a Miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégiumban a II. Lakatos Menyhért Szavalóversenyt.


Országos történelmi verseny Nagykőrösön

2015. május 15-én Nagykőrösön az I. világháború témájában a „Magyar Hősökre emlékezzünk” országos történelem versenyen 32 csapatból 19. helyet szerezték meg a nyíracsádi görögkatolikus általános iskolánk diákjai.


Országos második helyezést ért el az Efrém Fm iskolarádió

Kedvenc iskolai médiumunk képviselői május 8-án, a 22. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon vehették át a nívós elismerést a DUE Médiahálózat vezetőitől. Nagy szeretettel gratulálunk a szerkesztőknek! Az iskolarádió tagjai: Bakos Csinszka, Czeglédi Lili, Dani Virág, Giczei Zsófia, Karsai Marianna, Karsai Máté, Kovács Edit (volt diákunk), Lehel Vilmos, Sivadó Georgina, Szacsuri Panna, Vattamány Tekla (főszerkesztő), Zámbó Anna. A rádió vezetője: Szoboszlai Csaba.


Előadás a Görög Menta Házban

Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt előadássorozatunk (Szülői feladataink a gyermek fejlődésének tükrében) következő alkalmára!


Együttműködési megállapodást írt alá Kocsis Fülöp érsek-metropolita és Orbán Viktor miniszterelnök

A Hajdúdorogi Metropólia megalakításával újabb szilárd pillére született meg a keresztény Magyarországnak - jelentette ki Orbán Viktor hétfőn Debrecenben, miután megállapodást írt alá Kocsis Fülöp érsek-metropolitával hétfőn Debrecenben.


A Görögkatolikus Médiaműhely televíziós műsora – 2015. május 17.

A Görögkatolikus Médiaműhely  „HITVALLÁS” c. műsora 2015. május 17-én a Kölcsey Televízióban.


20 éves a Hodászi Görögkatolikus Cigány Egyházközség temploma – Ünnepségsorozatunk 2. napja

Az első (nikeai) egyetemes zsinat atyáinak vasárnapján ünnepi templombúcsúi Szent Liturgiára került sor az 1995-ben felszentelt hodászi Mennybemenetel templomban.


20 éves a Hodászi Görögkatolikus Cigány Egyházközség temploma – Ünnepségsorozatunk 1. napja

Kétnapos rendezvénysorozattal emlékeztünk Hodászon a cigány egyházközség temploma fennállásának 20. évfordulójára. A szombati napon különböző kulturális és szabadidős programokon vettek részt a szép számmal összegyűlt egyházközségi tagok és távolabbról érkezett vendégek.


A Görögkatolikus Médiaműhely televíziós műsora

A Görögkatolikus Médiaműhely "A SZERETET EREJE" c. műsora kéthetente a Kölcsey Televízióban.


Gyermekbúcsún járt a Kántorjánosi csapat

Május 9-én a Kántorjánosi magyar és cigány egyházközségének gyermekei és felnőtt kísérői részt vettek a gyermekbúcsún. Megmutattuk, hogy igen is tudunk újra és újra összefogni és közösen is megmutatni, hogy a jövő a gyermekeké!


Együtt kirándult Kántorjánosi magyar és cigány görögkatolikus egyházközsége

Május 1-jén a hosszú hétvége első napján mind a magyarok, mind pedig a cigány egyházközség hívei izgatottan várták, hogy megvalósul-e a kirándulás, mivel elég rossz idők voltak az elmúlt napokban. A Jó Istennek köszönhetően elég szép időt kapva sikeresen megérkeztünk Sátoraljaújhelybe, előbb a görögkatolikus templomot néztük meg.


Szertartási utasítás hangos kiegészítése – 2015. Zsinati atyák vasárnapja

Az alábbiakban a 2015. május 17-i, a Zsinati atyák vasárnapja kottáit és letölthető hangfelvételeit találják.


Egyházközségi képviselő-testületek zarándoklata

Egyházközségi képviselő testületek zarándoklatát tartjuk május 17-én Máriapócson.


