Vissza normál üzemmódba
Kezdőlap Rólunk Liturgia Közösségeink Hírek Linkek
 Templomszentelés Örökösföldön

Három év összefogás, munka és imádság megkoronázásaként 2014. április 26-án Kocsis Fülöp megyéspüspök felszenteli a Nyíregyháza-Örökösföldi Görögkatolikus Egyházközség újonnan épült templomát.


Köszönet a bajba jutott család nevében

A nehéz helyzetbe került család nevében mély hálával köszönjük meg minden nagylelkű embernek, akik áldozatot hozva adományaikkal támogatták a Szent Lukács Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ nevelőcsaládját. Az Újfehértói Polgármesteri Hivatal bérlakást bíztosított számukra, amit az eddig felajánlott adományokból nagyrészt sikerült berendezni a mindennapi élethez. A családnak az újrakezdéshez még sok mindenre lenne szüksége, ezért várjuk továbbra is a tárgyi és pénzbeli adományokat. 


Oltalom családi nap Nyíracsádon

Oltalom családi napot szerveznek május 3-án Nyíracsádon.


 Veled ébredek ma, a Feltámadóval!

Az alábbiakban Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyéspüspök húsvéti köszöntőjét olvashatják.


Húsvéti szertartások

Az alábbiakban olvashatók ill. letölthetők a húsvéti szertartások szövegei.


Nagyszombati szertartások

Az alábbiakban olvashatók ill. letölthetők a nagyszombati szertartások szövegei.


Előszenteltek Liturgiája Nagykátán

A nagykátai Szent György templomban április 9-én először hangzottak fel a barokk oszlopok közrefogta, megszentelt térben az előre megszentelt áldozatok liturgiájának sok évszázados, csodálatos titkokat rejtő dallamai.


Nagypénteki szertartások

Az alábbiakban olvashatók ill. letölthetők a nagypénteki szertartások szövegei.


Húsvéti szertartások a szórványban

A szórványban található görögkatolikus egyházközségek liturgikus rendje.


Böjti futás a szórványban

Indulhat-e egyszerre egy futóversenyen a legfiatalabb és a legidősebb, az, aki még csak az első, meg az, aki már a hetedik évtizedét tapossa? Sportversenyen bizonyára nem. Hát akkor nem „sportszerűtlen” a „böjt futása”, a hosszú hetek alatti megpróbáltatások, amelyekből kijut fiatalnak-idősnek egyaránt? Amíg a kilométereket futottuk, talán ilyen gondolatok is ébredhettek bennünk látva, hogy ki veszi könnyedébben a szaporodó távokat, és ki nem.


Nagycsütörtöki szertartások

Az alábbiakban olvasható ill. letölthető a nagycsütörtöki szertartások szövege.


Az országos döntőbe jutottak a hittanosok

Kerületi hittanversenyt rendeztek a közelmúltban, amelyen részt vettek Máriapócs legjobb hittanosai is. Az idei év témája: „Az egyházi ünnepeink és azok ikonográfiája”.


TrollFoci, mém, Xanyi, illetve egy maroknyi fiatal hangja a magyar foci jövőjéért

Megfogalmazódhat a kérdés, hogy milyen kapcsolat lehet ezzel a mikro társadalommal a magyar görögkatolikus kispapságnak. A hétvégén lehetőségünk nyílt képviseltetni magunkat, az általuk szervezett bajnokságon, itt Nyíregyházán.


Végigfutottuk a pályát – Böjti futás Sóstófürdőn

Szent Pál szavain felbuzdulva hirdettük meg a Böjti futás elnevezésű rendezvényünket, amely 2014. április 12-én a Sóstói tó partján zajlott több mint 700 résztvevővel az ország különböző tájairól. A Böjti futáson számos görögkatolikus általános iskolánk képviseltette magát nagyszámú gyermeksereggel


Virágvasárnap Csapókertben

Keresztény életünkben különleges helyet foglal el a virágvasárnap ünnepe. Találkozásunk Krisztussal itt az embertaposta utakon. Ahol örömmel fogadja pálma- vagy barkalengetésünket, mivel szeret elidőzni közöttünk. És mi is szeretjük mondván: „Hozsanna Dávid fiának! Áldott, ki az Úr nevében jön! Hozsanna a magasságban!” Manapság kevés hely van, ahol őszinte örömmel fogadják azokat, kik az Úr nevében cselekszenek. Ettől értékelődik fel úgy az, ha élővé válik számunkra Jézus Krisztus Evangéliuma. Mint történt ez a Debrecen-Csapókerti Egyházközségben is virágvasárnapon. 


Országos döntőkben a Szent Bazil Oktatásai Központ tanítványai

A hajdúdorogi Szent Bazil Oktatási Központ tanítványi több területen is kiemelkedő teljesítményt nyújtva öregbítették az intézmény hírnevét.


