Vissza normál üzemmódba
Kezdőlap Rólunk Liturgia Közösségeink Hírek Linkek
 GYŰJTÉS HARANGSZÓRA - hogy megszólaljon a békesség hangja!

Nagy tervünk, hogy a 300. születésnapot Máriapócson új haranggal ünnepeljük.

1715. augusztus 1-jén a Bécsbe szállított máriapócsi kegykép másolata csodálatos módon szintén könnyezni kezdett. Ettől kezdve mind a mai napig zarándokok sokasága látogat ide, s emiatt ezt a rendkívüli eseményt tekintjük a Kegyhely születésnapjának. Erről a 300. évfordulóról kívánunk méltóképpen megemlékezni 2015-ben, s ennek keretében egyéb jelentős rendezvényünk mellett, egy 15 mázsás harangot is szeretnénk elhelyezni a bazilika üresen álló tornyában.


Hazánkba érkezik az ifjúsági világtalálkozók keresztje – November 3-án Hajdúdorogon fogadják fiataljaink

1984-ben – az első ifjúsági világtalálkozó alkalmával – a fiatalság ajándékot, s vele feladatot kapott Szent II. János Pál pápától. A fiatalok pápája a mára a találkozók jelképévé vált keresztet e szavakkal adta át a résztvevőknek: „Szeretett fiatalok! A Szentév végén rátok bízom ennek az ünnepi évnek a szimbólumát: Krisztus Keresztjét! Hordozzátok a világban mint Krisztus emberiség iránti szeretetének valóságos szimbólumát, és hirdessétek mindenkinek, hogy egyedül Krisztusban, aki meghalt, de feltámadt a halálból, lelhetünk üdvösséget és megváltást.”


Szalagtűző ünnepség a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceumban

2014. október 25-én, immár tizedik alkalommal került megrendezésre a szalagtűző ünnepség a líceumban. Tanárok, diákok egyaránt készültek a fontos eseményre. Szombaton, 11 órakor a karácsfalvai templomban vette kezdetét a szalagavató, ünnepi szent liturgiával. A tanévből eltelt két hónap, erről szólt a végzős diákoknak.


Belső ima lelkigyakorlat volt Sajópálfalán

2014 október 10-12 között tartott Fülöp atya belső ima lelkigyakorlatot papnéknak. Nem csak exarchatusbeli papnéknak.Összesen heten hallottuk meg a hívó szót. Ennek oka talán a tájékoztatás hiánya is lehet, és egyéb okok. Jézus is azt vetette Márta szemére, hogy sok mindennel törődöl, Mária a jobbik részt választotta. Az imára szánt időnk gyümölcsöző, aminek a gyümölcsét majd odaát szüretelhetjük le.


Jézus-ima találkozó Nyíregyházán

2014. november 3-án (hétfőn), a megszokott időpontban (délután 4-től 7-ig) tartjuk a Jézus-ima összejövetelünket a nyíregyházi belvárosi parókia hittantermében (a templom mögött).


Szertartási utasítás hangos kiegészítése – 2014. november 2.

Az alábbiakban a Pünkösd utáni 21. vasárnap (2014. november 2.) kottáit és letölthető hangfelvételeit találják.


A Görögkatolikus Médiaműhely televíziós műsora – 2014. október 26.

A Görögkatolikus Médiaműhely „HITVALLÁS” c. műsora 2014. október 26-án a Kölcsey Televízióban.


A keleti rítusú katolikus egyházak püspökei tanácskoztak Lembergben

Október 23. és 26. között az ukrajnai Lembergben (Lviv) találkoztak az európai keleti rítusú katolikus egyházak püspökei. Az éves tanácskozáson üzenetet fogalmaztak meg, melyet az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) sajtóközleménye mellett az alábbiakban közreadunk.


Othmar Karas keresztet állított az Európai Parlamentben

Első ízben helyeztek el keresztet az Európai Parlament egyik tanácstermében. Az októberben felállított kereszt építőkövein az EU tagállamai név szerint szerepelnek – tudósított a Kathpress.


A Görögkatolikus Médiaműhely televíziós műsora – 2014. október 23.

A Görögkatolikus Médiaműhely "A SZERETET EREJE" c. műsora 2014. október 23-án a Kölcsey Televízióban.


