Váltás akadálymentesített változatra
fejléc
ünnep
 


Máriapócs

Miskolci Apostoli Exarchátus

Szent Lukács Szeretetszolgálat

Szeretettár

Szent Atanáz Hittdományi Főiskola

Görögkatolikus cigánypasztoráció

parochia.hu

Szeminárium

Szent Atanáz Kegytárgybolt

Örökségünk kutatócsoport

Tudásolimpia

Diakónus

MKPK


Tegye fel kérdését a lelkiatyának!
(IP-cím: 54.221.8.117)


Mennyi kettő meg nyolc? (számmal)


Dicsőség Jézus Krisztusnak!
Kedves Lelkiatya!

Közeledik halloween, ami Magyarországon nagyon elterjedt.
Szeretném megtudni, hogy mi erről a véleménye?
Igaz, hogy a sátán ünnepe?
Válaszát előre is köszönöm!

Újra kicsit megkésve válaszolok, elnézést kérek érte.
Magyarországon egészen új keletű divatról van szó. Vélhetően amerikai filmekből terjedt el az utóbbi évtizedekben. Az eredete egy pogány kelta ünnepre vezethető vissza, mely a római birodalomban is ismert volt. A kelta újév október 31. éjszakájára esett. Ekkor emlékeztek meg a halottakról. III. Gergely pápa a 800-as években ennek a pogány halottkultusznak a keresztény ellensúlyozására vezette be a Mindenszentek ünnepét november 1-jére. Ennek másnapján, november 2-án van a keresztény világban a Halottak napja. (Sokan össze szokták keverni a kettőt!)
Egyrészt azért nincs helye a mi életünkben, mert a magyar népszokásoktól idegen, még a középkorban sem volt nyoma nálunk, hiszen már nálunk annak keresztény változata terjedt el. De főként azért kell kerülni, mert távol áll a tiszta halotti megemlékezéstől. Inkább az emberek ijesztgetésére szolgál akár tréfás, akár drámaibb formában. Ráadásul a terjedése a sokkal nemesebb Mindenszentek ünnepét és a halottainkról való emberi megemlékezést szorítja háttérbe. Ne adjunk teret ennek az újpogány szokásnak!


Kedves Lelkiatya!
A napokban olvastam, hogy van olyan, hogy Szentlélek ellen elkövetett bűnök nem bocsáthatóak meg. Nem értem, hogy ez mit jelent. Az olyan emberre is vonatkozik, aki korábban sok bűnt követett el, de megtért, megbánta és meggyónta azokat, és elfordult tőlük. Tehát, a korábban elkövetett bűnei közül csak ez nincs megbocsátva?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv!

Aki megtért, bűneit megbánta, meggyónta, annak bűneit természetesen megbocsátja az Isten. Az Evangéliumban szereplő figyelmeztetés (Mt 12,32) arra a megátalkodottságra vonatkozik, amikor az ember nem hajlandó együttműködni az Istennel, amikor visszautasítja a Lélek segítségét. Ezt általában megátalkodottságnak szoktuk nevezni. Amikor valaki tudatosan megmarad a bűnben. Igen, erre azt kell mondanunk, hogy az ilyen emberen még az Isten sem tud segíteni. Mert eleve elzárja magát a Lélek segítségétől. Ez a Lélek elleni bűn, amikor valaki tudatosan ellenáll a Lélek indíttatásának. Ezt azért nem lehet megbocsátani, mert az ilyen ember nem is kéri a bocsánatot, az Isten pedig nem erőlteti rá senkire az ő vételen kegyelmét, szeretetét.


Kedves Lelkiatya!
Tavaly volt róla szó, hogy jó lenne, ha a Görögkatolikus Egyház Magyarországon ismét visszatérne Boldog Romzsa Tódor ünnepének eredeti, november 1-jei ünnepléséhéhez. Történt ez ügyben valami? Köszönöm.

Bocsánatot kérek, hogy jóval az ünnep után válaszolok csak. Valóban több érv is szól amellett, hogy november 1-jén ünnepeljük a vértanú-püspököt. Mivel azonban szomszédainkban élő görögkatolikus testvéreink kérték a Kongregációtól ennek az ünnepnek az áthelyezését október 31-ére, ezért mi is igazodunk hozzájuk, és a tavalyi évtől kezdve ezen az október végi napon tartjuk Romzsa Tódor püspök emlékünnepét.


Kedves Lelkiatya!
Mi a Jézus ima lényege?Hogy Jézus legyen az elménkben,csak rá gondoljunk?
Vagy az,hogy kérjük őt,hogy könyörüljön rajtunk?
(Egy könyvben olvastam,hogy van aki azt mondja csupán,hogy Jézus.De lehet:Uram Jézus Krisztus Isten Fia könyörülj rajtam bűnösön!-t is mondatni...)

Ha valaki sokat gondol Jézusra, az Ő szeretetére, jelenlétére, az egyre jobban érzi a maga bűnösségét. Egyrészt egyre világosabb a látása a kegyelem folytán, amelyben az imádság által részesül, másrészt a megtapasztalt isteni szeretetben egyre inkább érzi a maga méltatlanságát, bűnösségét. A kettő szorosan összefügg. Aki nem mondja hozzá, hogy "könyörülj rajtam!" az is éppen úgy átérezheti ezt a kegyelmet és méltatlanságot, és amikor "csak" Jézus nevét mondja, akkor is "ebben minden benne van".


Múltkor találkoztam olyannal, hogy egy római katolikus atya Parakliszt végzett. Ez lehetséges a kánonjog szerint?
Nyilvánvaló, hogy Szentmisét csak birítussal rendelkező görögkatolikus pap tarthat.
De mi van pl. a szentségkiszolgáltatással, áldással, zsolozsmával..stb. Ezeket lehet már rítus szerint végeznie egy papnak?

Magánimádság, magánájtatosságként végezheti, énekelheti, imádkozhatja akár együtt is másokkal. Nyilvános templomi szertartásként viszont nem végezheti. Más rítusú szertartáson részt vehet, de egyedül nem vezethet ilyet.


Kedves Lelkiatya!
Írtam már Önnek levelet. Én voltam az, aki sokat szenved az anyósától. ( Ellenem hergeli a férjemet, meg kell változnom,semmi nem jó, amit csinálok, hagyjam ott a hivatásomat, mert az asszonynak otthon a helye,és különben sem jó a munkahelyem, mert nem elég "jónevű", szabotálja a templomba járásomat amikor csak tudja, stb..)
Nem tudom, hogy így most emlékszik-e a történetre. De nem tudtam kihez fordulni segítségül, aki meghallgat és őszinte, szándék nélküli tanácsot ad.
Sajnos új fejlemények vannak. Az elmúlt napokban sikerült az anyósomnak teljesen a befolyása alá vonni a férjemet. Lassan több időt tölt vele, mint velem. Azóta nem olyan kedves, nem vesz komolyan, keresi a hibáimat, és sokkal jobban látja azokat. Hűvös és türelmetlen velem. Az én véleményem nem számít, csak az a helyes, amit az anyja mond.
Kiközösítenek, de én is úgy érzem, hogy nem illek bele a világukba.
( Írtam Tisztelendő Atyának a korábbi levelemben, hogy milyen az a világ: kevély, tele nagy emberekkel, gazdagokkal érdekbarátokkal, rendezvényekkel, stb...) Én ebbe nem illek bele és nem is szeretnék.
Sajnos kezdi a férjem elhinni, amit anyósom mond neki, hogy ő tökéletes és minden csak úgy jó, ahogy ő csinálja.
Mindenki hibás, csak az anyja nem.
Azóta nem olyan kedves velem, nem simogat meg, kevesebb szeretetet kapok. Olyan, mintha nem lenne velem megelégedve.
Amikor megkérdeztem, hogy mi baja velem, hárított, hogy ez nem igaz. Megkérdeztem, hogy ellenem hergelte-e valaki, de tagadta. Nem én képzelődöm, de tényleg így van, de érdekes, hogy azóta, mióta szinte az egész napot együtt töltik.
Legjobb megoldásnak azt látom, ha messzebb költöznénk tőle, és nem lenne mindennapos a kapcsolatuk.
Volt már ilyen, de pár hét alatt elmúlt.
Nagyon el vagyok ebbe az egészbe fáradva és keseredve, már nem tudom, hogy meddig bírom. Nem nagyon volt mostanában egy boldog napom! Egyetlen vigaszom az ima, legalább addig boldog vagyok!
Tisztelendő atya szerint mit csináljak!? Már az is megfordult a fejembe, hogy egy időre a szüleimhez költözöm.
Tudom, hogy a válás nem megoldás, de lassan nem bírom tovább.
Amikor megismertem a férjemet, nem ilyen volt, hanem ennek az ellenkezője, de nagyon megváltozott.
Kérem szépen a tanácsát! Előre is nagyon köszönöm! :)
Üdv! M.A.