A szentsírnak őrhelyén – Krisztus-katonák Hajdúdorogon

Az MTVA DUNA WORLD csatornáján 2014. április 20-án, húsvét vasárnap 10 órai kezdettel műsorára tűzte A SZENTSÍRNAK ŐRHELYÉN – Krisztus-katonák Hajdúdorogon című dokumentumfilmet. Témája egyházunk egyedülálló színfoltjának, a Krisztus – katonák nagypéntektől Húsvétig tartó szolgálatának ismertetése, melyet a 2012 – es Centenáriumi Évben készült felvételeken keresztül mutat be.


Nagyheti és húsvéti szertartások a nyíregyházi társ-székesegyházban

Az alábbiakban tesszük közzé a nyíregyházi Szent Miklós társ-székesegyház nagyheti és húsvéti szertartási rendjét.


Az Érpataki Görög Katolikus Egyházközség eszközbeszerzése

A 35/2013. (V.22.) VM rendelet alapján a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások jogcím keretében 829.090 Ft vissza nem térítendő támogatást nyertünk.


Tanárok, pedagógusok lelki napja Karácsfalván

A beregszászi görögkatolikus esperesi kerületben április 5-én került sor immár negyedik alkalommal a tanárok, pedagógusok, katekéták és nevelők lelki napjára, melynek a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum adott otthont.


Kirándulás és böjti futás a szórványban

Csatlakozva a nyíregyházi böjti futáshoz, a Budapesten és környékén élő híveket hívjuk kirándulásra és böjti futásra. A program vecsernyével zárul, melyet a szentendrei skanzen területén lévő mándoki fatemplomban tartunk.


Országos Hittanverseny – 2014  Egyházmegyei Döntő

Ünnepeink ikonjainak rejtelmeibe tekinthettek be azon gyerekek, akik az idei hittanversenybe bekapcsolódtak. A kerületi versenyekről továbbjutott csapatok és az egyházi iskolások csapatai versengtek április 5-én Hajdúdorogon az egyházmegyei döntőn, ahol összesen 71 csapat vett részt.


Mert Istenben bízva nem győzhetnek le… – Nagyböjti ifjúsági lelkigyakorlat

Március 28-a és 30-a között szervezte meg idei nagyböjti ifjúsági lelkigyakorlatát a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumban a Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet (GISZ).


Kispapok adnak jótékonysági koncertet

A görögkatolikus papnövendékekből álló Szent Damján kórus ad jótékonysági koncertet április 12-én 19 órától a hajdúböszörményi görögkatolikus templomban.


Húsvéti liturgikus rend a máriapócsi kegytemplomban

A máriapócsi kegytemplom húsvéti liturgikus rendje az alábbiak szerint alakul.


„A hit cselekedet nélkül halott…”

Öt éve alakult újra Magyarországon a Pápai Missziós Művek egyik ága, a Szent Gyermekség Műve, amelyhez a mi iskolánk, a nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola is csatlakozott.


Edelény–Sajópálfala kerékpáros zarándoklat

2014. március utolsó szombatján ragyogó napsütéses időben indult el kis csapatunk az edelényi egyházközségből, hogy elzarándokoljon Sajópálfalára. Az utat ezúttal két keréken tettük meg.


III. Görög Kupa sakkverseny

Harmadik alkalommal került megrendezésre a Homrogdi Görögkatolikus Általános Iskolában a GÖRÖG KUPA elnevezésű sakkverseny, amely immár hagyománnyá nőtte ki magát.


Máté-passió vetítés a Panagia Központban

Szeretettel várunk mindenkit Bach Máté-passiójának megtekintésére 2014. április 7-én 18.30-tól.


Óvoda és bölcsőde alapkövét tették le

Görögkatolikus óvoda és bölcsőde alapkövét tették le ünnepélyes keretek között Kisvárdán 2014. április 1-jén.


Krétai Szent András nagy bűnbánati kánonja

Bizánci rítusú egyházunk ma este, éjszaka vagy holnap reggel imádkozza ezt a gyönyörű bűnbánati himnuszt. Isten kegyelméből az idén egy napon az ortodox  testvérekkel is. Itt közöljük ennek a szertartásnak kicsit egyszerűbb változatát.


Nagyböjti jótékonysági hangverseny

2014. április 3-án 17 órától rendezik meg a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán (Beregszász) a II. Nagyböjti Hangversenyt.


Margitszigeti görögkatolikus családi és sportnap

Görögkatolikus családi és sportnapot rendeznek Budapesten a Margitszigeten 2014. május 17-én. 