Szertartási utasítás hangos kiegészítése – 2015. Mennybemenetel

Az alábbiakban a 2015. május 14-i, a Mennybemenetel ünnepének kottáit és letölthető hangfelvételeit találják.


Közös filmnézés a Görög Menta Házban

Az Anyabuli című filmet tekinthetjük meg közösen a Görög Menta Házban (4400 Nyíregyháza, Kálvin tér 9.) Egy kellemes hangulatú vígjátékkal készültünk, mely számos mély gondolatot rejt magában, ugyanakkor akár saját életünkre, családunkra is ráismerhetünk a film által bemutatott karaktereknek, családmodelleknek köszönhetően.


Felvidéki Séták ’15 – Dorogiak a Rákóczi Szövetség háromnapos kirándulásán

Sokadszor utaztatja a Rákóczi Szövetség a magyarországi középiskolásokat szlovákiai magyar diáktársaikkal a Felvidék történelmi tájain . Erre kaptunk meghívást (2013 tavasza után ismét) mi, hatan Hajdúdorogról a Szent Bazil Gimnáziumból, hasonlóképp, mint a további résztvevő iskolák, pl. a szentimrések vagy az evangélikusok Nyíregyházáról.


Rómában jártunk

Az Ifjúsági Missziós Társulat szervezésében iskolánkból hárman – Truczkó Balázs, Kozák Feri és jómagam – közel egy hetet tölthettünk el az örök városban; Rómában. Velünk tartott iskolánk volt tanulója Tóth Péter és nővére Tóth Andrea, valamint Keczán Ibolya néni is, aki az ifjúsági missziósok helyi vezetője.


Elkezdődött a máriapócsi Családvár építése

A Máriapócsi Lelkigyakorlatos- és Zarándokház melletti üres telekrész éveken keresztül csak a parkolást szolgálta és itt működött a helyi piac is. A kegytemplom előtti tér rendezésének következő lépéseként ide épül most fel a Családvár, amely a templomépítést 1731-ben elindító Bizánczy György püspök után a Bizánczy-ház nevet is kapja.


Balkányban járt a hodászi Angyalok Kertje Óvoda

Május 7-én, csütörtökön a CKÖ – Kulturális Fesztivál keretében a balkányi Szent Jácint Görögkatolikus Óvodában vendégeskedett a hodászi Angyalok Kertje Görögkatolikus Óvoda egy csoportja.


XII. Szent Flórián Bál

Május 16-án tartja a Budai Görögkatolikus Egyházközség a Szent Flórián Bált a megszokott helyen, a Budavári Önkormányzat épületében.


A Görögkatolikus Médiaműhely televíziós műsora

A Görögkatolikus Médiaműhely "A SZERETET EREJE" c. műsora kéthetente a Kölcsey Televízióban.


Fórum a Boldog Terézia Katolikus Egyetemi Feminine Studies Szakkollégiumban

2015. május 6-án este értelmiségi fórumot szervezett a Debreceni Egyetem Pedagógusképzési Szakkollégiuma és a debreceni Boldog Terézia Katolikus Egyetemi Feminine Studies Szakkollégium.


Szertartási utasítás hangos kiegészítése – 2015. Vakonszületett vasárnapja

Az alábbiakban a 2015. május 10-i, a Vakonszületett vasárnapja ünnepének kottáit és letölthető hangfelvételeit találják.


Noé bárkája játszótér átadása a Gyermekbúcsún

Máriapócson, május 9-én a gyermekbúcsún lesz a Noé bárkáját formáló új játszótér megáldása. Az Európai Uniós pályázati forrásból épülő játszótérre a Hajdúdorogi Egyházmegye az Ilona-Malom Műhely Játszótérépítő Bt-vel kötött szerződést nettó 10,7 millió forint értékben.