Kedves M.A.!
Kérem, bocsásson meg, hogy megvárattam a válasszal. A helyzete tehát tovább romlott, mégis bíznia kell a Mindenhatóban, hogy ő tud majd segíteni. Addig is mit tegyen?
Ahogy említi, az sokat segítene, ha messzebbre költöznének. Lehet ebben egy kis női furfangja is. Ha állást találna önmagának vagy a férjének egy másik településen, vagy más módon találna indokot arra, hogy költözzenek.
Nem javaslom, hogy feszegesse azt a kérdést a férje előtt, hogy mi változott. Erővel, észérvekkel bajosan lehet meggyőzni valakit, aki érzelmileg fogva van. Próbáljon meg minél nagyobb türelmet tanúsítani a férje iránt. De az ő édesanyja iránt is. Talán nehéznek tűnik, de dicsérje meg minél gyakrabban. Szemben is, tehát, hogy is hallja, és amikor nincsen jelen, akkor is, csak a férjének. Ez kicsit érzelmi hadviselés, de hát nem tagadhatjuk, hogy ezt a csatát szeretnénk megnyerni. S valóban ne tápláljon haragot a kedves anyósával szemben. Igyekezzen megérteni őt, hogy miért ilyen. Azt teljesen meg lehet érteni, hogy miért ragaszkodik a kisfiához - még ha helytelen ragaszkodással is.
Ahhoz azonban, hogy ezeket megtegye, előtte érdemes kicsit elvonulni. Persze, csak úgy, hogy ne legyen vádolható valami ostoba gyanúval. Egy kiadós lelkigyakorlat bizonyára sokat segítene az Ön lelkének. De ha ezt nem tudná megtenni, akkor is miné több időt szenteljen a Jóistennek.
Azt nem javaslom, hogy visszaköltözzön a szüleihez. Az esetleg végzetes szakítás is eredményezhetne. Maradjon minél többet a férje mellett! Az imából pedig merítsen erőt!


Kedves Lelkiatya!
Van egy fajta megtapasztalásom bizonyos emberekkel kapcsolatban,ami engem kissé zavar,és nem tudom hova tenni.Ez előfordult már többekkel is,hogy én írok nekik,ők nem válaszolnak rá,utána ők írnak nekem és ugyanazokat a kérdéseket teszik fel,amit én tettem fel nekik,ha én erre válaszolok és megint kérdezek tőlük valamit,arra sem válaszolnak.És ez nem egyszer ismétlődik.Végül már megelégelem és én sem kezdeményezek,mag értelmét sem látom annak,hogy írjak.Egyszer az egyik személynek én sem válaszoltam,ekkor sértve érezte magát és kibukott belőle,hogy nem jól érzi magát,azért nem válaszolt.Azt nem értem miért nem lehet ilyenkor valamilyen választ adni,ha valaki nem mondja mi a baj,vagy nem mond valamit nem tudok segíteni.Ha egyáltalán a segítéség kérésről van szó ilyen esetekben.Nem tudom megérteni mi lehet ennek a hátterében?Az ő személyiségükkel van valami baj vagy mivel több mindenkivel is volt ilyen esetem az én kommunikációs készségemmel lehet probléma?Bánt egy kicsit az egész,mert van köztük olyan személy aki nekem fontos és nem értem miért viselkedik így.Vannak akikkel ezek a dolgok gördülékenyen mennek,nincsenek ilyen problémák.Bár tudom sokféle ember létezik.Mit tanácsolna az atya?Hogyan lehetne az ilyen típusú embereket jobban megérteni,hogy mit igényelnek vagy közeledni hozzájuk?
Válaszát előre is köszönöm:Nela

Kedves Nela!
Olvasva sorait előbb az volt az érzésem, hogy önkéntelenül másokat okol amiatt, hogy nem értik meg egymást, hogy elbeszélnek, "elíméleznek" egymás mellett. Ez alapvetően téves volna, hiszen - bár nyilvánvalóan mindenkinek vannak hibái - a feladatunk nem az, hogy másokat javítsunk, másokat megváltoztassunk. De a végső kérdést jól tette fel: "Hogyan lehetne őket jobban megérteni... vagy közeledni hozzájuk?" Tehát mindig azt kell keresni, hogy én mit tehetek, én hogyan tudok magamon változtatni. S jól érzékeli, hogy a másik helyesebb megértésében keresendő a javítási lehetőség.
Mit tanácsolok? Tanácsom furcsa lehet, mert kettős. Egyrészt próbálja elfelejteni, hogy eddig milyen félreértések, közlési hiányosságok voltak. Kicsit túl sokat foglalkozik ugyanis ezzel a meg nem értéssel. Kimondatlanul is úgy érzi, ezzel megbántották, megsértették. Pedig a végső kérdésében helyesen bevallja, hogy ebben Ön is hibás lehet. Nem baj. Ilyen zavarok, félre- és meg nem értések mindig is vannak. Nem vagyunk tökéletesek. Az a kötelességünk, hogy a másik gyöngeségét elviseljük (Róm 15,1). Nem kell fönnakadni ezen a jelenségen. Emberi életünket - sajnos - végig kíséri. Meg kell barátkozni vele, el kell fogadni.
Másrészről viszont - és ez a tanácsom másik fele - igenis változtatni kell ezen azzal, hogy törekszem jobban megérteni a másikat, még jobban figyelni arra, hogy neki mire van szüksége. A magam érdekeiről pedig nyugodtan megfeledkezhetem (Mt 6,8.32!). Minél kevésbé tartom fontosnak a magam érdekeit, annál jobban felértékelődik az, amire a másiknak van szüksége. Sokat segít az Aranyszabály: "Amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is tegyétek velük!" (Mt 7,12). Ez sokszor segít az eligazodásban. Lám, ez a számítógép világában éppen úgy érvényes, mint 2000 évvel ezelőtt.


Kedves Lelkiatya!
Köszönöm a kimerítő választ, és valószínűleg igaza lehet Kámmal kapcsolatban.
Bár bennem még mindig van egy piszkálódó kisördög, hogy abban a kemény világban ahol egy ilyen "botlásért" nemzedékekre szóló büntetést lehet kapni, a két testvér inkább félelemből leplezte apját és nem gyengédségből.

Általában tudom, hogy lehet "úgy" olvasni a Bibliát, hogy a pozitív üzenet érkezzen át, de én időnként úgy érzem, hogy a Bibliában nincsennek szinkronban a dolgok.
Ha Noé hibáját és kiszolgáltatottságát szelíd leplezéssel illik tudomásul venni, akkor a fiú hibáját és kiszolgáltatotságát miért kell olyan kegyetlenül büntetni?
Komoly probléma nem történt, mert Sém és Jáfet végülis nem látták apjukat, és bemutatták a helyes viselkedést. A részleteket nem tudom, de elképzelhető, hogy Kám pont azért szólt testvéreinek, mert ő nem tudta, hogy ilyenkor mi a teendő.
Voltak azokban az időkben olyan törvények, hogy nem szabad ránézni fedetlen testre?
Végülis Noé önhibájából került abba ahelyzetbe amiben Kám találta. És sehol nem láttam utalást arra, hogy Kám megátalkodott vagy rosszhiszemű lett volna.
De a büntetés egyáltalán nem tűnik arányosnak a bűnnel, hogy még Kám fia Kánaán is meg lett átkozva, és a végén egész Kánaán földjén ki lettek irtva a Kánaán utódai.
Angol nyelvű forrásban azonban találkoztam olyannal, hogy Kám nemcsak látta, hanem kasztrálta is apját... ez pedig nagyjából megmagyarázza a súlyos büntetést.

Tulajdonképpen arra próbálok választ találni, hogy végigkövethető-e egy univerzális erkölcsi vonal a Biblián vagy akár az előttről, vagy az erkölcsi alapok változtak az idők során.

A Bibliát valóban értő szemmel és nyitott szívvel kell olvasni. Egyik gyakori hiba régi szövegek értelmezésénél, hogy a mi szemléletünket, gondolkodásunkat vetítjük belé. Pedig az akkori emberek nagyon sok mindenben egészen másként gondolkodtak. Biblikusok azt mondják, hogy maga a három testvér története pusztán egy példázat, visszavetítő magyarázat, hogy a kánaáni nép alábbvalóságát igazolják. Persze, erkölcsileg ez még inkább elítélhető, de itt a szöveg létrejöttének emberi vonásairól van szó.
Ha visszatérünk a történet közvetlen értelmezésére, a szövegből azt sejthetjük, hogy Kámnak igenis illett volna tudni, hogy mi ilyenkor a teendő. Ez a fajta erkölcsi tartás kimondatlanul is megfigyelhető a Szentírásban. Az igaz, hogy ez egyre fejlődik, az évszázadok során egyre tisztul. Miként a monoteizmus hite is. Ezt kifejezetten vallja és tanítja a Szentírás, hogy Isten törvénye a szívünkbe van írva.
Másrészt arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a Biblia nem erkölcsi törvények tára. Legfőbb célja az Isten önközlése, hogy saját magáról adjon kinyilatkoztatást, és ez által megismerjük Őt és higgyünk Benne.


