Vissza normál üzemmódba
Kezdőlap Rólunk Liturgia Közösségeink Hírek Linkek
 Játékkal a teremtett világ védelméért!

Fölfedeztük már, milyen gyönyörű ez a mi Földünk, mennyi nagyszerű titok van benne elrejtve? Most, Ferenc pápánk buzdítására egy kicsit jobban nyissuk ki rá a szemünket! Közös játékkal alakítsuk át, tegyük szebbé a Földünket!


A Görögkatolikus Médiaműhely televíziós műsora – 2015. augusztus 30.

A Görögkatolikus Médiaműhely  „HITVALLÁS” c. műsora 2015. augusztus 30-án  a Kölcsey Televízióban.


Szeptember 5-én, szombat a Kegykép Hajdúdorogról való hazahozatalának emléknapját tartjuk

2015. szeptember 5-én, szombaton gyalogos emlékzarándoklat indul Hajdúdorogról Máriapócsra.


Megjelent a 2015/2016. egyházi év szertartási utasítása

Megjelent a 2015/2016. egyházi év szertartási utasítása. Az utasítás és hozzátartozó melléklet alább tölthetők le, illetve szeptember elsejétől elérhető lesz a honlapunk liturgia/szertartásaink menüpontjában.


Szeretjük a Földet, mert ajándékba kaptuk attól, Aki szeret minket

Fölfedeztük már, milyen gyönyörű ez a mi földünk, mennyi nagyszerű titok van benne elrejtve? Most, Ferenc pápánk buzdítására egy kicsit jobban nyissuk ki rá a szemünket! Közös játékkal alakítsuk át, tegyük szebbé a Földünket!


Görögkatolikus Nevelésért Díj 2015

A Szent Bazil Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium abban a megtiszteltetésben részesült, hogy gimnáziumunk tanára nyerte el az idei Görögkatolikus Nevelésért Díjat.


Épül a <em>Csodák tornya</em> Máriapócson

Máriapócs határában a Pápa téri Krisztus szobor mellett elkezdték a Csodák tornyának alapozását. A kegyképhez kapcsolódó csodáknak emléket állító, 23,5 méter magas fa kilátótoronyban lesz két körbejárható terasz, a torony tetejét pedig majd kereszt zárja.


Angyalokkal szolgálni...

2015. augusztus 23-án a Debreceni Szent Család templomban a Szent Liturgia kezdetén felcsendültek a jól ismert énekek, viszont a megszokott vasárnapi várakozás másfajta meglepetést is hozott a Debrecen-Tócóskerti Görögkatolikus Szervezőlelkészség híveinek ünnepi hangulatába.


Nyárbúcsúztató Máriapócson a görögkatolikus szeretetszolgálat gyermekei számára

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat gyermekvédelmi rendszerében közel ezer gyermek él. Nekik szervezett egyházunk egy fergeteges színes napot augusztus 25-ére Máriapócsra.


Szertartási utasítás hangos kiegészítése – 2015.08.30.

Az alábbiakban a 2015. augusztus 30-i, Pünkösd utáni 14. vasárnapjának kottáit és letölthető hangfelvételeit találják.


Szertartási utasítás hangos kiegészítése – 2015.08.29.

Az alábbiakban a 2015. augusztus 29-i, Keresztelő János fejevétele emlékének kottáit és letölthető hangfelvételeit találják.


70 év után ismét van segédlelkész Nyíracsádon

70 év után ismét van segédlelkésze Nyíracsádnak. Augusztus 23-án mutatkozott be Nyíracsádon az újszentelt Baráth Gábor görögkatolikus atya segédlelkészként.


A Görögkatolikus Médiaműhely televíziós műsora – 2015. augusztus 23.

A Görögkatolikus Médiaműhely  „HITVALLÁS” c. műsora 2015. augusztus 23-án  a Kölcsey Televízióban.


Felvételi volt a debreceni görögkatolikus roma szakkollégiumban

A Hajdúdorogi Főegyházmegye roma szakkollégiumot alapított 2015 tavaszán Debrecenben. Az első felvételit, mely egyben közösségépítő, csapatformáló nap is volt augusztus 24-25-én szerveztük meg.


Már online is olvasható a Görögkatolikus Szemlélet!