Megáldották a felújított bedői görögkatolikus templomot

2013. 09. 26. és 2013. 11. 15. között a Darányi Ignác Terv keretében az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával, a Dryvit Profi Bt. kivitelezésében kívül-belül megújult Bedő község görögkatolikus temploma. A templom megújítása több éves összefogással történt: a pályázati forrás mellett több egyéb felújítási munka a Hajdúdorogi Egyházmegye, a bedői lakosok és az onnét elszármazottak adományaiból valósult meg. A templomot 2014. október 26-án a templombúcsú keretében áldották meg.


Görögkatolikus papcsaládok és leszármazottaik segítségét kérjük!

Az egyházunk történelmét kutató Görögkatolikus Örökség Kutatócsoport gondozásában hamarosan megjelenik a görögkatolikus papok történeti névtárának első kötete, mely 465, a Hajdúdorogi Egyházmegyében és a Miskolci Apostoli Exarchátusban szolgált, 1850-1950 között szentelt pap adatait tartalmazza.


Szertartási utasítás hangos kiegészítése – 2014. október 26.

Az alábbiakban a Pünkösd utáni 20. vasárnap (2014. október 26.) kottáit és letölthető hangfelvételeit találják.


Teológiai napok Máriapócson

Az idei „Teológiai Napok” különös aktualitását adta, hogy éppen fél évszázaddal ezelőtt a II. Vatikáni Zsinat harmadik ülésszakának végén fogadták el azt a határozatot, mely a keleti katolikus egyházakról, azaz rólunk szól. A dokumentum neve: Orientalium Ecclesiarum.


Nyíregyházi egyházközségek zarándoklata

Idén is Örökösföldről indult a legnépesebb csapat Máriapócsra, de minden nyíregyházi egyházközséget képviselt legalább egy zarándok. Orosról 45-en indultunk, de a Napkori pihenőről már 70-en folytattuk utunkat.


Szüreti bál Nyíregyházán

Ifjúsági szüreti bált tartottak 2014. október 18-án Nyíregyházán a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskolában.


V. Görögkatolikus Tudásolimpia – Több mint 400 jelentkező vállalta a megmérettetést

Örömmel számolunk be arról, hogy a Tudásolimpia elnevezésű tanulmányi versenyre több mint 400 diák jelentkezett angol, német nyelvekből, liturgikus ismeretekből és magyar nyelvtan tantárgyakból.


Búcsú és a külsőleg felújított templom megáldása Kálmánházán

Október 19-én, vasárnap templombúcsú keretében áldotta meg dr. Seszták István pasztorális helynök atya a külsőleg felújított kálmánházi görögkatolikus templomot.


Ferenc pápa üzenete a missziós világnapra

Katolikus egyházunkban október 19-én, vasárnap tartjuk a missziós világnapot. Az alábbiakban Ferenc pápa erre a napra írt üzenetét olvashatjuk.


Kereszteddel őrizd meg a Te népedet

2014. október 16-án ünnepélyes keretek között megyésfőpásztorunk Ercsei Viktor fafaragó munkáját szentelte meg Csengerben. Az ünnepi vecsernyében pedig buzdítást kaptunk, hogyan meríthetünk minden nap kifogyhatatlanul Isten erejéből és bölcsességéből.


Az Orientalium Ecclesiarum az idei Teológiai Napok témája

Közel fél évszázaddal ezelőtt a II. Vatikáni Zsinat harmadik ülésszakának végén fogadták el a Keleti Katolikus Egyházakról szóló Orientalium Ecclesiarum elnevezésű zsinati határozatát. Ebből az alkalomból papok számára „Teológiai Napokat" tartunk Máriapócson, október 17-én és 18-án. A dokumentum szövegét e honlapon is szeretettel tesszük közzé az érdeklődők számára! 


Szertartási utasítás hangos kiegészítése – 2014. október 19.

Az alábbiakban a Pünkösd utáni 19. vasárnap (2014. október 19.) kottáit és letölthető hangfelvételeit találják.


A Görögkatolikus Médiaműhely televíziós műsora – 2014. október 9. és 12.

A Görögkatolikus Médiaműhely „A SZERETET EREJE" c. műsora 2014. október 9-én és a „HITVALLÁS” c. műsora 2014. október 12-én a Kölcsey Televízióban.