Kedves Lelkiatya!
Hogyan legyek szent?
Hogyan legyek szent -az iskolába járás mellett?
-A tanulás mellett?
-a bűnös emberek környezetében,csakúgy ahogyan én is az vagyok?
-a szentek bűnösek?
Lehetséges szentnek lenni a mai világban ilyen életkörülmények között?
Lehet szent egy nem szerzetes ember?Van rá példa?
Úgy érzem,túl keveset törődöm az Úrral,a tanulással töltöm időmet,persze nem minden részét.Pihenek.De mégis keveset tanulok.
P.

Kedves P.!
Úgy válhat szentté, ha ezt állhatatosan és hittel kéri az Istentől. Egyedül az Isten tud szentté tenni bennünket. De már az nagy erőlépés, ha valaki ezt felismeri, és kéri is hozzá a kegyelmet.
Ugyanakkor a szentté válás nem pusztán az ima eredménye. Az iskola ugyanolyan jó terület a keresztény élet gyakorlására, mint bármi más életkörülmény. Természetesen csak akkor válhat valaki szentté, ha a kötelességét tőle telhető odaadással teljesíti. Ez a tanulás során nagyon is jól gyakorolható.
Bűnös emberek között lehet leginkább szentté válni, mert ez a körülmény ad lehetőséget arra, hogy gyakoroljuk a feltétel nélküli szeretetet, a segítőkészséget, a türelmet és minden más erényt. Ha felismerjük a magunk bűnösségét, ez megint csak még inkább segít a szentté válás felé, mert ezzel együtt felismerhetjük az Isten szeretetét, végtelen kegyelmét. Az tesz szentté bennünket, ha minél inkább akarunk élni ezzel a felénk áramló irgalmas szeretettel.
A mai világban éppen úgy, mint más korokban nem könnyebb és nem nehezebb a szentté válás. Világi ember is lehet szent, nyilván más módon, a maga életkörülményei között, mint egy szerzetes.
Ha úgy érzi, keveset törődik az Úrral, ez már egy fontos felismerés. Törekedjen többet imádkozni, mégsem túlzásba vinni. Élni kell, örülni kell az életnek. Az is lehet szent, aki eljár szórakozni, ha szórakozása közben sem feledkezik meg Istenről, hanem neki ad hálát a vidámságért, a jó barátokért, az élet sok szépségéért.
A szent ember egyik jellemzője, hogy hálás szívvel él, és boldog mindazért, amit kapott az Úrtól.


Kedves Lelkiatya!

Mostanában elég felkapott fogalom lett az homoszexualitás mellett az ún. aszexualitás. Egyre többen dobálóznak vele, hogy ők aszexuálisok. Nem tudom egyáltalán tényleg van e ilyen, de amennyiben igen, ez, mármint ha valaki tényleg ilyen, azaz semmilyen nemi kötődése nincs, az bűnnek számít e?
Köszönöm a választ.

M.

Inkább az a bűn, ha valaki ezzel könnyelműen dobálózik. Az Isten alkotta rendben természetes az, hogy a két nem, a férfi és a nő vonzódik egymáshoz. Ez nagyon sok mindenben megnyilvánul. Ebbe beletartozik a szexuális vonzódás is, amely mintegy előkészíti a férfi és a nő egyesülését a házasságban, illetve ez a vonzódás az egyesülésre a házasságban élhető meg a legteljesebb mértékben.
Ha valakiben nincsen meg ez a vonzódás, vagy legalábbis tagadja (a kutatók szerint nagyon sok ilyen eset is van), az bizonyos hiánynak, betegségnek tekinthető, mely többnyire valamilyen elfojtásból származik. Sajnos a divatossá váló szingli életmód is serkenti ezt az elhajlást.
Természetesen az aszexualitás egészen más, mint az önmegtagadás. Amikor az ember érzi ezt a vonzódást, de legyőzi. Nem elfojtja vagy letagadja, hanem akaraterejével uralkodik rajta.


Kedves Lelkiatya!

31 éves nő vagyok. Kisgyerekkoromban római katolikusnak kereszteltek, de igazából sem keresztény nevelésben sem hitoktatásban nem részesültem, illetve szentségeket sem kaptam.
Mindezek ellenére szoktam templomba járni, mert úgy érzem sokat kapok a liturgiától. Gyerekkoromban minden este imádkoztam, de sajnos ez mára teljesen elmaradt, mivel tizenévesen úgy éreztem, hogy csak puszta megszokás az egész és így teljesen felhagytam vele.
Az utóbbi időben felmerült bennem, hogy szeretnék szentségeket kapni, azonban 3 évvel ezelőtt abortuszon estem át és úgy érzem képtelen vagyok megbánni ezt a bűnömet.
Mit tud tanácsolni? Van ilyen esetben valami megoldás akár görög, akár római katolikusoknál vagy felejtsem el hogy valaha még fogok szentségeket kapni?
Előre is köszönöm a válaszát!
Kati

Kedves Kati!
Semmi nem gátolja meg Önt abban, hogy szentségekhez járuljon, hogy Krisztus erejét megkaphassa. Az elmúlt években a Szentlélek felébresztette Önben a vágyat arra, hogy közelebb kerülhessen Istenhez. Nyilván éppen azért, mert segíteni is akarja ezt a közeledést. Csupán az Ön együttműködése, odaadó akarása szükséges hozzá.
Mit tegyen? Keresse fel az Önhöz legközelebb álló papot, és mondja el ezt a szándékát, ezt a vágyát. Természetesen ne hallgassa el az abortuszt sem. Beszélgetéseik során majd eljutnak arra a pontra, amikor ezt szentgyónásban bűnbánattal leteszi. Bizonyos vagyok abban, hogy nem megbánni nem tudja ezt a bűnét, hanem nagyon nehéz szembesülni vele. De mindezek a nehézségek szépen el fognak rendeződni abban a folyamatban, amelyben a tisztelendő úr Önt a szentségekhez elvezeti. Lépjen minél hamarabb! Ne várakozzék, hanem engedelmeskedjen az Isten hívásának!


Kedves Lelkiatya!

A templomokban mikor szólnak a szentekről? Mi alapján döntik el, hogy a nap szentjeiről szólnak e vagy nem? Pl. vasárnap szinte sohasem szoktak, úgyszintén szombaton sem, csak éppen a nevüket említik meg. Hétköznapokon inkább szoktak, de függ az adott szenttől is. Pl. XI. Pius pápáról elég részletesen volt szó. Lisieux-i Szent Terézről is, de már korántsem annyi. De pl. nem volt szó Szent Brigittáról, Szent Filoménáról, de még Szent Mihályról (akivel együtt Szent Gábor és Szent Rafael arkangyalokat is ünnepeljük). Én római katolikus vagyok, de érdekel az is, hogy a görög liturgiában hogy van ez. Köszönöm a választ szépen a választ!

M.

Kedves M.!
Minden napnak megvan a maga ünnepelt szentje. Legtöbbször egy napon több szent tisztelete is van. Ez nem mindig egyezik meg a görög és római szertartásban. A szentek tisztelete a napi zsolozsmában mindig megjelenik, de a szentmisében, a Szent Liturgiában csak a nagyobb ünneppel rendelkező szenteké. Vasárnap azonban sok esetben még ezek is háttérbe szorulnak, mert vasárnap a feltámadás napja, arról szólnak a liturgikus szövegek. Hétköznap jobban adódik lehetőség, hogy az azon napon tisztelt szentről megemlékezzünk, de ez jobbára a szertartást vezető paptól függ.


Kedves Lelkiatya!
Azt szeretném megkérdezni,hogy Csehországban élnek-e görög katolikusok.És ha igen,hol?

Köszönöm.

Csehországban a mintegy 10 ezer főre becsült létszámú görögkatolikus hívek lelkigondozása egy prágai székhelyű Apostoli Exarchátus keretein belül történik. Bővebb információért hozzájuk érdemes fordulni, az alábbi elérhetőségeken: http://www.exarchat.cz/ Apostolsky Exarchat Reckokatolicke Cirkve, Hastalaska nám. 4,m 110 00 Praha 1 Tel.: 22.17.78.491 Fax: 22 2312817 exarchat@exarchat.cz


Kedves Lelkiatya!
Olvastam a múltkor a sátáni jelképekről a Lélekmentő Füzetekben. Nem tudom pontosan, hogy mik ezek, vigyázni akarok, hogy véletlenül se kerüljenek ezek a lakásba, dekorációnak, vagy az ékszereim közé. Van egy kígyós gyűrűm, az édesanyámtól kaptam, nagyon régen, amikor még középiskolába mentem. Ez annak számít mert kígyó van rajta? Kedves emlék, de ha igen, akkor inkább megválnék tőle!
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Tisztelettel! Kyra

Kedves Kyra!
A tárgyak, jelképek önmagukban nem hordoznak erőt vagy bármilyen hatást. Mi, szellemiséggel rendelkező emberek ruházzuk fel azokat a hitünkkel, gondolkodásunkkal, életmódunkkal. A keresztnek azért van ereje, mert kifejezi Krisztushoz tartozásunkat, aki legyőz minden ellenséges erőt. Akik sátáni jelképeket használnak, azoknak is lelkük sötétsége teszi a jelképet a sötét erők szimbólumává. Például egy hívő embert akármilyen sárkány vagy kígyó képével vagy más hasonló szimbólummal próbálnak ijesztgetni, vagy "megrontani", annak semmi ereje nincs, a hívő ember csak nevet rajta. Ha önnek kedves a kígyóval díszített gyűrű, nyugodtan tartsa meg. A lakását pedig díszítse olyan módon, ahogyan Önnek tetszik. Csak a lelkét óvja a bűntől, és imádsággal törekedjen egyre közelebb kerülni Istenhez. Akkor a környezete is egyre inkább olyanná válik majd, amely ezt a folyamatot tovább erősíti.