Forradalmi újdonság egyházunk sajtójában: már online is hozzáférhető magazinunk, így akkor is hozzájuthat, ha éppen nyaral, vagy utazik!


Színezd át! Családi nap volt Debrecenben

A rendezvény célja: a kultúrák közötti azonosságok és különbözőségek megismerése és elfogadása, a többségi társadalom és a nemzetiségek értékeinek megismerése, együttműködésünk és együttgondolkodásunk erősítése.


Hitoktatók jelentkezését várja a Nyíregyházi Egyházmegye!

A Nyíregyházi Egyházmegye keresi azokat a katekéta képzettséggel rendelkező férfiakat és nőket, akik lelkesen, odaadóan, örömmel dolgoznának a hit- és erkölcstan oktatás területén.


Nyíregyházi lelkészek eszmecseréje a „Papok padján”

Az augusztus 20-i ünnepségek után az új kenyeret megszentelő dr. Gaál Sándor református, dr. Kovács László Attila evangélikus, Rákóczi Jenő római katolikus és dr. Soltész János görögkatolikus lelkészek a Krúdy Gyula által is megörökített „Papok padján” cseréltek eszmét Nyíregyházán.


Szertartási utasítás hangos kiegészítése – 2015.08.23.

Az alábbiakban a 2015. augusztus 23-i, Pünkösd utáni 13. vasárnap, a Legszentebb Istenszülő elszenderülése ünnepzárásának kottáit és letölthető hangfelvételeit találják.


Könyvajánló: Megjelent a Görögkatolikus papok történeti névtára

A Collectanea Athanasiana sorozat újabb köteteként jelent meg a Görögkatolikus papok történeti névtára című kiadvány, mely a Hajdúdorogi Egyházmegyében és a Miskolci Apostoli Exarchátusban szolgált, 1850 és 1950 között szentelt papok adatait tartalmazza.


Szertartási utasítás hangos kiegészítése – 2015.08.20.

Az alábbiakban a 2015. augusztus 20-i, Szent István királyunk ünnepének kottáit és letölthető hangfelvételeit találják.


Színezd át! Családi nap Debrecenben augusztus 19-én

A karneváli hét kavalkádjából most kiemelünk két izgalmas programot. Augusztus 19-én a Békás-tónál ingyenes családi napon vehetnek részt, ahol játékos feladatokkal – várépítés, közös történetírás, hangszerkipróbálás –, valamint színpadi programokkal (koncertek és közös tánctanulás), ételkóstolóval várunk titeket.


Meseterápia és Kedvesház-pedagógia

2015. június 18. és 2015. augusztus 8. között 30 és 60 kreditpontot adó pedagógus-továbbképzésekben vehettek részt a Hajdúdorogi Főegyházmegye és a Nyíregyházi Egyházmegye 12 intézményének pedagógusai a TÁMOP-3.1.17-15-2015-0001 projekt keretében.


„Kalo Meripo – Roma Holokauszt” konferencia Hodászon

Augusztus 16-án kora délután, a cigány nyelvű Szent Liturgiát követően „Kalo Meripo – Roma Holokauszt A II. világháború befejezésének jubileumi megemlékezése” címmel színvonalas konferenciát rendeztek Hodászon.


A Görögkatolikus Médiaműhely televíziós műsora – 2015. augusztus 16.

A Görögkatolikus Médiaműhely  „HITVALLÁS” c. műsora 2015. augusztus 16-án  a Kölcsey Televízióban.


A csodás ünneplés folytatása

Délelőtt szentelte meg Szvjatoszlav Sevcsuk ukrán nagyérsek a pócsi kegytemplomnak azt az új harangját, mely a hívek nagylelkű adományának köszönhetően készülhetett el, és amelyet aztán a magasba emeltek és a Szent Liturgia alatt szereltek be a helyére.


Atanáz püspök atya elkísérte a ministránsokat a Nemzetközi Ministráns Találkozóra

Atanáz püspök atyánk a három magyar görögkatolikus egyházmegye ministránsaival részt vett a Nemzetközi Ministráns Találkozón.