Szaplonczay Gergely atya első Szent Liturgiája Szegeden

Egy szerető  családban meghittek a közös ünneplések. A keresztény közösségek vasárnapi Liturgiái lélekemelő, fényes ünnepek. S ha a közösség egy távol élő, ritkán látott családtagjával együtt ünnepli a Liturgiát, az ünnep még fényesebb és felemelőbb.


SzereTettel szakmai konferencia

Várunk mindenkit a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége debreceni csoportja által szervezett Tettel, SzereTettel… című szakmai konferenciára.


Ruhaadomány a METRO áruház dolgozóitól

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat és a METRO Kereskedelmi Kft. együttműködését koronázta meg az a kezdeményezés, mely Zakor Attilától, a METRO Kereskedelmi Kft. nyíregyházi áruházának igazgatójától indult.

Az igazgató úr kezdeményezésére az áruházban dolgozó munkatársak ruhagyűjtésbe kezdtek a szeretetszolgálat által működtetett Szeretettárba.


Idősek Világnapja Máriapócson és Nyírkarászban

Hagyományainkhoz híven október elsején színvonalas műsorral köszöntöttük lakóinkat. A rendezvényen vendégül láthattuk településünk időseit, a Szent Makrina Idősek Otthona, és a nyírvasvári Szent Simeon és Anna Idősek Otthona lakóit is.


72 óra kompromisszum nélkül – Önkéntes nap a Szent Lukács szeretetszolgálatnál

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat és a fenntartásában működő intézmények munkatársai és ellátottai először kapcsolódtak be a 72 óra Kompromisszum nélkül elnevezésű nemzetközi önkéntes programba.


Izgalmas munkálatok Máriapócsi Kegytemplomunkon

A hétfői napon izgalmas munkálatok kezdődtek meg Máriapócson, mert két lelkes ipari alpinista, Mező László és Mező Nándor, elkezdték a Máriapócsi Kegytemplom óralapjainak felújítását. 


Útjára indult a Pápa-mobil

Pápa-mobil néven október 13-án útjára indítjuk első magyar nyelvű, okostelefonokra és táblagépekre letölthető alkalmazásunkat.


Tudományos konferencia Szent László királyról

Tudományos konferenciát tartanak Szent László királyról Székesfehérváron, melyen előadást tart dr. Nagymihályi Géza atya is.


Ismét sok fiatal 72 órázott Nyíracsádon

Immár ötödik alkalommal határoztuk el, hogy részt veszünk a 72 óra kompromisszumok nélküli önkéntes akcióban. A projekt gondos előkészületekkel kezdődött. A szervezési munkákban a Nyíracsádi Görögkatolikus Egyházközség mellett, a Nyíracsádi Görögkatolikus Ifjúsági Egyesület, valamint a Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola vett részt.


Fiatalok vendégeskedtek a Magdaléneumban a 72 óra részeként

Amikor beléptem a Magdaléneum ajtaján, egy kis félelem volt bennem, mert most ismerhettem meg közelebbről a fogyatékkal élő embereket. Ez a délután maradandó darabka lett az életemben, mert úgy érzem, két óra alatt kaptam olyan őszinte és igazi mosolyt, ölelést és szeretetet, amit ha kérnének, sem tudnám leírni, hogy mennyit jelentett nekem.


72 óra Apagyon

Idén Apagy is csatlakozott a 72 óra kompromisszum nélkül akciójához. Aki az összefogásnak szenteli magát, határtalan erőt és ihletet merít belőle. Ez a mondat hangzott el a nyitóbeszédem elején. 2014. október 11-e az összefogás és az összetartozás napja volt Apagyon, hiszen fiatalok-idősebbek kisebb-nagyobb csoportja tevékenykedett egy közös cél érdekében.


Megáldották a felújított nyírpazonyi templomot

A Nyírpazonyi Görögkatolikus Egyházközség nagy örömére október 4-én templomunk belső felújításának befejezéseként, idei búcsúnkat is tartva, templom- és oltárszentelést ünnepelhettünk Fülöp püspök atyával.


Határon  átnyúló 25 éves kapcsolat ünnepe Felsőzsolcán

A Szatmárnémeti Római Katolikus Egyházmegye papjai és a Magyarországi Görögkatolikus papok lelkipásztori, emberi, baráti és sport kapcsolata ebben az évben 25 éves.