Bizonyára elírás az "Ószövetség értelmével" kapcsolatos válaszban a "72
ószövetségi, ill. 27 újszövetségi könyv", mert így már 99 lenne. Jelenleg a Katolikus egyház 73 bibliai könyvet fogad el, ebből 46 ószövetségi. Azért eggyel több mint korábban, mert a Siralmakat különveszik, s a kutatások szerint nem jeremiási, s ez már általános véleménynek mondható.
A Kompendium 21. pontja pedig 4 sorban épp arra ad rövid választ, hogy mi az Ószövetség jelentősége a keresztények számára.

Köszönöm szépen a biblikus professzor úr kiigazítását és elnézést kérek a hibáért.
Az említett Kompendium pedig elérhető a következő címen: http://www.vatican.va/archive/compendium_ccc/documents/archive_2005_compendium-ccc_hu.html


Kedves Lelkiatya!

A szombat esti mise az valóban betudható egy vasárnapi misének? És akkor aki volt szombat 18:00-i misén, annak vasárnap már nem kötelező elmennie? Rendben van az, ha valaki rendszeresen szombat esti misére jár vasárnapi helyett? Ez csak a szombat vecsernyére vonatkozik, a reggeli liturgiára már nem?
Köszönöm szépen a választ.

M.

Kedves M.!
A kérése kicsit árulkodó. Nincs semmi, ami "betudható" a misének. De azt is mondhatnám, hogy nem kötelező elmenni misére. Talán furcsán hat ez, hisz épp nemrégiben beszéltünk az egyház parancsairól. Ám azért is vonakodom a parancsokat felsorolni, azért merek így fogalmazni, hogy nem kötelező elmenni a misére, mert mérhetetlenül többről van szó. A "lelkiatyának" nem arról kell beszélnie, hogy mi a szabály, vagy mennyire szabad azt áthágni, hanem a szavai az egyre forróbb Isten-szeretetre akarnak vezetni. Ezért nem tudok válaszolni arra, hogy mi tudható be minek az Egyház rendjében. A vasárnapot nem szabad, nem érdemes, halálos vétek nem az Úrral tölteni.
Ráadásul a Keleti egyházban a vasárnap megszentelés a szertartásokkal sokkal széleskörűbb, gazdagabb. Beletartozik a szombati vecsernye, a vasárnapi utrenye és a Szent Liturgia. Kötelező mindegyiken ott lenni? Nem ismerem az Isten rendjében ezt a szót, nem tudom hová tenni. Minél több szertartásra megy el az ember, annál több kegyelmet kap, annál közelebb kerül az Istenhez, annál boldogabb lesz az élete. Kötelező boldognak lenni? Kötelező szeretni és szeretve lenni? Kötelező hálásnak lenni?
Úgy érzem, nincsen rendben, ha valaki rendszeresen szombat esti misére jár a vasárnapi helyett. Főként, ha kényelmi okok miatt. Egy-egy alkalommal megtörténhet, de akkor is jobb, ha a szombati vecsernyére megy, hiszen abban ünnepeljük a feltámadást, a vasárnapot. De törekednünk kell arra, hogy a vasárnapunk valóban az Úr napja legyen. Ezt pedig legméltóbb módon a Szent Liturgián és a hozzá kapcsolódó zsolozsmák által tudjuk legjobban megvalósítani.


Kedves Lelkiatya!

Mi lehet annak az oka, hogy van valaki, akiért ha imádkozom betegebb lesz vagy éppen akkor lesz nagyon beteg?
Legalábbis sokszor előfordult már, hogy így történt.
Köszönöm szépen a választ.

M.

Kedves M.!
Bizonyosan nem azért lett rosszabbul az illető, mert Ön imádkozott érte. Ha valóban ez történt, akkor az véletlen. De az is lehet, hogy imádsága után azt nézi, lesi, hogy milyen eredményt sikerült elérni, és minthogy az nem történt meg, úgy tűnik, még rosszabb lett a helyzet. De ha nem is ezt történt volna, annyi tanulsága van a kérdésének, hogy sohasem szabad az imádságunk eredményét nézni. A Jóisten mindig meghallgat, de nem mindig akkor és úgy, ahogyan azt mi szeretnénk.


Kedves Lelki atya!

Nem lehetséges, hogy a kérdező az Anyaszentegyház 5 parancsára gondolt? Hisz szabályról ír.
A másik kérdésnél pedig az Ószövetségi könyvek számánál történhetett elírás.
Andi

Igen, lehetséges. Köszönöm szépen.


Kedves Lelkiatya, az előző kérdező - mi az5 legfontosabb szabálya az egyháznak? - lehet erre gondolt:

Az Anyaszentegyház ötparancsolata
1. A vasárnapot és a kötelező ünnepeket szentmisével és pihenéssel szenteld meg!
2. A pénteki bűnbánati napokat és a parancsolt böjtöket tartsd meg!
3. Évente gyónjál és legalább a húsvéti időben áldozzál!
4. Házasságodat az Egyház törvényei szerint kösd meg, és gyermekeidet katolikus módon neveld!
5. Az Egyházat anyagi hozzájárulásoddal is támogasd!
(forrás: http://uj.katolikus.hu/lelkiseg.php?h=22)

Lehet. Köszönöm.


Kedves Lelkiatya!
Nagyon nehéz dologban szeretnék tanácsot és véleményt kérni.
Sokat gondolkozom mostanában az életemen. Azt hiszem tudom, hogy hol rontottam el.
Vallásos családban nevelkedtem, jártam templomban és imádkoztam is. Főiskolás koromban sajnos rossz társaságba keveredtem. Volt egy barátnőm, aki ezoterikus dolgokkal foglalkozott, jóslás, tarot, inga, meg ilyenek. Sajnos szép lassan engem is bevont ebbe. Megtetszett ez a dolog, mert ahogy a barátnőm megmutatta, hamar voltak sikereim az élet minden területén. Bár ne tettem volna. Most utólag visszagondolva nagyon megváltoztam. Ezek után szép lassan elhanyagoltam a templomba járást, távol kerültem a szüleimtől is. A lelkem mélyén továbbra is hittem Istenben, imádkoztam is, de kevesebbet. Ezek után az életem is megváltozott. Közben lediplomáztam, az élet is messze sodort a szülői háztól, ami- úgy gondolom- sokszor megvédett. Megváltozott a külsőm, negatív irányban, meghíztam, más frizura, teljesen más életvitel, mint korábban. Közben megismerkedtem egy fiúval is, akihez hozzá is mentem.
Erre úgy 2 évre, mintha elkezdett volna valami derengeni. Egyre kevesebbet foglalkoztam az ezoterikával, többet imádkoztam és ismét templomba kezdtem járni. Előbb a nagy ünnepekre, aztán minden vasárnap.
Bűntudatot éreztem a korábbi dolgok miatt. Letettem a kártyát, egy idő múlva ki is dobtam, minden ilyen " felszerelés". És imádkoztam, és csak imádkoztam... gyóntam és áldoztam. Ekkor ismét derengeni kezdett valami. Olyan lett egy idő múlva, mintha álomból ébredtem volna. Ekkor belenéztem a tükörbe, és nem ismertem azt az embert, akit ott láttam. Rájöttem, hogy ez nem én vagyok. Mára olyan lettem, mint régen.
Visszagondolva arra az időszakra, nem volt egy boldog percem.
Ennek a sok nem túl pozitív változásnak az ezoterika volt az oka?
A lelkiatya, akinek gyónok, azt mondta, hogy túl szigorú vagyok magamhoz.
A szüleim sem haragszanak rám, és a férjem sem.
Lehetséges, hogy ez okozott ilyen változást az életemben? Most döbbentem rá, hogy "józan fejjel" sok mindent másként csinálnék.
Ma már nem múlik el vasárnap mise és szentáldozás nélkül. Nap pedig máriapócsi és Jézus szíve kilenced nélkül,ha tehetem, rózsafüzért is imádkozom.
Isten ezt megbocsátja?
Hogyan tehetném rendbe az életem, úgy mint azelőtt volt?