Ifjúsági Gyalogos Zarándoklat 2015 – 5. nap

Elérkeztünk az ifjúsági zarándoklat utolsó napjához, a megérkezéshez. „Megérkeztünk testileg és lelkileg is a Pócsi Máriához, elértük a célt.” Hajnali öt órakor kelt fel a napok óta gyalogló napról napra egyre növekvő zarándokcsoport, hogy még a hűs reggelen bezarándokoljanak Máriapócsra és elsőként érkezzenek meg a kegytemplomba. Az egységes pólóban vonuló menet tagjai már semmi fájdalmat nem éreztek, minden fájdalom és fáradság elmúlt, minden arc mosolyra állt.


„Minden csoda három napig tart”

...tartja a mondás. A pócsi könnyező kegykép csodája azonban már éppen háromszáz éve. Háromszáz éve fog össze bennünket, görögkatolikusokat . Csodájával gyűjtött egybe, hívott ma is az Istenszülő mindannyiunkat Máriapócsra, hogy közösen ünnepeljünk a könnyezés 300. évfordulóján.


Ifjúsági Gyalogos Zarándoklat 2015 – 4. nap

A péntekre virradó reggellel kezdődött el az ún. LELKI NAP, mely az elcsendesedésről, a belső elmélkedésről és a csendről szól. Mindenkinek lehetősége van arra, hogy tisztázza önmagát, bajait, kétségeit, feltegye kérdéseit, választ találjon rá. Az ima, a belső elcsendesedés kiemelkedően meghatározza ezt a napot.


Megszólalt a békesség harangja

Megszólalhatott Máriapócson a Nagyboldogasszony-napi búcsún a békesség harangja. Mindenkinek köszönjük!


Ifjúsági Gyalogos Zarándoklat – 3. nap

Az ébredést követően a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskolában reggelizett a csapat Nyíregyházán. A szokásos reggeli menetrendet követően indultak el a fiatal zarándokok Nagykálló irányába. Ismételten köszönetet mondhattak a helyieknek, hiszen több mint 400 ember vendéglátása nem egyszerű feladat, összefogást igényel.


Nagyboldogasszony-napi kánon

Bizánci egyházunk Nagyboldogasszony ünnepét ritka szép szövegekkel és dallamokkal teszi még szebbé, még különlegesebbé.


300 kilométer gyalog a 300 éves kegyhelyre

Idén hetedik alkalommal indultak Szegedről a leglelkesebbek Miklós atya vezetésével Máriapócsra, a Nagyboldogasszony-napi búcsúba. A zarándokcsoport tíz nap alatt teszi meg a 300 km-es távot dacolva rekkenő hőséggel, tűző napsütéssel és a napi átlag 30 km-es táv fáradalmaival.


Szertartási utasítás hangos kiegészítése – 2015.08.16.

Az alábbiakban a 2015. augusztus 16-i, Pünkösd utáni 12. vasárnap, a Legszentebb Istenszülő elszenderülése utóünnepe és az Úr nem kézzel festett képének átvitele ünnepének kottáit és letölthető hangfelvételeit találják.


Szertartási utasítás hangos kiegészítése – 2015.08.15.

Az alábbiakban a 2015. augusztus 15-i, a Legszentebb Istenszülő elszenderülése ünnepének kottáit és letölthető hangfelvételeit találják.


Ifjúsági Gyalogos Zarándoklat 2015 – 2. nap

A zarándoklat második reggelén a résztvevők ismételten nagyon korán keltek fel. Ugyan már egyre nehezebb felkelni, mert szinte mindene sajog az embernek és testileg-lelkileg egyre kimerültebb, mégis töretlenül folytatni akarja az erőfeszítést mindenki a közös célba érkezésig.


Beharangozó

Megérkezett Máriapócsra a Békesség harangja, mely most a templomajtónál várja, hogy - megszentelését követően - végleges helyére, a déli templomtoronyba kerüljön a vasárnapi Nagyboldogasszony-napi búcsún.


Második bejelentkezés az Ifjúsági Gyalogos Zarándoklatról

Az előző nap fürdőzésének köszönhetően frissen ébredtünk ma reggel Hajdúdorogon. A csomagok bepakolása után a görögkatolikus általános iskola udvarán reggeliztünk meg.


Meghívó  az Arcok és könyvek a történettudomány műhelyéből c. rendezvénysorozatra

A Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesület tisztelettel meghívja az Arcok és könyvek a történettudomány műhelyéből című rendezvénysorozatra.