Családtábor 2015 - utolsó felhívás a jelentkezéshez

Célegyenesben van a jelentkezések véglegesítése, de ahhoz, hogy megtartsuk a tábort, szükséges a legkevesebb 150-200 fős létszám. Kérjük, hogy akik tervezik a részvételt, azok a parókus atyákon keresztül a gorogkatolikus.hu honlapon feltétlenül regisztráljanak minél hamarabb, napokon belül!


Az egyház szerepvállalása a speciális oktatási feladatokban

A Debreceni Egyetem Pedagógusképzési Szakkollégiuma és a Boldog Terézia Szakkollégium tudományos ülést tart, melynek témája: „Az egyház szerepvállalása a speciális oktatási feladatokban”.


Gyermekbúcsú Máriapócson

2015. május 9-én, szombaton kerül megrendezésre a Gyermekbúcsú Máriapócson, melynek idei mottója: Találkozzunk a Feltámadottal!


Ballagóink 2015-ben

Tanulmányaik végeztével elballagtak végzős diákjaink egyházmegyéink oktatási intézményeiből. E jeles alkalomból készült tablókat büszkén tesszük közzé honlapunkon is.


Hit, vallás, művészet: Beszélgetés Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolitával

Hit, vallás, művészet témában szervez beszélgetést az MTA DAB Művészettörténeti Munkabizottság Debrecenben Kocsis Fülöp érsek-metropolita közreműködésével 2015. május 7-én.


A Görögkatolikus Médiaműhely televíziós műsora – 2015. május 3.

A Görögkatolikus Médiaműhely  „HITVALLÁS” c. műsora 2015. május 3-án a Kölcsey Televízióban.


A debreceni Petőfi téren lesz a Metropólia új központi épülete

Ferenc pápa rendelkezésének megfelelően a Hajdúdorogi Egyházmegye székhelye Debrecenbe költözik. 2015. április 30-án döntött Debrecen Önkormányzata, hogy a Petőfi tér 8. és 9. szám alatti épületeket határozatlan időre, használatra átadja az új érseki központ kialakítására.


Rózsafüzér lelkigyakorlat Máriapócson

Szeretettel hívjuk fel a kedves, imádkozni vágyó, rózsafüzért kedvelő hívek figyelmét, hogy ismét lehetőség van jelentkezni a szokásos Rózsafüzér lelkigyakorlatra, szintén szokásosan Máriapócson, a Zarándokházban.


Ifjúsági lelki nap Máriapócson

Minden érdeklődő fiatalt szeretettel várunk Máriapócson ifjúsági lelki napra 2015. május 23-án, szombaton.


Jézus-ima találkozó a Görög Menta Házban

2015. május 4-én (hétfőn), a megszokott időpontban (délután 4-től 7-ig) tartjuk a Jézus-ima összejövetelünket a Menta Házban (Kálvin tér 9.).


Szertartási utasítás hangos kiegészítése – 2015. Szamariai asszony vasárnapja

Az alábbiakban a 2015. május 3-a, a Szamariai asszony vasárnapjának kottáit és letölthető hangfelvételeit találják.


Anyák és nők búcsúja Máriapócson és kiállítás megnyitó

Szeretettel hívjuk a kedves testvéreket május 3-án Máriapócsra, ahol ismét megtartjuk, az Anyák és nők búcsúját, mely minden éven gyönyörű megemlékezés és köszönetmondás az anyákról és nőkről, ott ahol égi Édesanyánk, az Istenszülő Szűz könnyeket hullatott gyermekeiért.


Legottosok mentenek Nepálban

Ma reggel a KARISZ mentőcsoport 6 fővel (2 fő Életjel mentőcsoport, 2 fő Főnix mentőcsoport, illetve 2 fő Legott mentőcsoport) egy Magyarországon elő, de Nepálban hegyimentőként dolgozó hetedik taggal kiegészülve megérkezett Katmanduba,


A Bábel című film a Görög Menta Házban

Alejandro González Iñárritu filmrendező alkotását tekinthetjük meg közösen a Görög Menta Házban (4400 Nyíregyháza, Kálvin tér 9.) filmklubunk következő alkalmából.