A Jó Isten már rendbe tette az Ön életét. Csodálatos módon megajándékozta a megtérés kegyelmével. Komoly tanácsom, hogy nem szabad tovább vádolnia önmagát. Bizalmatlanság volna Isten irgalmával, megbocsátó szeretetével szemben, ha azt gondolná, hogy Önnek még "tennie kell valamit". Ha tiszta szívvel meggyónt, járt Máriapócson - gondolom -, akkor már visszatért a helyes mederbe az élete. Persze, imádkozzon csak sokat továbbra is, de ne teljesítmény kedvéért. Szeresse a férjét, tegyen jót az emberekkel, és legyen nagyon hálás, hogy az Úr kivezette Önt az ezoterika sötétségéből. Természetesen az okozta mindezt a sok rossz dolgot. Istennek hála, hogy ezektől már megszabadult.


mi az5 legfontosabb szabálya az egyháznak?

Bocsásson meg, erre nem tudok válaszolni. Az egyház azt tanítja, amit Krisztus, Ő pedig két fő parancsról beszélt: "Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez a legnagyobb, az első parancs. A második hasonló hozzá: Szeresd felebarátodat, mint saját magadat (Mt 22,37-39). Az összes többi cselekvésünk ebből származik, erre alapozódik.


Kedves Lelkiatya!
Három 6 év alatti kisgyermeket nevelő család vagyunk, de családunk széthullóban van: férjem hónapok óta egy másik nőbe "szerelmes", és készül elhagyni minket. Még ingadozik, egyszer az észérvek vezérlik, és a család mellett döntene, máskor átgázolna mindenen, mert a kísértés az erősebb. Lassan felőrlődünk ebben a helyzetben. Én rengeteget imádkozom érte, úgy érzem, megszállta a Gonosz, nem volt ő ilyen a több mint egy évtized alatt, amióta együtt vagyunk. Tudom,neki is segítség kellene, de nem hajlandó gyónni, lelkiatyával beszélni, semmilyen segítséget igénybe venni. Mit tehetek én, aki meg szeretné őrizni a család egységét? Szeretem és megbocsátanék neki, de ahhoz az ő döntése kellene, hogy együtt maradjunk. Hogyan végeztethetnék ördögűzést a beleegyezése nélkül? Vagy egyáltalán, mit tehetnék?

Szörnyű, hogy a sátán a legjobb családokba, a legszebb kapcsolatokba is bele tud rondítani - természetesen mindig a mi hibáinkba belekapaszkodva. Sajnos ismerős az a jelenség, hogy az egyik házastárs - legtöbbször a férfi - képes felrúgni az egyébként egészséges kapcsolatot, mert megbolondítják az ösztönei. Igaz, többnyire az ilyen félrelépéseknek előzményei is vannak. A kapcsolat megromlásáért általában mind a két fél hibás. Ki jobban, ki kevésbé, de ennek mértékét teljesen hiábavaló firtatni. E ténynek az igazsága azonban mégis arra késztetheti, hogy önmagát vizsgálja meg. Elsősorban azt lássa be, hogy Ön hol hibázott, azon próbáljon változtatni. Továbbá, ha a férje nem is hajlandó gyónni, lelkiatyához menni, keressen olyan személyt (a férje régi barátját vagy közös jó ismerősüket), akivel esetleg hármasban tudnak beszélgetni erről. Persze, a legjobb az volna, ha egyenesen szakemberhez mennének, családterápiára - feltéve, ha a férje hajlandó erre.
Mindenesetre semmiképp se adja fel a reményt! Sok esetben ráébred a másik, hogy őrültséget művel, és hogy semmi jövője nincsen a bűnös életváltozatának. Ha ezért hittel imádkozik, s közben hűségesen szereti továbbra is a tévelygő házastársát - igyekszik úgy szeretni, ahogyan arra neki szüksége van! - akkor jó reménye van arra, hogy lesz még olyan idő, amikor minderről mint rossz emlékről fognak tudni közösen beszélgetni. Legyen továbbra is kész a megbocsátásra, a reményre!


Főtisztelendő Atya!
A minap a rádióban arról volt szó, hogy a föld túlnépesedett, a szükségletek nem bírnak el ennyi embert, az elmúlt 50 évben megkétszereződött a Föld lakossága és ezt hosszú távon nem fogja tudni ellátni a mezőgazdaság, élelmiszeripar, és hasonló éhezések várhatók Európában is, mint a fejlődő országokban jellemző (egy héten egy nap olyan, hogy egyáltalán nem esznek sokszor).
Az ütött szöget a fejembe, hogy én gyerekkorom óta azt hallom, hogy "szaporodjatok" és "sokasodjatok" és a keresztény családok szinte szégyenkezhetnek, ha nem rendelkeznek minimum 3 gyermekkel. Magyarország lakosság bár növekszik, de a Föld lakossága nem éppen. (Itt most a Magyarország problémáját nem feszegetem).

Mi arra a tanítás, hogy meddig sokasodjunk és szaporodjunk? Miért fontos sok gyermeket a világra hozni, ha a számítások szerint akár 50 éven belül olyan problémákat okozhat ez, amivel az emberiség nem fog tudni megbirkózni, éhezések, nyomorúságok lesznek?

Nem vagyok pesszimista, én is 4 gyermeket szeretnék, már 2 van, de nem értem a koncepciót :D

Válaszát várva.

A túlnépesedés veszélye a földnek egyáltalán nem arra a részére érvényes, ahol mi lakunk. Magyarország, Európa sorsában égető szükség a lakosság szaporodása, vagy legalább a végzetes fogyás leállítása. Bevallom, azt nem tudom, hogy Ázsiában mit kell tennie egy felelősen gondolkodó keresztény családnak. Bízom abban, hogy ha ott élnék, vagy akár ha - mondjuk - onnan érkezne kérdés a honlapunkra, akkor tudnék valami hiteles választ adni. Önnek azonban bátran javaslom, hogy vállaljanak legalább négy gyermeket, de ha lehet, akár többet is. Ne feledjük, számos olyan család van, ahol nem születhet gyermek, és sokan vannak még, akik pedig nem is alapítanak családot. Tehát ahhoz, hogy a népesség újratermelhesse önmagát, a négy vagy annál több gyermeket vállaló családokra van szükség. Fontos eleme még e kérdésnek az is, hogy a nagy családban felnőtt gyermekek általában sokkal könnyebben beilleszkednek a közösségekbe, együttérzőbbek, jobban feltalálják magukat a nehéz körülmények között, és még sorolhatnánk azokat a jó tulajdonságokat, amelyek természetes módon alakulnak ki egy-egy jó közösségben felnőtt ember személyiségében.
Továbbá arról is szót kell ejtenünk, hogy számítások szerint a földünk sokkal több embert is el tud hordozni, ha egyesek (az emberiség kevesebb mint 10 százaléka!) nem élne esztelenül önző és pazarló módon.


Az Ószövetség mire jó nekünk? Én teljesen más Istent látok az Ószövetségben, mint az Újszövetségben. Ezek szerint Isten megváltozott? Egy Isten aki az erejét fitogtatja? Ez nekem nagyon nemfér bele az Isten-képembe.
Hogy lehetséges ez a - talán csak látszólagos (?) - sok ellentmondás.
Köszönöm előre is megtisztelő válaszát.

Az Ószövetség éppen úgy a Szentírás része, mint az Újszövetség. Isten kinyilatkoztatta magát a szent szövegek által, amelyeknek értelmezése sokszor nem is olyan könnyű, olykor még félre is tévedhet benne az ember. Éppen ezért nagyon fontos, hogy legyen hiteles segítőnk abban, hogyan kell olvasnunk a Szentírást. Ez a hiteles magyarázó pedig nem lehet más, mint maga az Egyház, aki nekünk ezt a könyvet adta. Természetesen a Szentlélek határozta meg az Egyház közreműködése által, hogy mely könyvek kerülnek be ebbe a gyűjteménybe (46 ószövetségi, 27 újszövetségi irat). Ez tehát összefüggő, amelynek minden lapjára szükségünk van. Csupán néhány helyet kiemelek az Ószövetségből, melyek a végtelen Isten felénk forduló szeretetéről beszél: Kiv 22,26; Neh 9,6-37; Oz 11,4; Föl kell ismernünk, hogy Ő "ugyanaz" az Isten, mint akit Jézus Krisztusban felismertünk.


Kedves Lelkiatya!
Amikor Noé fia, Kám, megláta az ő meztelenségét, miért büntette meg azt a fiút, aki véletlenül meglátta ? Végülis nem tehetett róla.
Ez valami olyasmit jelent, hogy aki az igazságot leplezetlenül meglátja az büntetést érdemel aki pedig leplezi, az meg jutalmat...?!

Kám hibája nem az volt, hogy véletlenül meglátta apja meztelenségét, hanem amit utána tett. Nem elfedte mint szemérmetlen dolgot, hanem épp ellenkezőleg, szólt a testvéreinek, mintegy nekik is megmutatva azt.
Az igazságra vonatkozó következtetése egyáltalán nem illik ide, hiszen nem az igazságot leplezte a másik két fiú, hanem apjuk hibáját és kiszolgáltatottságát. E tettükben sokkal nagyobb szeretet és tisztelet mutatkozott meg, mint Kámban, akinek ez nem jutott eszébe.


Kedves Lelkiatya!