Kegyhelyünk hétvégi programja

Ezen a hétvégén is több színes program várja a kegyhelyünkre zarándoklókat.


Nyílt napot tart a hajdúdorogi Szent Bazil Oktatási Központ Középiskolája

A hagyományok szerint október hónapban rendezzük iskolánk első nyílt napját, melyre mindenkit (atyát, hitoktatót, szülőt, volt és leendő diákot) szeretettel hívunk és várunk.


Mozgalmas hétvége Máriapócson

Igen szép és mozgalmas volt a hétvége Máriapócson, kegyhelyünkön. A péntek este érkező, görögkatolikusságukat büszkén vállaló orvosokat Kocsis Fülöp püspök atya is megtisztelte jelenlétével, és gazdagította gondolataival. A találkozó szerény vacsorával zárult, és reméljük folytatása is lesz a jövőben.


Szalagtűző ünnepség Hajdúdorogon

Az idén is megtartották a szalagtűző ünnepséget a Szent Bazil Oktatási Központ gimnáziumában, ahol három osztály tanulóinak tűzte fel osztályfőnökük a "maturandus" szalagot.


120. jubileumi templombúcsú Kótajban

120. templombúcsújára gyűlt össze október 5-én a kótaji görögkatolikus egyházközség, mely egyben a felújított templom megáldása is volt. Az Istenszülő Oltalmának búcsúi ünnepére több százan gyűltek össze, hogy együtt örvendjenek velünk ezen a kiemelkedő napon.


Szertartási utasítás hangos kiegészítése – 2014. október 12.

Az alábbiakban a 2014. október 12-i, a hetedik egyetemes zsinat atyái ünnepének kottáit és letölthető hangfelvételeit találják.


Megújult templom Újfehértón

Felújították a görögkatolikus templomot Újfehértón az integrált városfejlesztés keretében.


Felújították az Angyalkert óvodát

Korszerűsítették és bővítették a férőhelyet a kisvárdai Angyalkert Görögkatolikus Óvodában, a beruházás európai uniós és állami támogatásból valósult meg.


Szüreti Batyus Bál Péterfalván

Első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezik meg október 11-én a görögkatolikus szüreti batyus bál a Péterfalvai Görögkatolikus Egyházközség és a Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet rendezésében. Mulatságunk helyszíne: a péterfalvai kultúrház.


Közösségi ház alapkőletétele Kisvárdán

A „KAPU 2. – az Északi Kertváros szociális jellegű városrehabilitációja, a társadalmi befogadás, integráció feltételeinek megteremtése Kisvárdán” című, nyertes projekt eredményeként, Közösségi Ház épül Kisvárdán, a Sorompó utcában. A projektelemet Kisvárda Város Önkormányzata és a Kisvárdai Görögkatolikus Egyházközség valósítja meg.


A Paragrafus Kupa válogatottjával mérkőztek meg papjaink és papnövendékeink

Sorrendben negyedszer találkozott egymással a Magyar Görögkatolikus Pap Labdarúgó Válogatott és a Magyar Jogász Egylet Paragrafus Kupa válogatott csapata. A barátságos mérkőzésre ezúttal a kisvárdai Várkertben került sor október 2-án délután.


Legszentebb, legtisztább, legáldottabb Istenszülő! – Templombúcsú Mátyfalván

A mátyfalvai görögkatolikus egyházközség életében október 1-je igazi ünnepnek számít, ahol a község apraja-nagyja kortól, nemtől és felekezettől függetlenül ünnepli meg a templom születésnapját, búcsúünnepét. Az óvodai és iskolai szabadnapok, a boltok bezárása jelezte minden odaérkező vendég számára, hogy a mai napon az Istenszülő oltalmára emlékezünk és „félre teszünk minden földi gondot.”


Mindenhol szeretnénk terjeszteni Krisztus örömhírét – Püspöki Helynöki Hivatal átadása

Miután Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyéspüspök úr 2014. június 15-én megalapította a debreceni területi helynökséget, Debrecen MJV Közgyűlése 2014. július 10-ei nagylelkű közgyűlési határozatával ingyenes használatba adta a Helynöki Hivatal elhelyezésére alkalmas Iparkamara u. 2. I/4. szám alatt található ingatlant, ahol 100 évvel ezelőtt az egyházmegye ideiglenes püspöki hivatala is működött.