Rajzpályázat

A Görögkatolikus Szemlélet Magazin rajzpályázatot hirdet „Nálunk járt a pócsi Mária” címmel.


Megjelent a Görögkatolikus Szemle és a Szemlélet Magazin legújabb száma

A Szemlélet Magazin tartalomból...


Ifjúsági Gyalogos Zarándoklat 2015 – 1. nap

A reggeli ébresztőt követően Szent Liturgián vettünk részt a hajdúböszörményi görögkatolikus templomban, melyet reggeli követett. Fülöp metropolita atyával együtt megköszöntük Sási Péter atyának és minden városbelinek a sok-sok segítséget, melyet értünk tettek, segítve minket zarándokutunkon.


Első bejelentkezés az Ifjúsági Gyalogos Zarándoklatról

A mai nap a reggel hat órai ébresztővel kezdődött el a 2015. évi Ifjúsági Gyalogos Zarándoklat. Szent Liturgiával kezdtük a napot Fülöp metropolita atya hívott minket Máriával zarándokolni.


Szent Kozma és Szent Damján ingyenes orvosok tiszteletére épülő templom alapjának megáldása Geszteréden

A Szűzanya Máriapócsi könnyezésének  300. évében, az Úr kegyelmének esztendejében, amikor megalakult Magyarország legfiatalabb Egyházmegyéje: a Nyíregyházi Görögkatolikus Egyházmegye, Istenünk éltető kegyelméből és segítségével a legfiatalabb Egyházmegye első templomának az alapját áldjuk meg, amely Geszteréden épül Szent Kozma és Szent Damján ingyenes orvosok tiszteletére.


Jézus-ima lelkigyakorlatot tartottak Komlóskán

Ezen a nyáron is több, mint harmincan éreztünk hívást a Jézus-ima lelkigyakorlatra, hogy a komlóskai hegyen „merítsünk világosságot a világosságból és emelkedjünk fel lélekben…”


„Íme, mily jó és gyönyörűséges a testvéreknek együtt lakniuk”! – Fiatal papok találkozója Hodászon

Augusztus elején fiatal papok találkozójára került sor a Hodászi Görögkatolikus Egyházközségben.


„A te oltalmad alatt…” – Ifjúsági Gyalogos Zarándoklat – 0. nap

„Végre itt vagyunk!” Ez az egyszerű és rövid mondattal kezdte gondolatait Takács Gusztáv atya a hétfő esti vecsernye után Hajdúböszörményben az Ifjúsági Gyalogos Zarándoklat kezdőnapján. Talán ez a rövid mondat fejezi legjobban az előző egy év várakozását, hiszen sok száz fiatal várt arra, hogy újra találkozhasson és együtt töltsön imádságban, barátságban, fáradtságban, fájdalomban és örömben egy hetet zarándokolva a Pócsi Szűzanyához.


A Görögkatolikus Médiaműhely televíziós műsora – 2015. augusztus 9.

A Görögkatolikus Médiaműhely  „HITVALLÁS” c. műsora 2015. augusztus 9-én  a Kölcsey Televízióban.


Görkapocs Fesztivál Nagykállóban – Minden, ami összeköt

Szeretettel tájékoztatjuk görögkatolikus egyházunk híveit és a kedves érdeklődőket, hogy 2015. augusztus 13-án Nagykálló ad otthont, a már hagyományosan megrendezendő nagy sikerű Görkapocs Fesztiválunknak!


A Szent Bazil Oktatási Központ - Görögkatolikus Gimnázium és Diákotthon energetikai korszerűsítése

A hajdúdorogi Szent Bazil Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 176, 97 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretén belül Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva program keretében. A 208,2 millió Ft összköltségvetésű beruházás az az Oktatási központ épületeinek energetikai korszerűsítését teszi lehetővé.


„Mária gyermekei, ide jöjjetek”

Azt hiszem, hogy ez évben is meghallották a gyermekek a hívást a Szent Damján Táborba, hiszen idén 100 sérült gyermek táborozhatott együtt 130 segítővel.


Szertartási utasítás hangos kiegészítése – 2015.08.09.

Az alábbiakban a 2015. augusztus 9-i, Pünkösd utáni 11. vasárnapi Szent Liturgia változó részeinek kottáit és letölthető hangfelvételeit találják.