Annának, a Hit Gyülekezetével kapcsolatos kérdésére adott válaszára reagálnék, olyan teológus hallgatóként, aki fiatal felnőtt fejjel, tudatosan választotta a Katolikus Egyházat és a bizánci szertartást, s ugyanilyen tudatosan akar megmaradni mind katolikus hitében, mind bizánci szertartásában, de ugyanakkor következetesen nyitott akar maradni ama krisztushívők felé is, akik más más szertartást követnek vagy nem is a Katolikus Egyház tagjai.

Kedves Tamás!
Levelének csak az első bekezdését tettem itt közzé. A teljes írását pedig áthelyeztem a Fórumra, minthogy jelezte is, hogy talán inkább oda illeszthető. Ott másoknak is van lehetősége ehhez a kérdéshez hozzászólni.


Csak egy megjegyzés a Lelkiatyának:
Bohács Zoltán: A hatalom célkeresztjében című írása nem leleplezi, hanem védelmezi a Hit Gyülekezetét, maga az írás is a Hit Gyülekezete folyóiratában jelent meg.
üdvözlettel: Kovács Viktor

Köszönöm szépen a kijavítást. Arra gondoltam, hogy a nyitott szemű ember előtt mégis inkább leleplező. De mindenképp közzéteszem a kiigazítását, nehogy bárkit félrevezessek. Még egyszer köszönöm.


Dicsőség Jézus Krisztusnak!
Kedves Lelkiatya!
Kétgyerekes anyuka vagyok és egy intim témában szeretném a tanácsát kérni. Már nem tervezünk több gyereket, s ehhez kapcsolódik a kérdésem is: Milyen fogamzásgátló módszert fogad el a katolikus egyház? (Hívő, rendszeresen templomba járó görögkatolikus házaspár vagyunk. Gyermekeink megfoganásáig nem védekeztünk, a Jóistenre bíztuk magunkat és gyermekeinket.) A fogamzásgátló tabletta megengedett? Vagy ez bűn, s ha igen, akkor emellett nem lehet szentáldozáshoz járulni sem? Mit jelent az imakönyvekben szereplő lelkitükörben lévő kérdés: „Vétkeztél-e bűnös módon a gyermekáldás ellen?” A témáról van esetleg valamilyen könyv? Várom válaszát és segítségét, hogy az élet minden területén Istennek tetsző életet élhessünk.
Köszönettel és üdvözlettel:

E.

Az Egyház ebben a természetes családtervezést, vagyis az időmegválasztás komplex módszerét ajánlja. Az "Én meg Te Mi" című könyvben írja le Pál Bernadett ennek gyakorlatát "A természetes
családtervezés" cím alatti rövid tanulmányban.
Hormontabletta szedése fogamzásgátlás céljából nem megengedett. Súlyosan befolyásolja ugyanis az anya hormonháztartását, a változó korban pedig hatványozottan növeli a stroke, az embólia és az infarktus veszélyét! Kínos pontossággal kell szedni, és a legkisebb hiba esetén is váratlan fogamzás következhet be. Emellett nem kizárható, hogy az esetlegesen létrejött zigóta beágyazódását akadályozza meg, s ez már abortív hatás.
Ugyanakkor minden párnál egyedi szempontok vannak ezért érdemes személyes tanácsot kérni a saját lelkivezetőtől.
Dr. Soltész János: Megélni az evangéliumot című könyvében is ír
erről.
Kétségtelen, hogy a természetes családtervezés sem pontosan kiszámítható. Az így bekövetkezett meglepetés azonban inkább ajándék, mintsem kockázat. A tervezés mellett így megmarad a nyitottság a gyermekáldás, az Isten gondviselése iránt.


Kedves Lelkiatya!

Azt szeretném megkérdezni, hogy nem tudja e véletlenül, hol található ez a szép szent ikon, és mi a címe, amelyik ebben a videóban éppen a Szentírással ábrázolja Krisztus Urunk? Köszönöm. :)

http://www.youtube.com/watch?v=DJODxvgkfE0&feature=related

Janka

Ez a kép a kijevi Szent Vlagyimir székesegyházban található. A festője Viktor Mihajlovics Vaznyecov, aki a múlt század elején egészen sajátos stílust alakított ki, a nyugati hatást alkalmazva tudatosan keresett új ábrázolási módot.


Kedves Lelkiatya!
Egyetemista vagyok, és hívő katolikus. Viszont egyre több olyan emberrel találkozom a környezetemben, akik a Hit Gyülekezetének tagjai. Nem sok mindent tudok erről a szervezetről, de annyit igen, hogy nincsenek jó véleménnyel a katolikus egyházról. Interneten nem találok kellő, és megbízható forrást arról, hogy mi ennek a közösségnek a tanítása, és mik a fő különbségek a Hit Gyülekezete és a katolikus egyház tanítása között. Ha ezek az emberek kérdeznek engem a különbségekről, szeretnék tájékozott lenni, ezért kérem a Lelkiatya véleményét, tanácsát. Előre is köszönettel: Anna

Magyar alapítású szekta. Az alapító Németh Sándor korábban római katolikus kispap volt a Központi Szemináriumban Budapesten. Onnan kilépett, és néhány társával előbb egy imacsoportot, majd egy különálló egyházat szervezett meg.
Talán ebből is fakad, hogy erősen támadják a Katolikus Egyházat. Annak életét pogány szokások maradványainak tartják.
Mint minden keresztény szektának, nekik is a legfőbb tanításuk és könyvük a Biblia. Csak éppen nem tudnak mit kezdeni azzal a ténnyel, hogy a Katolikus Egyház hamarabb volt, mint a Biblia. A bibliai könyveket valójában a katolikus egyház határozta meg még a 2-3. században. Ezt sokszor figyelmen kívül hagyják más "bibliás" szekták is.
Egyik fő tanításuk, hogy Jézus helyettünk vállalta a szenvedést, amit mi érdemeltünk volna, és ez akkor válik az egyén számára érvényessé, ha ezt elhiszi, ha átadja életét Jézusnak. A katolikus hit ennél sokkal többet mond. Jézus, az Isten Fia már a megtestesülésével magára vette a mi emberi természetünket, és ezzel megnyitotta az Isten és ember egyesülésének lehetőségét. Ennek mintegy egyenes vonalú következménye Jézus élete, tanítása, majd pedig kereszthalála és feltámadása. Nem csak a kereszten váltott meg minket az Isten Fia, és főként ez nem csak azokra érvényes, akik "átadják neki életüket". Isten minden embert megváltott kivétel nélkül, mennybemenetelével pedig fölvitte emberi természetünket a mennybe.
Leleplező még az is, hogy a gyülekezetet a 80-as évek elején alapították. Vajon az, amit addig a katolikus egyház 2000 éven át tanított, az mind téves, és most, a XX. század végén Németh Sándor tudja megmondani, hogy mi az igazság? Meglepő ez a merészség.
Tagadják a hierarchia (püspök,pap,diakónus) isteni eredetét. Ugyanakkor félelmetes tekintély övezi a vezetőt és a vezetőket. Súlyos anyagi visszaélésekről számolnak be azok, akik otthagyták ezt a szektát, vagy fogalmazhatunk úgy, hogy kiszabadultak belőle. Könnyűzenével könnyen elbolondítják a jó szándékú kereső fiatalokat, utána pedig az adataik és a magánéletük ismeretében lelkileg zsarolják őket. Érdemes megismerkedni néhány őket leleplező írással. Pl. Bohács Zoltán: A hatalom célkeresztjében és Bartus László: "Fesz van". A világhálóról is tájékozódhat, ha beüti a keresőbe a "Hit gyülekezete leleplezése" szavakat. Megdöbbentő beszámolókra talál.
Kérem, vértezze fel magát hitbeli és lelki ismeretekkel, mielőtt behatóbban meg akarná ismerni ezt a roppant veszélyes szektát.