 Péchy Blanka-díjat kapott kolléganőnk az Anyanyelvápolók Országos Szövetségétől

Szabóné Sándor Gabriella, a nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Gimnázium és Általános Iskola magyartanára, az Aranyszájú Szent János beszédművelő kör vezetője, a Szabolcs–Szatmár–Bereg megyei szakkörvezető tanárok anyanyelvi körének tagja. 15 évvel ezelőtt kapcsolódott be a nyelvművelő mozgalmakba, munkáját példamutató igényesség, pontosság jellemzi.


Palamasz Szent Gergely és teológiája - teológiai tanulmányi nap Nyíregyházán

2015. május 5-én a Hajdúdorogi Metropólia és a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola teológiai tanulmányi napot tart Nyíregyházán Palamasz Szent Gergelyről és teológiájáról.


Jelentkezés a Szent Zsófia Görögkatolikus Leánykollégiumba

A Szent Zsófia Görögkatolikus Leánykollégium felvételt hirdet a 2015/2016-os tanévre felsőoktatásban tanuló nappali tagozatos főiskolai, egyetemi lány-hallgatók részére.


Szórványbúcsú Máriapócson

Újra mozgalmas hétvége zajlott Nemzeti Kegyhelyünkön, hisz a megújult máriapócsi környezet élettel telt meg mikor 24-én, pénteken megérkeztek a szórvány egyházközségek zarándoklatára a kedves zarándok testvérek.


Kőkereszt-szentelő és -avató Örökösföldön

Az örmény genocídium 100. évfordulójára emlékeztek Nyíregyházán.


Sójás diákok sikere a Szent Imre gimnázium versmondó versenyén

2015. április 23-án immár negyedik alkalommal rendezte meg a Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola „Bodzavirág” versmondó versenyét. A versenyt négy évvel ezelőtt álmodta meg Tóthné Kolocsán Ildikó tanítónő, aki akkor még iskolai, később városi, idén pedig már megyei szinten szervezte a megmérettetést a többi lelkes „szentimrés” tanító nénivel. Pregitzer Fruzsina színművésznő, Finy Petra és Weinrauch Katalin költőnők után ebben az évben Kiss Ottó József Attila- díjas költő volt a zsűri díszvendége, akik örömmel jöttek, és megelégedve, élményekkel gazdagon, Nyíregyházát és a Szent Imrét is a szívükbe zárva távoztak városunkból


Versmondók versenye a Sójában… és azon túl

Nívós zsűri előtt szavalhattak a Sója Miklós iskola diákjai a költészet napja alkalmából, hiszen Halász Krisztina igazgatónő mellett Kocsis Fülöp metropolita atya és Káli-Horváth Kálmán festőművész, irodalmár foglaltak helyet a zsűrik asztalánál.


Csepeli majális

A margitszigeti görögkatolikus családi nap idén elmarad. De a csepeli egyházközség felajánlása alapján, mindenki részt vehet egy közös piknikezésen. Akik majálisozni szeretnének, azoknak a csepeli templom parkjában május 16-án, szombaton 10 órától erre lehetőségük lesz.


Érseki Szent György-kupa 2015

A hajdúdorogi Szent Bazil Oktatási Központ ebben az évben is meghirdeti versenyeit labdajátékokban a Szent György Kupáért. Szeretettel várjuk az egyházközségek, hittanos csoportok csapatait egy egész napos, élményekben gazdag sportos együttlétre.


Ferenc pápa üzenete a hivatások 52. világnapjára

A Szent Atanáz görögkatolikus szemináriumba a felvétel július 5-8 között lesz. Ezen azok a fiatalemberek vehetnek részt, akik jelentkezésüket legkésőbb május 15-ig eljuttatják saját főpásztorukhoz: a Nyíregyházi Egyházmegye területén (Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében) élők, illetve a Miskolci Egyházmegyéhez tartozók Orosz Atanáz püspök atyához, a Hajdúdorogi Főegyházmegyében élők pedig Kocsis Fülöp érsek atyához.