Örömhírvétel ünnepének búcsúja

Március 30-án, vasárnap rendezik meg Máriapócson az Örömhírvétel ünnepének búcsúját.


Van mire építeni

Március 25-én, Örömhírvétel ünnepnapján, a hónapok óta tartó felújítási munkálatok eredményeképpen sor került a máriapócsi Nagy Szent Bazil Rendi Nővérek monostorának fölszentelésére. A rendházban szociális otthon is működik, így a nővérek mellett a bentlakók és a dolgozók számára is jelentős változást hozott az építkezés.


Tapintható kiállítás a Panagia Központban

Érintsd meg és láss! Szakrális tapintható kiállítás – nem csak vakok és gyengénlátók számára Mátyássy László szobrászművész munkáiból.


Egyházi közfoglalkoztatottak lelki napja Máriapócson

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat 2014. március 25-én közfoglalkoztatott dolgozói részére lelki napot szervezett.


Május 10-től ismét Erkölcstan pedagógus továbbképzések főiskolánkon

2014. május 10-én ismét "Erkölcstan" oktatására képesítő pedagógus továbbképzések indulnak a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán.


Beiratkozás a Szent Efrém óvodába

A debreceni Szent Efrém görögkatolikus óvoda 2014. április 23-án és 24-én várja a leendő óvodásait és szüleiket beiratkozásra intézményében.


Nagymihályi Géza előadása a Társulati esték keretében

2014. március 31-én, hétfőn 18 órától dr. Nagymihályi Géza tart előadást A teremtés nyolcadik napjának hite az I. keresztény évezredben címmel Budapesten a Társulati esték előadássorozat keretében.


Böjti futás 2014

„A jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, hitemet megtartottam.”
(2Tim 4,7)

Szeretettel hívjuk fel figyelmét egy különleges rendezvényünkre, amit 2014. április 12-én (szombaton) szervezünk meg Szent Pál gondolataitól ihletve Böjti futás elnevezéssel.


Panagia Központ Szabadegyetem — Filozófiai beszélgetések, világról, emberről, Istenről

Az összejövetelek két pólus köré szereveződnek: filozófia és beszélgetés. Az első arra utal, hogy az eszmecsere alapját előre kiválasztott filozófiai szöveg képezi, a második, a beszélgetés pedig azt jelzi, hogy a cél nem filozófiai előadás, hanem a jelenlévők közös gondolkodása az olvasott szövegből kirajzolódó témában. A filozófiai szöveg keretet és inspirációt ad, a beszélgetés pedig bejárja a kereteteket és kibontja az inspirációt.


Jézus-ima lelkigyakorlat Budapesten

Jézus-ima lelkigyakorlatot tartanak a budapesti Panagia Központban március 30-án 16 órától. A pár órás lelkigyakorlatot Kocsis Fülöp püspök atya vezeti.


Családtábor 2014

Az elmúlt esztendőhöz hasonlóan idén is szervezünk tábort görögkatolikus családjaink részére Balatonföldváron (Riviéra Hotel) 2014. július 14-19. között.


Liturgikusének-verseny

A Hajdúdorogi Egyházmegye hatodik alkalommal hirdeti meg liturgikusének-versenyét a görögkatolikus egyházi énekkultúra iránt érdeklődők számára.  


Zarándoklat Medjugorjébe

A nyíregyházi belvárosi egyházközség fényesheti zarándokutat szervez Medjugorjébe.

Indulás hétfőn (április 21.) 17 órakor, érkezés szombaton (április 26.) az esti órákban.


Az első gyerek után – Házas lelkigyakorlat

Idén tavasszal ismét Görögkatolikus Házas Lelkigyakorlatot szervezünk Budapesten, a Szinaxis Görögkatolikus Diákotthonban. Március 29-én, szombaton 9.00 órától várunk benneteket!


„Világok arca” fotópályázat

A nyíradonyi Szent Mihály Görögkatolikus Általános Iskola „Világok arca” címmel regionális fotópályázatot hirdet általános iskolai tanulók számára.


„De jó énekelni!” versenykiírás

A nyíradonyi Szent Mihály Görögkatolikus Általános Iskola a 2013/14-es tanévben „De jó énekelni!” címmel megyei idegen nyelvi (angol, német) daléneklő versenyt hirdet 3-8. évfolyamos diákoknak.


Zarándokút Međugorje-be

Zarándokút Međugorje-be Húsvét fényes hetében!

Indulás hétfőn (április 21.) 17 órakor, érkezés szombaton (április 26.) az esti órákban.


Családterapeuta és családkonzulens képzés indul

A Magyar Családterápiás Egyesület akkreditált Családterapeuta és családkonzulens újabb képzése indul, amely kiegészül ökumenikus szemléletű család-lelkigondozói ismeretek átadásával.