Tisztelt Lelkiatya!
A problémám melyben a segítségét ( tanácsát) szeretném kérni igen összetett. Sokat gondolkodtam azon, hogy e levelet megírjam az eddigi tapasztalataim miatt de remélem imáim meghallgatásra lelnek és volt értelme. Szóval én egy 20 éves fiatalember vagyok Római katolikusnak keresztelve elsőáldozó és bérmálkozó is voltam. Sajnos az egyházzal csak 18 éves korom után kerültem komolyabb kapcsolatba, mert szüleim tiltottak a vallásom gyakorlásától mert tudták hogy pap szeretnék lenni. Annak idején egyházi gimnáziumba szerettem volna járni de ez nem volt lehetséges mert nem voltam templomjáró. Érettségim nincs szakmunkásképzőt végeztem de munkát nem találok így érettségizni sem tudok estin sem mert a szüleim azt mondták hogy nem finanszírozzák a tanulmányaimat és nem fognak eltartani sem .Állandóan veszekednek velem amire nem adok okot a szakmunkásképzőt is majdnem kitűnőre végeztem el. Az itthoni dolgok miatt már pszihológushoz is kellett járnom annyira megviseltek. Mind ennek az-az oka hogy tudják ha érettségim lenne akkor egyből beiratkoznék a szemináriumba. Tudja Lelkiatya elvesztettem a hitemet kb 4 hónapja alig voltam néhányszor templomba nem imádkozom napi rendszerességgel nem rózsafűzérezek és nem olvasom a Bibliát sem. Gyónni sem járok már. Sokat kérdezgetem Istentől hogy mi a szándéka velem, miért hív, ha nem tudok a hívásnak eleget tenni, és mit akar tőlem. Mi célból teremtett engem mégsem nekem való lenne a papi hivatás vagy csak azt akarja jól gondoljam meg, de nagyon kilátástalan a helyzetem.
Tapasztalataim és az elmúlt 2 évben nagyon sokat kérleltem a szerzetes rendeket hogy segítsenek abban ha tagja lennék egy szerzetesrendnek hadd érettségizzek le mint rendtag és szerzetespap lennék, de minden rend elutasította szinte egyedül a Ferencesek mondták hogy lehet de jobb lenne még most megszerezni és utána belépni. De pont az lenne a cél hogy le tudjak érettségizni ha már meglenne az érettségim inkább egyházmegyés pap lennék. Kértem a Veszprémi és az Egri szemináriumtól is a megyés püspökségtől ill. a Katolikus karitásztól hogy akár önkéntes is lennék csak hadd érettségizzek le de még válaszra sem méltattak. Ekkor igazán meginogtam hitemben és azt mondtam nem érdekel a papi hivatás Isten nem akarja hogy pap legyek. De másként gondolkodom már azt mondom megnősülök, családot szeretnék ezért is kérem az ön segítségét hogy a Nyíregyházi szemináriumban nincs olyan lehetőség hogy leérettségizzek és mint görögpap szolgáljam az Urat.
Nagyon szépen kérem segítsen most már tényleg nem tudok kihez fordulni kezd kicsúszni a lábam alól a talaj és lelkileg is megvisel. Kérem, Nagyon szépen Kérem Segítsen.
Üdvözlettel: József

Kedves József!
Nem szabad elkeserednie. Amiben él, az próbatétel valóban. De Isten nem hagy minket nagyobb próbára tenni, mint amekkorát el tudunk viselni. Igen, az érettségi nagy feladat, amellyel mindenkinek meg kell küzdeni, aki tovább akar tanulni. Van, akinek könnyebb, van, akinek nehezebb. De ez az egész életünk során végigkísér minket. S talán ismeri azt a kedves történetet, amely arról szól, hogy Isten mindnyájunknak éppen a méretünknek, képességeinknek megfelelő keresztet ad.
Nagyon rossz lépés, ha elhanyagolja az imáit, a szentségek vételét. Az emberek hibái miatt a Jóisten ellen akar lázadni, s közben önmagának tesz rosszat. Ebből ki kell lépnie! Mindenképpen járjon rendszeresen templomba, ha van lehetősége, akkor hétköznap is. Csak így tudja tartani az élő kapcsolatot a Jóistennel, s így van esélye, hogy megtalálja azt, amit Öntől vár. Éppen csak a következő lépést. Javaslom, hogy keresse a módját, hogy leérettségizhessen. Ha most semmiképp sem lehetséges, akkor várjon egy kicsit vele. Dolgozzon, segítsen másokon. Ez is része a papságra való készületnek. Sokat változik ám a világ, benne mi is, az életünk is. Higgye el, nincsen semmi baj az életével, csak egy kicsit várnia kell azzal, hogy az álma teljesülhessen. Minden nap közelebb viszi hozzá, még ha ezt nem is érzékeli. Ez a próbatétel része. Bízzék az Istenben, Ő meg fogja mutatni a kellő időben, hogy mit kell lépnie.


Kedves Lelkiatya!
Találkoztam a napokban olyannal, hogy egy lánynak egy apáca volt a lelkivezetője.
Ez lehetséges? Persze, minden lehetséges, erre sok példa van. De a katolikus kánonjognak megfelelően lehetség, hogy egy nővér lelkivezessen?
Ebből kifolyólag a következő kérdésem az lenne, hogy lehet lelkivezető olyan személy, aki nem felszentelt és még csak nem is szerzetes - tehát 'egyszerű' hívő?
Köszönöm válaszát!

Igen lehet lelkivezető olyan személy is, aki nem fölszentelt pap. A keleti egyházban nagyon gyakori, hogy olyan szerzetes válik lelkivezetővé, sztareccé, aki nem pap. Éppen így lehetséges az is, hogy szerzetes nővér legyen lelkivezető. Ez legtöbbször maguknál a szerzetes nővéreknél fordul elő, de semmi akadálya annak, hogy szerzetes nővér a világban élő embereknek, férfiaknak, nőknek legyen lelkivezetője. Továbbá lehetséges az is, hogy nem fölszentelt pap, s még csak nem is szerzetes legyen lelkivezető. Persze, ilyen esetekben még sokkal alaposabban meg kell vizsgálni,hogy az illető alkalmas-e arra, hogy lelkivezető legyen.


Dicsőség Jézus Krisztusnak
László vagyok 21 éves és szeretném meg érdeklődni hogy magyar nyelven beszerezhető e Szent Bazil Atyánk ördögűző imái

Kiadásban nem jelentek meg ezek a szövegek, csak egy magánfordításban szerepelnek.
A Görögkatolikus Egyház által kiadott Szerkönyvben viszont Aranyszájú Szent János ördögűző imái szerepelnek a keresztelés szertartásában. Ez a könyv a Szent Atanáz kegytárgyboltunkban kapható.
De hozzáteszem, hogy az ördögűző imádságok önmagukban nem rendelkeznek csodatevő erővel. Nem lehet azt gondolni, hogy ha valaki egymagában elmondja ezeket az imákat, akkor ördögűzést végez. Az a püspöknek és az általa kijelölt papnak a feladta.


D.J.
Kedves Lelkiatya!
Szeretném megkérdezni, hogy hogyan kell értelmezni konkrétan Jézus azon szavait, amit a Mt.10.28-ban mond:
"Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket nem tudják megölni. Inkább attól féljetek, aki a lelket meg a testet is pokolba taszíthatja."
Ezt egy lelkitesóm kérdezte ma tőlem és nem biztos, hogy helyesen válaszoltam meg neki.
Előre is köszönöm a válaszát: Margit

Jézus ebben a fejezetben a bátorságról, Istenbe vetett bizalom fontosságáról beszél. Bátorítja követőit, hogy nem kell félnünk semmilyen emberi ellenségtől, még ha meg is ölnek minket, mert az emberek a lelket nem tudják megölni, az erőszakos gyilkosság után akit megöltek, az a mennybe juthat. Akitől félni kell, az az Isten. A mondat második fele Őrá vonatkozik. Ő az, akinek van hatalma a földi életünkön túl is. Nyilván istenfélelemre buzdít Jézus, arra, hogy Istent féljük, nem arra, hogy féljünk Őtőle.


Kedves Lelkiatya!
Alább ezt írta: „Szent Liturgiát, akkor a saját püspökétől kell engedélyt kérni annak, aki más rítusú szertartáson celebrál…” Kérem szépen ezen szabály forrását közölni. Arról mit tudni, hogy milyen esetben szokták megtagadni? Egy táborban volt egy furcsa eset, amikor a részt vevő görög püspök a római katolikus szentmisén félrehúzódva ült, és a görög papoknak sem engedte koncelebrálni, ami alapos megrökönyödést okozott a római papoknak, mert addig a kölcsönös koncelebrálást nyilvánvalónak vették.
Köszönettel,
István Attila

A Keleti Kódex 701. kánonja írja elő.
Különböző sajátjogú egyházak püspökeinek és áldozópapjainak
koncelebrációja megfelelő okból, különösen a szeretet támogatása és az egyházak közötti egység kifejezése érdekében az eparchiás püspök engedélyével lehetséges úgy, hogy mindenki az első celebráns liturgikus könyveinek előírásait követi, tartózkodnak mindennemű liturgikus szinkretizmustól és kívánatos módon megtartják a maguk sajátjogú egyházának liturgikus ruháit és jelvényeit.
Ezt mondja a jog. Egy lelkiatya meglátása pedig e kérdésben, hogy ha egy püspök szerényen viselkedik, abban vélhetően nem a szeretetlenség vezeti. Én inkább azt tartanám furcsának, ha egy tábori körülmények között megszervezett misén a görögkatolikus papok bizánci szertartású öltözetben, a püspök még díszesebben, koronával celebrálna. A szentmisébe sokféle módon be lehet kapcsolódni. Bízhatunk abban, hogy a püspök atya az adott helyzetben a legjobb megoldást választotta.