Alább olvasható Ferenc pápa üzenete a hivatások 52. világnapjára.


Versmondók versenye a Sójában… és azon túl

Nívós zsűri előtt szavalhattak a Sója Miklós iskola diákjai a költészet napja alkalmából, hiszen Halász Krisztina igazgatónő mellett Kocsis Fülöp metropolita atya és Káli-Horváth Kálmán festőművész, irodalmár foglaltak helyet a zsűrik asztalánál. Az eredményhirdetés előtti izgalmakat enyhítve a művész úr páratlan előadásmódjával varázsolta el a közönséget, utat mutatva ifjú szónokainknak.


Új építkezés kezdődik Máriapócson

A Hajdúdorogi Egyházmegye 2014-ben sikeresen pályázott négy helyszínen kialakítandó nemzetiségi közösségi terek megvalósítására. Az Európai Unió finanszírozásában a TIOP „Kultúra, ami összeköt” című program részeként Máriapócson kívül Hodászon, Kántorjánosiban és Tuzséron épül majd egy-egy új közösségi ház.


Szertartási utasítás hangos kiegészítése – 2015. Inaszakadt vasárnapja

Az alábbiakban a 2015. április 26-i, az Inaszakadt vasárnapja ünnepének kottáit és letölthető hangfelvételeit találják.


Kőkeresztszentelés és -avatás Örökösföldön az örmény genocídium emlékére

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Örmény Nemzetiségi Önkormányzata és a Nyíregyháza-Örökösföldi Görögkatolikus Egyházközség 2015. április 26-án, vasárnap 9 órától örmény kőkeresztszentelő és -avató ünnepséget tart a nyíregyháza-örökösföldi templom kertjében az 1915-ös örmény genocídium 100. évfordulójának emlékére. 


Ikonfestő Tábor Tornabarakonyban

Tornabarakony csendes kis falucskájában nyáron felpezsdül az élet: évről évre egyre több tábor várja az idelátogatókat. Idén a keleti lelkiségre nyitott érdeklődők jelentkezését várjuk a most először megrendezésre kerülő ikonfestő táborunkba.


Felvételi felhívás a miskolci Görögkatolikus Egyetemi és Főiskolai Kollégiumába

A miskolci Görögkatolikus Egyetemi és Főiskolai Kollégium felvételt hirdet a 2015/16-os tanévre felsőoktatási intézmény NAPPALI TAGOZATOS HALLGATÓI RÉSZÉRE.


PANAGIA SZABADEGYETEM: Olvassuk  együtt az egyházatyákat! (Patrisztika – másképp)

Kik is az egyházatyák? Mit írtak, és ez miért fontos? Mennyire járják át gondolataik hétköznapi életünket, adnak felvilágosítást problémáinkra? „Múzeum” vagy lüktető élet? Együtt olvasva írásaikat nemcsak velük, hanem egymással is jobb kapcsolatba kerülhetünk – ezért egyházatyák ők. Baán István vezetésével igyekszünk felderíteni hitünknek ezt a forrásvidékét. A következő alkalom témája Barnabás levele.


Görögkatolikus kórustalálkozó 2015

Egyházunk idén is meghirdeti a görögkatolikus kórusok találkozóját, amelyre szeretettel várjuk egyházközségeink és intézményeink kórusait, s természetesen minden kedves érdeklődőt!


Szent Damján Tábor 2015

Kedves Táborozók/Szülők/Önkéntesek! Elindult a jelentkezés a 2015-ös Szent Damján Táborba!


Szülői feladataink – előadás a Görög Menta Házban

A gyermek lelki fejlődését segítő és zavaró tényezők kezeléséről, illetve a gyermeket érő információáradat hatásairól és a mesék szerepéről fogunk beszélgetni.


Családtábor 2015

Ismét  a Balatonhoz hívunk benneteket görögkatolikus családjaink közös nyaralására.