Szertartási utasítás hangos kiegészítése – 2015.08.06.

Az alábbiakban a 2015. augusztus 6-i, Urunk színeváltozása ünnepének kottáit és letölthető hangfelvételeit találják.


Nagyboldogasszony-napi búcsú Máriapócson

Szeretettel hívjuk Máriapócs Nemzeti Kegyhelyre a kegykép könnyezésének 300. évfordulójára, 2015. augusztus 15-16-án Nagyboldogasszony-napi búcsúra!


A Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium épületenergetikai korszerűsítése

A nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium 70,01 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretén belül „Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva”program keretében. A 82,36 millió Ft összköltségvetésű beruházás az iskola gimnáziumi épületének energetikai korszerűsítését tette lehetővé.


Tehetséggondozás a hajdúdorogi Kalkuttai Teréz Anya Általános Iskolában

A hajdúdorogi Kalkuttai Teréz Anya Általános Iskola diákjai kimagasló eredményeket értek el az országos Terematlétikai Diákolimpián.


A Görögkatolikus Médiaműhely televíziós műsora – 2015. augusztus 2.

A Görögkatolikus Médiaműhely  „HITVALLÁS” c. műsora 2015. augusztus 2-án  a Kölcsey Televízióban.


Augusztusban elmarad a Jézus-ima találkozó

A komlóskai Jézus-ima lelkigyakorlat miatt a minden hónap első hétfőjén tartott Jézus-ima találkozó augusztusban nem lesz, így a következő találkozó szeptember 7-én, hétfőn lesz a nyíregyházi belvárosi parókia hittantermében.


Szertartási utasítás hangos kiegészítése – 2015.08.02.

Az alábbiakban a 2015. augusztus 2-i, Pünkösd utáni 10. vasárnapi Szent Liturgia változó részeinek kottáit és letölthető hangfelvételeit találják.


Pótfelvételi a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola pótfelvételit hirdet teológus (nappali/levelező/civil), osztatlan egyszakos hittanár (nappali/levelező), kántor (nappali), hittanár-nevelő tanár mester szakra és részismereti képzésre, melyre jelentkezni augusztus 31-ig (hétfő) lehet.


Jelentkezés a Szent Zsófia Görögkatolikus Leánykollégiumba

A Szent Zsófia Görögkatolikus Lánykollégium felvételt hirdet a 2015/2016-os tanévre felsőoktatásban tanuló nappali tagozatos főiskolai, egyetemi lány-hallgatók részére.


Ifjúsági Zarándoklat 2015 – programterv

Kedves Zarándokok! Már csak hetek kérdése – egészen pontosan kettő – hogy végre útra keljünk. Néhány hasznos információ, amit már biztosan sokan vártok.


Gyalogos zarándoklat Szegedről Máriapócsra (augusztus 5–15.)

Hatodik alkalommal indulunk neki idén a 300 km hosszú lélekformáló zarándokutunkra. Tíz napot gyalogolunk összesen, napi 25-35 km-t. Szeretettel várjuk minden érdeklődő jelentkezését!


Jézus-ima lelkigyakorlat Komlóskán

Jézus-ima lelkigyakorlat lesz Komlóskán 2015. augusztus 3-6. között.

A lelkigyakorlat hétfőn este 18 órakor vecsernyével kezdődik és csütörtökön, az Úrszínváltozás ünnepén 10 órakor celebrált Szent Liturgiával ér véget.


Ifjúsági Zarándoklat 2015

Egy újabb csoda megtapasztalására hívunk Titeket, amely csoda az úton, de legfőképpen bennünk tud végbemenni, ha meghalljuk Mária hívó szavát.


Jelentkezés a Szent Zsófia Görögkatolikus Leánykollégiumba

A Szent Zsófia Görögkatolikus Leánykollégium felvételt hirdet a 2015/2016-os tanévre felsőoktatásban tanuló nappali tagozatos főiskolai, egyetemi lány-hallgatók részére.


Felvételi felhívás a miskolci Görögkatolikus Egyetemi és Főiskolai Kollégiumába

A miskolci Görögkatolikus Egyetemi és Főiskolai Kollégium felvételt hirdet a 2015/16-os tanévre felsőoktatási intézmény NAPPALI TAGOZATOS HALLGATÓI RÉSZÉRE.