Dícsőség Jézus Krisztusnak! Azt szeretném megkérdezni a Tisztelendő úrtól. Hogy én Görögkatolikus vagyok, és mindennap többször is imádkozom. De este szoktam nézni a 700-as clubbot az ATV csatornán, Az az Immánuel gyülekezethez tartozik. Ezt nem tiltsa a vallásunk? Mint pl: A Horoszkópokat, Jósokat stb. Máriapócson gyóntam akkor mondta a Gyóntató pap hogy a Horoszkop Jóslás, Ezo Tv nézése bűn. Előre is köszönöm a válaszát. Áldja meg a Jóisten! Tisztelettel: M. János

Kedves János!
Valóban felesleges és káros ilyen műsorokat nézni. Olyan, mint a dohányzás: sokan teszik, és ezért nem tartjuk olyan súlyos dolognak, noha jól tudjuk, hogy mérgező. Ezek a műsorok a lelkünket mérgezik, az Istennel való kapcsolatunkat károsítják. Az Immánuel gyülekezetet 1997-ben alapította egy kongóból származó férfi. Vajon mi új is hitelesebb üzenetet tud nyújtani, mint Krisztus kétezer éves egyháza, amely a magyar népet is Krisztus-hívővé tette?
Én is ebben erősítem meg Önt: ne mérgezze a lelkét ezekkel a buta műsorokkal! Inkább esténként olvassa helyette a Bibliát, vagy más szép könyveket, vagy beszélgessen a családtagjaival. Ez sokkal inkább tetszik az Istennek, és nagyobb békét nyújt az Ön lelkének is.


Kedves Lelkiatya!
Nagy gondjaim vannak az egyetemi tanulmányaim befejezésével.Hátra maradt még hét vizsgám a diplomálásig.Bizonyos külső és belső körülmények miatt,a tanulmányaimat nagyon elhúztam.Két évvel ezelőtt tettem le utoljára vizsgát,és tapasztalom,hogy nehéz visszaállni a folyamatba,valahogy minden lassan megy.Próbálkozom,de talán jobban kellene.Anyagi gondjaink is vannak,de ami talán ettől is jobban gátol,hogy elveszítettem a motivációmat és a bátorságomat.Sok ember a környezetemben lenéz,olyanok is akiknek jól ment az egyetem,meg olyanok is akik nem voltak benne ilyen folyamatban.Tudom nem jó ez így,de ha mások lettek volna a körülmények talán nem itt tartanék...Az egyik családtagom is lelkileg terrorizál,sérteget emiatt,meg más dolgok miatt is, bár ő már évek óta ilyen,nemcsak velem,olyan dolgokat mond és tesz amelyek miatt teljesen magam alá tudok kerülni.Minél több mindent teszek meg itthon a ház körül,szerinte még többet kellene tenni,szándékosan gáncsoskodik,be sem fejezem az egyik munkát már sorolja,hogy mi van még mit lehetne tenni.A napokban is egy apróság miatt,amit nem állt módomban megcsinálni,teljesen kiakadt,néhány méterre tőlem odavágott egy csészét,amit sütötöttem abból egy jó tányérra valót kiöntött a kutyának,de még ennél is rosszabb volt amit lelkileg tett velem.Nem először fordult elő ilyen viselkedés a részéről,volt amikor kezet is emelt rám.Mélyen bántanak ezek a dolgok,az is,hogy eddig még nem sikerült állást se találnom,meg hogy a tanulmányaimban így leragadtam.Olyan ez mint egy verem,amiből nehéz kimászni.Amikor ilyen nagy felborulások vannak bennem nem értem,hogy Isten aki a szeretet miért neged meg ilyen dolgokat az életemben.Néha az a gondolatom támad,hogy talán jobb lenne abbahagyni a tanulmányaimat.Az életem minden területén hajótörést szenvedtem.Most kicsit nehezen jönnek össze a dolgaim.Egyedül a hit és néhány bátorító ember,akik voltak lelkileg hasonló helyzetben,tartják bennem a reményt.MIt tehetnék még?
Válaszát előre is köszönöm!
Léna

Ó, Kedves Léna!
Látom, hogy nagyon nehéz helyzetben van. Nyilvánvalóan az otthoni körülményei súlyosan nehezítik a tanulmányait. Biztosan szerepet játszik az is, hogy kihagyott egy kicsi időt, de ez egy kis szorgalommal hamar elmúlik, visszajön a tanulási lendület. Ehhez nagy segítséget kaphatna a meleg otthoni légkörben, ami viszont most nem adatott meg Önnek. Ki tudja, milyen okok húzódnak meg a rokona érthetetlen és szeretetlen viselkedése mélyén? Ha másokkal is ennyire durva, akkor igazán nehéz segíteni rajta. Ha esetleg csak Önnel szemben tapasztalható ez a viselkedés, akkor van esélye annak, hogy egy nagy tisztázás által lehet segíteni a dolgon. Mindenesetre mindenképpen imádkozzon érte, és ha elérkezettnek látja az időt, egyszerűen kérdezzen rá: mi ellen ágál?
De el tudom képzelni, hogy a dolog mélyebb természetű. Mindenesetre az Ön életét, lelkiállapotát, munkáját, tanulmányait nem mérgezheti meg. Ez Önön múlik. Ne engedje a lelkéig a bántást. Fogadja úgy, mint az illető saját dühének mérgét, amely ha freccsen is Önre, egyszerűen letörli, nem hatol be a lelkébe. Sokkal szánalmasabb az, hogy ezzel a méreggel az illető önmagát keseríti.
A tanulmányt semmiképp sem szabad abbahagyni. Éppen ez a küzdelem, az otthoni nehézségek és az iskolai elvárás kettőssége edzi meg Önt az élet további feladataira. Ne adja fel! Ahogyan mondja, a hit, a Jóistennek az állandó jelenléte, Vele való élő kapcsolata adhat legnagyobb erőt. És, persze, a barátok is, akik hasonlóan gondolkodnak. Imádkozom Önért.


Kedves Atya!
Érdeklődnék, hogy elvileg lehetséges-e latin rítusú katolikus férfi számára görög rítusú pappá válni? Fordult-e már elő ilyen a gyakorlatban?

Köszönettel: Balázs

Kedves Balázs!
Elvileg nem lehetséges, de a gyakorlatban volt már rá példa nem is egyszer. Arra, is, hogy latin rítusú lett görögkatolikus pap, s arra is, hogy görögkatolikusból lett latin rítusú pap.


Tisztelt Lelkiatya!

Nemrég válaszolt egy csotkival kapcsolatos kérdésre. Szégyellem, de én semmit nem tudok erről. De nagyon felkeltette érdeklődésemet. Kérem bocsásson meg ostobaságomért, de lenne olyan kedves és felvilágosítana a csotkiról? Ugyanis nekem is van egy 33 szemes, de nem tudom, hogyan használhatnám az imákhoz, mit imádkozzak. (Bevallom, amíg az előző kérdésre való válasza után rá nem kerestem, azt sem tudtam, hogy az csotki.) Illetve ha található a témáról írás, akkor hol keressem.
Bízom megértésében és válaszában.
Dániel

Kedves Dániel!
Ez az ima végtelenül egyszerű. Ugyanakkor óriási mélységeket rejt, sőt, veszélyeket, mint minden igazán értékes dolog, amelyért küzdeni kell, de az első találkozáskor még nem erről kell beszélni.
Nos, azt tanácsolom, hogy esti lefekvése előtt, amikor már fogat mosott, elolvasta, amiket ilyenkor szokott, regényt, verseket, elköszönt a család minden tagjától, szóval a nap teljes lezárása után fogja kezébe azt a 33 szemes csotkit, és mindegyik szemre mondja el a Jézus-ima fohászt:
Uram, Jézus Krisztus, Isten Fia, könyörülj rajtam, bűnösön!
Tehát ez a 33 rövid fohász legyen elalvása előtt az utolsó szava. Ezt tegye meg minden nap. Ezen kívül nap közben is előveheti, minden szemre ugyanazt a fohászt mondva magában, de csak akkor tegye, ha az esti külön imát is tudja tartani. A többire magától rá fog jönni, pontosabban a Lélek majd megtanítja. (Jn 14,26; 16,13) Persze, olvashat is hozzá. Ideírom néhány, nálunk is kapható könyvnek a címét.
John Main: A szemlélődés útja, és a Jöjj el Uram!
Per-Olef: A Jézus ima
Nacsinák G: Jóga a középkori Európában?
Conrad De Meester: Isten jelenlétében
A. Quatit: Szüntelenül
Thomas Merton: Találkozás Istennel


Kedves Lelkiatya,
görög katolikus vagyok, de szülőfalumtól távol élek. Elfogadható a 10 parancsolat betartáshoz, ha a mostani lakóhelyem közelében található római katolikus templomi szentmisét látogatom és római kat. templomban gyónom meg bűneimet, vagy vallásom szabályainak úgy felelhetek meg, ha minden körülmények között, csak és szigorúan a görög katolikus szertartást követem?

Tisztelettel:
D. Mónika

Kedves Mónika!
Nyugodtan járhat római katolikus templomba és szentmisére, részesülhet ott a bűnbánat és az Eukharisztia szentségében, hiszen egy egyházba tartozunk velük. Az fontos, hogy sohase maradjon el a templomból, és amikor viszont teheti, menjen el görögkatolikus szertartásra is.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   lablec

emft_eu uszt hu-ro nka

© Hajdúdorogi Egyházmegye

Impresszum Kapcsolat