KEFIT lelkigyakorlat Máriapócson

KEFIT-es lelkigyakorlatra hívunk és várunk minden kedves érdeklődőt, melynek vezérgondolata: Az elvesztett paradicsom megtalálása.


Jótékonysági árverés

A Videoton FC és a DVSC-TEVA közösen indított jótékonysági árverést a Vaterán a Hajdúdorogi Egymázmegyével karöltve, hogy egy beteg kislánynak segíthessünk.


Fülöp püspök a Szentatyával találkozott

Október 1-jén, az Istenszülő oltalmának ünnepén személyesen találkozott Ferenc pápával Kocsis Fülöp püspök atya. Átadta neki a magyarországi görögkatolikusok köszöntését.


Görögkatolikus vecsernye Biatorbágyon

Október 19-én, vasárnap, délután 4 órakor görögkatolikus vecsernyét végeznek a Biatorbágyi Szent Anna római katolikus plébánia-templomban.


Mária-tisztelők és rózsafüzért imádkozók lelkigyakorlata

Októberben rózsafüzér lelkigyakorlatra hívunk és várunk minden kedves görögkatolikus és római katolikus testvért a Máriapócsi Lelkigyakorlatos- és Zarándokházba.


Szertartási utasítás hangos kiegészítése – 2014. október 5.

Az alábbiakban a Pünkösd utáni 17. vasárnap (2014. október 5.) kottáit és letölthető hangfelvételeit találják.


Jézus-ima találkozó Nyíregyházán

2014. október 6-án (hétfőn), a megszokott időpontban (délután 4-től 7-ig) tartjuk a Jézus-ima összejövetelünket a nyíregyházi belvárosi parókia hittantermében (a templom mögött).


Görögkatolikus Szent Liturgia Jászberényben

A berényi hívek kitartásának köszönhetően Jászberényben első alkalommal végeznek görögkatolikus Szent Liturgiát október 12-én 11 órától a Porcinkula kápolnában (Barátok temploma mellett).


Családi nap és templombúcsú Rákoskeresztúron

Családi napot és templombúcsút tartanak a Budapest-rákoskeresztúri Görögkatolikus Egyházközségben ezen a hétvébén (2014. október 4-5.).


Az életvezetés etikája

Felnőtt hittan az evangéliumi életvezetésről, etikai dilemmákról, lelkiismeretről és bűnről.


Különleges mérkőzés Kisvárdán

Immár negyedik alkalommal csap össze október 2-án 15 órától a kisvárdai Várkertben a görögkatolikus papok és kispapok labdarúgócsapata a paragrafus kupán játszókból álló válogatottal.


Szertartási utasítás hangos kiegészítése – 2014. október 1.

Az alábbiakban a 2014. október 1-jei, az Istenszülő oltalma ünnepének kottáit és letölthető hangfelvételeit találják.


Apák zarándoklata

Ez évben 2014. október 3-án kelünk útra Debrecenből, hogy két napon keresztül apák, férfiak imádkozva, énekelve vagy épp elcsendesedve hálát adjunk és közelebb kerüljünk Istenhez, családunkhoz, önmagunkhoz. 


Máriapócsi lelkigyakorlatok

Az év hátralévő részében is több lelkigyakorlatra is várják Máriapócson a lelkileg feltöltődni vágyókat.


72 óra kompromisszumok nélkül - Veled kezdődik! (Közösségi szolgálat)

Veled kezdődik! Háromnapos önkéntes ifjúsági akció! Mutasd meg, mire vagy képes!

Exkluzív kalandtúra a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház szervezésében.

Vállalkozó szellemű fiatalok csoportjai országszerte arra szánják három napjukat, hogy másoknak segítsenek.


Ifjúsági Szüreti Bál 2014

Szeretettel várunk minden fiatalt a görögkatolikus Ifjúsági Szüreti Bálra.

A rendezvény 2014. október 18-án (szombaton) lesz a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskolában.


15. alkalommal lesz Theolingua Nyelvvizsga a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán

2014. október 15-ig lehet jelentkezni a 15. alkalommal megtartandó államilag elismert egyházi szaknyelvi nyelvvizsgára a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán.